• Business

    Ποιοι θα βγούν κερδισμένοι απο την φετινή τουριστική περίοδο;


    Αυξημένες on line τιμές των ξενοδοχείων, οριακά οφέλη για Πειραιά, Μύκονο και Ιόνια νησιά από την κρουαζιέρα κυρίως λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και κυρίως στη Τουρκία, συνθέτουν, εν μέρη, το τουριστικό σκηνικό για τη φετεινή τουριστική περίοδο του 2016.

    Πιο αναλυτικά και συμφωνα με στοιχεία της Trivago, αυξημένες εμφανίζονται οι on line τιμές των Ελληνικών ξενοδοχείων ενώ πτώση παρουσιάζουν οι αντίστοιχες τιμές στην Ισπανία και την Τουρκία για τον μήνα Απρίλιο.

    Ειδικότερα και βάσει του καταλόγου των ξενοδοχειακών τιμών της Τrivago, για τον Απρίλιο (πρώτος μήνας της φετινής τουριστικής περιόδου) η μέση online ξενοδοχειακή τιμή ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο στη χώρα μας εμφανίζει αύξηση κατά 7,1%, φθάνοντας τα 90 ευρώ από 84 ευρώ τον ίδιο μήνα του 2015.

    Αντίστοιχες τάσεις εμφανίζουν οι τιμές και στους τρεις βασικούς αστικούς προορισμούς της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Τουρκίας. Στην Αθήνα η μέση online ξενοδοχειακή τιμή παρουσιάζει αύξηση κατά 5,5%, φθάνοντας τα 95 ευρώ από 90 ευρώ. Επίσης, στη Μαδρίτη η μέση τιμή εμφανίζει αύξηση κατά 16,2%, φθάνοντας τα 115 ευρώ από 99 ευρώ. Αντίθετα, στην Κωνσταντινούπολη η μέση τιμή παρουσιάζει πτώση κατά 30,2%, φθάνοντας τα 81 ευρώ από 116 ευρώ.

    Ç Õðïõñãüò Ôïõñéóìïý ¼ëãá ÊåöáëïãéÜííç ìéëÜåé óôïõò äçìïóéïãñÜöïõò êáôÜ ôç äéÜñêåéá ðáñïõóßáóçò ôïõ ðñïãñÜììáôïò "ÅËËÁÄÁ Ç ÐËÏÕÓÉÏÔÅÑÇ ×ÙÑÁ ÔÏÕ ÊÏÓÌÏÕ" óôï îåíïäï÷åßï NEW,ÁèÞíá.ÐÝìðôç 04 Éïõëßïõ 2013. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/Öþôçò ÐëÝãáò Ã.

    Εν τω μεταξύ, παρέμβαση έκανε η Νέα Δημοκρατία για το θέμα των επιπτώσεων στην ελληνική κρουαζιέρα από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, με την κατάθεση σχετικής ερώτησης στη Βουλή από τους βουλευτές Ολγα Κεφαλογιάννη, Φωτεινή Αραμπατζή και Σίμο Κεδίκογλου. Σύμφωνα με τους τρεις βουλευτές, η γιγάντωση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης στη χώρα μας, λόγω της πλήρους αδυναμίας διαχείρισής της από την κυβέρνηση, προκαλεί δυσμενέστατες επιπτώσεις και στον ελληνικό τουρισμό. Επίσης σημειώνουν ότι η αρνητική εικόνα που δημιουργείται σταδιακά στις διεθνείς τουριστικές αγορές επηρεάζει και την ελληνική κρουαζιέρα. Επικαλούμενοι εκτιμήσεις τουριστικών φορέων, προσθέτουν ότι καταγράφονται ακυρώσεις δρομολογίων και σημαντικές μειώσεις των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια, καθώς και του αριθμού των επιβατών που, τελικά, θα αποβιβαστούν στη χώρα μας.

