• Business

    Philips: Ράλι ανόδου άνω του 45% για τη μετοχή μετά από νομικό συμβιβασμό στις ΗΠΑ

    • Μαρία Βε

    O διευθύνων σύμβουλος της BT Group, Philip Jansen (bt.com)


    Ρεκόρ ανόδου έως και 47% σημείωνε το μεσημέρι της Δευτέρας η τιμή της μετοχής της Philips στο Άμστερνταμ, καθώς ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία διέθεσε 982 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να διευθετήσει ένα ζήτημα που είχε προκύψει στις ΗΠΑ, το οποίο αφορούσε ελλαττωματικές συσκευές για την υπνική άπνοια.

    Η ολλανδική εταιρεία κατασκευής ιατρικού εξοπλισμού και καταναλωτικών ειδών, ανακοίνωσε ότι ο διακανονισμός αναμένεται να διευθετήσει τις νομικές αξιώσεις για πρόκληση σωματικών βλαβών που είχαν κατατεθεί στις ΗΠΑ, ένα ζήτημα που απασχόλησε την εταιρεία τα τελευταία τρία χρόνια.

    Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία βρέθηκε αντιμέτωπη με ομαδικές αγωγές και ατομικές αξιώσεις, καθώς οι καταναλωτές ισχυρίστηκαν ότι τα μηχανήματα της,  περιέχουν αφρό που μπορεί να καταποθεί, παρουσιάζοντας πιθανώς κίνδυνο καρκίνου.

    Σύμφωνα με αναλυτές της Barclays το τίμημα του συμβιβασμού είναι “σημαντικά χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις για 2 με 4 δισ. δολάρια ή ακόμα και 10 δισ. στη χειρότερη περίπτωση”.

    Παράλληλα, επισημαίνουν ότι ήρθε αρκετά νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, επιλύοντας ένα ζήτημα που ανησυχούσε πολλούς ότι θα ταλάνιζε την εταιρεία για χρόνια.

    Ζήτημα Κατηγορίας 1

    Αξίζει να αναφερθεί ότι η μετοχή βρέθηκε υπό πίεση καθώς υποχώρησε έως και 74% μετά την έναρξη της πρώτης ανάκλησης από την εταιρεία δυνητικά ελαττωματικών προϊόντων υπνικής άπνοιας τον Ιούνιο του 2021.

    Μάλιστα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ το χαρακτήρισε ως ζήτημα Κατηγορίας 1 — το πιο σοβαρό είδος, ενώ η υπόθεση ερευνήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

    Ως αποτέλεσμα, τον Ιανουάριο, η Philips έλαβε εντολή από την Υπηρεσία να αναστείλει τις πωλήσεις των συσκευών στις ΗΠΑ.

    Ο διακανονισμός «καλύπτει όλες τις αξιώσεις στις ΗΠΑ, ακόμη και εκείνες που θα έρθουν τους επόμενους έξι μήνες», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV ο διευθύνων σύμβουλος της Philips, Ρόι Τζέικομπς.

    «Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα έχουν επιλυθεί», συνέχισε ο Jakobs, αναφερόμενος στην έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία, όπως τονίζει ο ίδιος, είναι «ένα από τα τελευταία ζητήματα που έχουν απομείνει, μετά από μια ολόκληρη σειρά ενεργειών».

    Επεσήμανε ακόμη ότι η Philips δεν δύναται να «προβλέψει» το αποτέλεσμα, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Ανακλήσεις επί των… ανακλήσεων

    Σύμφωνα με το Bloomberg, η εταιρεία έχει εντείνει τους ελέγχους ασφάλειας σε όλα τα προϊόντα της, με στόχο να αντιμετωπίσει προληπτικά περαιτέρω πιθανά προβλήματα.

    Οι ενέργειες αυτές έχουν οδηγήσει σε ανακλήσεις και άλλων συσκευών της που αφορούν το αναπνευστικό σύστημα, αλλά και μαγνητικούς τομογράφους.

    Επιπλέον, από το περασμένο καλοκαίρι, η εταιρεία έχει βρεθεί ανάμεσα σε εκείνες που υπόκεινται σε σαρωτικούς ελέγχους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην Κίνα, ενώ το Πεκίνο, με σκοπό την καταπολέμηση της διαφθοράς, έχει “βομβαρδίσει” τις εταιρείες με αυστηρές απαιτήσεις και μέτρα.

    «Η αγορά της Κίνας συνεχίζει να επηρεάζεται από τα μέτρα καταπολέμησης της διαφθοράς που ξεκίνησε η κυβέρνηση και από την υποτονική ζήτηση των καταναλωτών», δηλώνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Philips.

    Διαβάστε επίσης: 



    ΣΧΟΛΙΑ