• Business

    Philips: Ισχυρά κέρδη στο πρώτο τρίμηνο και εκτίναξη της μετοχής

    • Bloomberg
    Roy Jakobs, ο νέος CEO της Phillips

    Roy Jakobs, CEO της Phillips


    Η μετοχή της Royal Philips NV εκτινάχθηκε κατά την έναρξη των συναλλαγών, καθώς τα μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη αντιστάθμισαν το κόστος των 575 εκατομμυρίων ευρώ (630 εκατομμύρια δολάρια) του προγραμματισμένου νομικού διακανονισμού που σχετίζεται με τις συσκευές υπνικής άπνοιας της εταιρείας.

    Ο τίτλος σημείωσε άνοδο έως και 13,8% στο Άμστερνταμ, τη μεγαλύτερη των τελευταίων δύο δεκαετιών.

    Η απόδοση της εταιρείας βοήθησε να μετριαστούν οι ανησυχίες σχετικά με την ανάκληση της συσκευής άπνοιας ύπνου, η οποία έχει πλήξει τη Philips εδώ και μήνες. Η ολλανδική εταιρεία είναι εναγόμενη σε πολλές ομαδικές αγωγές και ατομικές αξιώσεις σωματικών βλαβών στις ΗΠΑ.

    Τα κεφάλαια θα διατεθούν για να καλύψουν τον αναμενόμενο διακανονισμό της αγωγής, δήλωσε η Philips τη Δευτέρα. Η εταιρεία έχει ήδη διαθέσει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ για να ανακαλέσει περίπου 5,5 εκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως, εκ των οποίων περισσότερες από τις μισές βρίσκονται στις ΗΠΑ. Η Philips έκανε το πρώτο βήμα τον Ιούνιο του 2021.

    «Εργαζόμαστε τώρα για να καταλήξουμε στον τελικό διακανονισμό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Roy Jakobs σε συνέντευξή του στο Bloomberg, προσθέτοντας ότι οι πληρωμές θα ξεκινήσουν «πιθανώς από το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους».

    Επί του παρόντος, περίπου 1 εκατομμύριο ασθενείς δεν έχουν ακόμη λάβει τις επισκευασμένες συσκευές τους, είπε ο Jakobs. Δεν έδωσε ενημέρωση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την αποστολή όλων των συσκευών.

    Η εταιρεία ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη α’ τριμήνου προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ύψους 359 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τη μέση εκτίμηση των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, για 212 εκατ. ευρώ.

    «Έχουμε ισχυρή πεποίθηση ότι αυτή θα είναι μια καλή χρονιά», είπε ο Jakobs, αναγνωρίζοντας ότι η αβεβαιότητα παραμένει.

    Ο Jakobs, ο οποίος επέβλεπε τα ζητήματα σχετικά με την ανάκληση ιατρικών συσκευών για τη θεραπεία της υπνικής άπνοιας, ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας τον Οκτώβριο και ξεκίνησε τη θητεία του περικόπτοντας 10.000 θέσεις εργασίας. Περισσότερες από τις μισές μειώσεις έχουν πραγματοποιηθεί, είπε.

    Διαβάστε ακόμη:

    L’Oréal: Άλμα 13% στις πωλήσεις πρώτου τριμήνου – Προβλέψεις για βελτίωση της απόδοσης στην Κίνα

    Heineken: Χαμηλότερες των εκτιμήσεων οι πωλήσεις μπύρας στο πρώτο τρίμηνο του έτους



    ΣΧΟΛΙΑ