    Στην Ισπανία άρχισε η χρονιά με σημαντική αύξηση της ισερχόμενης τουριστικής κίνησης και η μέση online ξενοδοχειακή τιμή παρουσίασε αύξηση κατά 12,1%, φθάνοντας τα 111 ευρώ από 99 ευρώ τον Απρίλιο του 2015. Οι ξενοδόχοι στην Τουρκία, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στον τουρισμό της κυρίως λόγω των διαδοχικών τρομοκρατικών ενεργειών, επιχειρούν να τονώσουν τη ζήτηση ρίχνοντας τις τιμές! Ετσι, για τον Απρίλιο η μέση online ξενοδοχειακή τιμή εμφανίζει πτώση κατά 24,8%, φθάνοντας τα 79 ευρώ, έναντι 105 ευρώ που ήταν τον ίδιο μήνα πέρυσι. Βέβαια για την περίπτωση της Ελλάδας αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με πέρυσι τον Απρίλιο οι τιμές φέτος είναι επιβαρυμένες από την αύξηση του ΦΠΑ σε διαμονή και εστίαση. Ο πιο φθηνός ευρωπαϊκός προορισμός για ξενοδοχειακή διαμονή γι’ αυτόν τον μήνα, μεταξύ των 24 που εξετάζει η Trivago, είναι η Βουλγαρία, με την τιμή ανά διανυκτέρευση να διαμορφώνεται στα 48 ευρώ, και ο πιο ακριβός η Ελβετία, με την τιμή να φθάνει τα 192 ευρώ.

    carnival_hawaii1

    Ως ιδιαίτερα κρίσιμη περιγράφουν την περίοδο που διανύουμε εκπρόσωποι της ελληνικής αγοράς κρουαζιέρας, καθώς οι ξένοι όμιλοι οριστικοποιούν τους σχεδιασμούς τους για τη διετία 2017-2018.

    Καταλυτικό ρόλο στους σχεδιασμούς που θα κάνουν για τη χώρα μας τα “δυνατά” ονόματα στην παγκόσμια αγορά κρουαζιέρας, σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, θα παίξουν τα μηνύματα που θα εκπέμψει η Ελλάδα στη διεθνή αγορά.

    Κρίσιμη από αυτήν την άποψη θα είναι η αποτίμηση που θα κάνει ο υπ’ αριθμόν ένα “κολοσσός” της παγκόσμιας αγοράς, ο αμερικανικός όμιλος Carnival, ο οποίος καταφθάνει ύστερα από αρκετά χρόνια στην περιοχή με προγραμματισμένες προσεγγίσεις στον Πειραιά.

    Εξίσου σημαντική θεωρείται και η αποτίμηση που θα κάνουν εταιρίες όπως η Costa (ελέγχεται επίσης από την Carnival) για την απόφασή τους να ακυρώσουν δρομολόγια προς την Τουρκία, αντικαθιστώντας τα με προσεγγίσεις σε προορισμούς όπως η Μύκονος και ο Πειραιάς.

    Costa-Cruises-Lines

    Πολλά θα κριθούν για τα επόμενα χρόνια, εκτιμούν στελέχη της αγοράς, από την ετοιμότητα που θα επιδείξουν ελληνικοί προορισμοί όπως ο Πειραιάς, η Μύκονος και η Σαντορίνη. Ιδιαίτερα ο Πειραιάς, ο οποίος πρόκειται φέτος να υποδεχθεί έως και εφτά κρουαζιερόπλοια σε μια μέρα.

    Το κρισιμότερο “τεστ αντοχής” για τον Πειραιά, θα δοθεί όχι σε κάποια ημέρα του καλοκαιριού όπως θα περίμενε κανείς, αλλά στις 10 Νοεμβρίου 2016. Ημέρα κατά την οποία έχει προγραμματιστεί να φθάσουν στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας επτά κρουαζιερόπλοια μεταφέροντας περισσότερους από 10.000 επιβάτες.

    Παράγοντες του χώρου, ωστόσο, σπεύδουν να διατηρήσουν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, επισημαίνοντας τη ρευστότητα της κατάστασης.



    ΣΧΟΛΙΑ