• Οικονομία

    Trivago: Οι Ευρωπαίοι μειώνουν τις δαπάνες για διακοπές – Η Ελλάδα στους δημοφιλείς προορισμούς

    • Bloomberg
    Matthias Tillmann, CFO Trivago

    Matthias Tillmann, CFO Trivago


    Οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να μειώνουν τα budgets των διακοπών καθώς το αυξανόμενο κόστος των νοικοκυριών επιβαρύνει το διαθέσιμο εισόδημα, σύμφωνα με την πλατφόρμα αναζήτησης τιμών και πληροφοριών για ξενοδοχεία, Trivago.

    Ωστόσο, επισημαίνει ότι η Ελλάδα και η Ισπανία παραμένουν στους δημοφιλείς προορισμούς.

    Τα στοιχεία για την περίοδο Νοεμβρίου-Ιανουαρίου υποδεικνύουν αυξημένη τάση των χρηστών για επιλογές φθηνότερων ξενοδοχείων και μικρότερης διάρκειας ταξιδιών, με τα περισσότερα κλικ να αφορούν επιλογές χαμηλότερου κόστους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Chief Financial Officer της εταιρείας, Matthias Tillmann.

    Την ίδια ώρα, οι κρατήσεις που έχουν γίνει αυτό το τρίμηνο μέσω του ιστότοπου της εταιρείας με έδρα το Ντίσελντορφ της Γερμανίας, βρίσκονται επί του παρόντος στα ίδια επίπεδα με αυτά προ της κρίσης της πανδημίας, δήλωσε ο Tillman κατά τη διάρκεια του συνεδρίου TMT της Morgan Stanley στη Βαρκελώνη.

    Οι τάσεις δείχνουν ότι, ενώ οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται πιο συνειδητοποιημένοι όσον αφορά στο κόστος, μέχρι στιγμής δεν εγκαταλείπουν εντελώς τις διακοπές και τα ταξίδια. Μια τέτοια μετατόπιση πιθανότατα θα ευνοούσε αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους όπως η Ryanair Holdings, οι οποίες μπορούν να κερδίσουν σε μια ύφεση καθώς οι πελάτες αναζητούν πιο προσιτές σε τιμή πτήσεις.

    «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι άνθρωποι αναζητούν φθηνότερες επιλογές ή ότι κάνουν περισσότερη έρευνα και προσπαθούν να προσαρμόσουν τις επιλογές τους στο περιβάλλον των υψηλών τιμών», είπε ο Tillmann, προσθέτοντας ότι οι ταξιδιώτες φαίνεται επίσης να μειώνουν τη διάρκεια της διαμονής τους κατά μέσο όρο 10%.

    Δημοφιλείς προορισμοί Ελλάδα και Ισπανία

    Οι μεσογειακές πόλεις, όπου η διαμονή τείνει να είναι λιγότερο δαπανηρή, αποδεικνύονται ιδιαίτερα δημοφιλείς, είπε ο Tillmann, «κάτι που μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι οι άνθρωποι αναζητούν περισσότερη σχέση ποιότητας-τιμής». Η Ελλάδα και η Ισπανία παραμένουν δημοφιλείς, ενώ η Κωνσταντινούπολη περιλαμβάνεται πλέον στην πρώτη πεντάδα των 20 κορυφαίων προορισμών.

    Ακόμη επισήμανε ότι οι κρατήσεις μέσω του ιστότοπου της Trivago τείνουν να γίνονται 30 έως 60 ημέρες πριν από το check-in, έτσι ώστε η εταιρεία έχει «πολύ μικρή προβολή» για το επόμενο έτος.

    Εκπτώσεις

    Το διαδικτυακό ταξιδιωτικό γραφείο eDreams, του οποίου η πλατφόρμα προσφέρει πτήσεις, πακέτα διακοπών και ενοικίαση αυτοκινήτου, έχει δει τα μέσα έσοδα ανά χρήστη να μειώνονται κατά 4 ευρώ (4,1 δολάρια) στα 80 ευρώ αυτό το τρίμηνο, καθώς περισσότεροι άνθρωποι εγγράφονται στην υπηρεσία Prime, που προσφέρει μεγαλύτερα discounts, επισήμανε η εταιρεία κατά την ανακοίνωση των κερδών της.

    O CEO της εταιρείας Dana Dunne είπε τηλεφωνικά ότι η eDreams με έδρα τη Βαρκελώνη βλέπει επίσης ότι οι καταναλωτές κάνουν μικρότερα ταξίδια, πιο κοντά στο σπίτι τους και κάνουν κράτηση λίγο διάστημα πριν από την περίοδο αναχώρησης. Ωστόσο, οι κρατήσεις τον Οκτώβριο και την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου αυξήθηκαν κατά 45% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.

    Αεροπορικές και ταξιδιωτικές εταιρείες είχαν ένα έντονο καλοκαίρι, καθώς οι άνθρωποι ξόδεψαν αφειδώς χρήματα σε διακοπές και ταξίδια για να δουν φίλους και συγγενείς μετά από δύο χρόνια αναταραχών λόγω της πανδημίας.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Virgin Atlantic Airways, Shai Weiss, υποστήριξε αυτόν τον μήνα ότι, μετά τον Covid, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να ξοδέψουν χρήματα για διακοπές παρά να αγοράσουν ένα νέο ψυγείο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Times: Τα δέκα καλύτερα ελληνικά νησιά για ήρεμες διακοπές



    ΣΧΟΛΙΑ