• Business

    Philips: Στα 453 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα ΕΒΙΤDΑ β’ τριμήνου

    • NewsRoom
    Philips, CEO Philips

    Sophie Bechu, CEO Philips


    Αυξημένα έσοδα κατά 9% στα 4,5 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο, παρουσίασε η ολλανδική Philips, ενώ αναβάθμισε το outlook των πωλήσεων της για το 2023, μετά από τη βελτίωση των ανταλλακτικών της, την αυξημένη ζήτηση από την Κίνα, αλλά και μία αναδιάρθρωση, με την οποία μείωσε χιλιάδες θέσεις εργασίας.

    Η ολλανδική εταιρεία κατασκευής ιατρικού εξοπλισμού και καταναλωτικών ειδών, η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί εν μέσω μιας δαπανηρής ανάκλησης προϊόντων, ξεπέρασε επίσης τις προβλέψεις για τα κέρδη του β’ τριμήνου.

    Τα προσαρμοσμένα κέρδη β’ τριμήνου προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDΑ), αυξήθηκαν στα 453 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τη μέση εκτίμηση των 389 εκατ. ευρώ.

    Παράλληλα, η εταιρεία ενίσχυσε τις πωλήσεις της στην Κίνα και επέστρεψε σε διψήφιο νούμερο με «σκληρά μέτρα όπως η περικοπές θέσεων εργασίας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Roy Jakobs, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας τον Οκτώβριο και περιέκοψε 10.000 θέσεις εργασίας.

    «Η ανάκληση των αναπνευστικών συσκευών για την υπνική άπνοια» παραμένει η μεγαλύτερη προτεραιότητα, τόνισε.

    Ομαδικές αγωγές

    Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει διαθέσει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια), για την ανάκληση περίπου 5,5 εκατομμυρίων συσκευών παγκοσμίως, ενώ θα καταβάλει 575 εκατ.  ευρώ ως μέρος ενός προγραμματισμένου διακανονισμού στις ΗΠΑ για την αποζημίωση των ασθενών.

    Την ίδια στιγμή, βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές ομαδικές αγωγές και ατομικές αξιώσεις σωματικών βλαβών στις ΗΠΑ, καθώς οι καταναλωτές ισχυρίζονται ότι τα μηχανήματα της περιέχουν αφρό που μπορεί να καταποθεί, παρουσιάζοντας πιθανώς κίνδυνο καρκίνου.

    Υπό πίεση η μετοχή

    Υπενθυμίζεται ότι οι μετοχές της Philips έχουν σημειώσει άνοδο 55% μέχρι στιγμής φέτος.

    Ωστόσο, η μετοχή βρίσκεται υπό πίεση καθώς υποχώρησε έως και 74% μετά την έναρξη της πρώτης ανάκλησης από την εταιρεία δυνητικά ελαττωματικών προϊόντων υπνικής άπνοιας τον Ιούνιο του 2021.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ το χαρακτήρισε ως ζήτημα Κατηγορίας 1 — το πιο σοβαρό είδος, ενώ η υπόθεση ερευνάται από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

    Διαβάστε επίσης: 

    Elon Musk: Aιφνιδιάζει παρουσιάζοντας το “Χ” ως το νέο λογότυπο του Twitter

    Vodafone: Aύξηση εσόδων κατά 3,7% στο α’ τρίμηνο – Ορίστηκε νέος CFO

    Goldman Sachs: Η ζήτηση για πετρέλαιο θα εκτιναχθεί σε ιστορικό υψηλό – Ώθηση στις τιμές



    ΣΧΟΛΙΑ