• Business

    Ποιες είναι οι προβλέψεις της Clarksons για τις τιμές των τάνκερς το 2016

    Bulk carrier ναυτιλία ναυλαγορά


    «Σκωτσέζικο ντους» για την αγορά των τάνκερς αποτελούν οι εκτιμήσεις της Clarksons Platou Securities για τις τιμές των ναύλων του 2016, καθώς οι αναλυτές της εταιρείας προβλέπουν μείωση των τιμών, η οποία ωστόσο θα είναι περιορισμένης έκτασης και δεν θα επηρεάσει την ανοδική τους πορεία τα επόμενα δύο χρόνια.

    Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις των αναλυτών της Clarksons, στην πιο πρόσφατη τριμηνιαία έκθεσή τους, οι τιμές για τα VLCC θα διαμορφωθούν φέτος στα 48.486 ευρώ ημερησίως (έναντι αρχικής πρόβλεψης για 52.894 ευρώ ημερησίως), για τα suezmax στα 30.855 ευρώ ημερησίως (έναντι αρχικής πρόβλεψης για 35.263 ευρώ ημερησίως) και για τα aframax στα 26.447 ευρώ ημερησίως (έναντι αρχικής πρόβλεψης για 30.855 ευρώ ημερησίως). Αντίθετα, οι εκτιμήσεις τους για τις τιμές το 2017 και το 2018 παραμένουν σταθερές.

    Και μολονότι οι αναλυτές της Clarksons επισημαίνουν ότι οι μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τάνκερς έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό που ξεπερνά το 30% φέτος, λόγω των ανησυχιών για τις εξελίξεις στην αγορά, ενώ τα έσοδά τους εμφανίζονται μειωμένα σε σχέση με το 2015, οι ίδιοι εκτιμούν πως πρόκειται απλώς για μία καμπή στο πλαίσιο ενός ισχυρού μακροπρόθεσμου κύκλου.

    Όπως εξηγούν, η αγορά αντιμετωπίζει κάποια αναμενόμενα προβλήματα, μετά το εφιαλτικό 2015, όμως με την επιβράδυνση των «τρελών» ρυθμών στις μεταφορές και την επιτάχυνση της ανάπτυξης των στόλων, μετά από δύο χρόνια περιορισμένων παραγγελιών για νέα πλοία, η πρόβλεψή τους είναι για μία περίοδο διόρθωσης και σταθεροποίησης που θα διαρκέσει 12 με 18 μήνες.

    Προσθέτουν μάλιστα ότι θεωρούν πως η διόρθωση αυτή θα μπορούσε να είναι μετριοπαθής τόσο σε ένταση όσο και σε διάρκεια, και χαρακτηρίζουν «απίθανη» μία επιστροφή στις «παλιές κακές ημέρες» της περιόδου 2011-13.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/christiana-papageorgiou-ti-neo-schediazi-sto-choro-tis-naftilias-mrs-santa-marina/54464



    ΣΧΟΛΙΑ