Pharma & Health

Θ. Τρύφων: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δίνει καθημερινά αγώνα

  • NewsRoom

Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος ΠΕΦ


Στις αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος τη Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Θεόδωρος Τρύφων, κατά την ετήσια εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσης. Παράλληλα επεσήμανε τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να αξιοποιηθεί η δυναμική της, αλλά και τον καθημερινό αγώνα των ελληνικών εταιριών προκειμένου να παραμείνουν στη χώρα.

 «Μετά από μια μακρά περίοδο κρίσης και σε ένα απρόβλεπτο εξωτερικό περιβάλλον, είναι επιβεβλημένη η κατοχύρωση της εθνικής και της οικονομικής ανεξαρτησίας. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί αν κοιτάξουμε όλοι μπροστά. Οι προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση, ανάκαμψης της οικονομίας και ανάπτυξης είναι η άρση των δομικών στρεβλώσεων και των γραφειοκρατικών εμποδίων και η χάραξη μιας δυναμικής αναπτυξιακής οικονομικής πολιτικής με ανάλογες κάθετες κλαδικές πολιτικές. Ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας είναι κατ’ εξοχήν δυναμικός κλάδος, η δεύτερη εξαγωγική δύναμη της χώρας με 11.000 εργαζόμενους. Η Ελλάδα είναι σημαντικός παραγωγός γενοσήμων και αυτό αποτελεί ευκαιρία για ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες είναι σε θέση να καλύψουν πάνω από το 60% των φαρμακευτικών αναγκών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη με ποιοτικά φάρμακα σε προσιτές τιμές. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τη δυναμική αυτή προς όφελος των ασθενών, του συστήματος υγείας αλλά και προς όφελος της εθνικής οικονομίας, μέσω της δημιουργίας σημαντικής και τόσο αναγκαίας σήμερα προστιθέμενης αξίας. Και για να γίνει αυτό απαιτείται να σπάσει ο φαύλος κύκλος των ανεπαρκών προϋπολογισμών, των ατελέσφορων και επιλεκτικών ανατιμολογήσεων και των δυσβάσταχτων υποχρεωτικών επιστροφών που απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου. Εμείς σαν ελληνική φαρμακοβιομηχανία δίνουμε καθημερινό αγώνα για να βγει η χώρα από την κρίση, στηρίζουμε διαχρονικά τον Έλληνα ασθενή και την ελληνική οικονομία, επιχειρούμε διεθνώς αλλά μένουμε Ελλάδα, παράγουμε στην Ελλάδα, επενδύουμε στην Ελλάδα και αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε», τόνισε ο κ. Τρύφων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Υπουργός Υγείας,  κ. Ανδρεάς Ξανθός, σημείωσε κατά την ομιλία του: «Ο χώρος του φαρμάκου είναι ένα προνομιακό πεδίο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας και εξ’ αυτού προσφέρεται για εθνική συνεννόηση. Οφείλουμε να διαμορφώσουμε μια εθνική φαρμακευτική πολιτική και να διασφαλίσουμε την παραγωγή ποιοτικών φαρμάκων στη χώρα μας. Πλέον δεν προωθούνται οριζόντια μέτρα, αλλά έχουμε λάβει πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσουμε ότι και τα σύγχρονα φάρμακα αλλά και τα παλαιά φάρμακα υψηλής αξίας αλλά χαμηλής τιμής, μπορούν να παραμείνουν στην αγορά».

Ο επικεφαλής του κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης, τόνισε στην ομιλία του ότι: «Ο χώρος του φαρμάκου χρειάζεται καθαρές συμφωνίες, καθαρό ρυθμιστικό πλαίσιο, καθαρές σχέσεις. Υπάρχουν περιθώρια για μια κοινή πολιτική Πολιτείας και φαρμακοβιομηχανίας, η οποία θα έχει ως αρχές την διαφάνεια και τον υγιή ανταγωνισμό. Πρέπει να γίνει συνολική προσπάθεια για την ενίσχυση των ελληνικών φαρμάκων, καθώς η ελληνική οικονομία θέλει το φάρμακό της και θέλει να είναι ελληνικό».

Εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο βουλευτής και υπεύθυνος του τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Βασίλειος Οικονόμου, σημείωσε ότι: «Οι προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας για τη φαρμακευτική πολιτική συνοψίζονται στο εξής τρίπτυχο. Πρώτον, προστασία της δημόσιας υγείας με ποιοτικά, αποτελεσματικά και ασφαλή φάρμακα. Δεύτερον, υλοποίηση των απαραίτητων διαρθρωτικών παρεμβάσεων για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής κατανάλωσης, δαπάνης και συνταγογράφησης. Και τρίτον, αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της εγχώριας φαρμακευτικής βιομηχανίας».

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, ανέφερε πως: «Εθνική ανεξαρτησία, οικονομική αυτοτέλεια, φυγή προς τα εμπρός αποτελούν αιτήματα επίκαιρα. Σε αυτό το πλαίσιο, η ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της χώρας και ενός από τους πιο δυναμικούς τομείς που είναι η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία, θα έπρεπε να είναι αυτονόητη στην οικοδόμηση μιας οποιαδήποτε πολιτικής ανάπτυξης και επιστημονικής αναβάθμισης, για την έρευνα, την καινοτομία, για μια εξωστρεφή δυναμική οικονομία στη χώρα μας».

Εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, ο βουλευτής κ. Μάριος Γεωργιάδης επεσήμανε ότι: «Η φαρμακοβιομηχανία αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της βιομηχανίας μας, ο οποίος συμβάλλει ποικιλότροπα στην ανάπτυξη της χώρας μας. Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες τολμούν και επενδύουν στην έρευνα και στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και διαπρέπουν ακόμη και στις ανταγωνιστικές οικονομίες του εσωτερικού και του εξωτερικού προωθώντας ποιοτικά φάρμακα».

Τέλος, η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΦ, κ. Φαίη Κοσμοπούλου, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία και τη στήριξή τους, ανέφερε: «Η εκδήλωση μας αυτή σηματοδοτεί τη μεγάλη ετήσια γιορτή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας που, εν μέσω συνεχών προκλήσεων, συνεχίζει να παράγει ποιοτικά, ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα, σε προσιτές τιμές, ώστε να προσφέρεται πάντα η καλύτερη δυνατή θεραπεία σε όλους τους ασθενείς που την έχουν ανάγκη. Είμαστε σίγουροι πως το ελληνικό φάρμακο μπορεί να αποτελέσει τη λύση για το σύστημα Υγείας, την Κοινωνία και την Ανάπτυξη».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για την κάλυψη ιατρικών υπηρεσιών διάγνωσης και θεραπευτικής παρέμβασης για τα παιδιά με αναπηρίες των σωματείων του «Μαζί για το Παιδί». Η συνεισφορά των παρευρισκόμενων ήταν σημαντική και το ποσό που συγκεντρώθηκε θα διατεθεί για την αγορά ιατρικών μηχανημάτων στο σωματείο «ΠΝΟΗ-Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού» για τον εξοπλισμό της Μονάδας Ενισχυμένης Νοσηλείας Νεογνών του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας-Πειραιά, «Άγιος Παντελεήμων».


ΣΧΟΛΙΑ