• Pharma & Health

    Η “απολογία” της εταιρείας που απέσυρε φάρμακο κατά της ημικρανίας


    Απάντηση στην επιστολή που απέστειλε ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος, τόσο στην ίδια, όσο και στους αρμόδιους Δημόσιους Φορείς, για το θέμα της απόσυρσης του σκευάσματος Zomigon (ζολμιτριπτάνη) για την ημικρανία, έδωσε η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες ασθενών, τον τελευταίο καιρό υπήρχαν ελλείψεις στο φάρμακο, οι οποίες γίνονταν ολοένα και εντονότερες μέχρι που το σκεύασμα «εξαφανίστηκε» από τα ράφια των φαρμακείων.

    Ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος με επιστολή του  τόσο προς την AstraZeneca όσο και προς τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας επεσήμανε την αναγκαιότητα της παραμονής της ζολμιτριπτάνης στην Ελληνική αγορά, δεδομένου ότι θεωρείται από τους ιατρούς φάρμακο πρώτης επιλογής για την αντιμετώπιση της ημικρανικής κρίσης.

    Όπως αναφέρει η εταιρεία AstraZeneca στην απάντησή της, o λόγος για τον οποίον αποσύρθηκε το φάρμακο είναι το γεγονός ότι η μητρική εταιρεία μεταβίβασε τα δικαιώματα εμπορικής εκμετάλλευσής του για όλο τον κόσμο πλην της Ιαπωνίας στην εταιρεία Grünenthal, η οποία δεν διαθέτει στην Ελλάδα εμπορικό αντιπρόσωπο. Ως εκ τούτου  το σκεύασμα Zοmigon  δεν μπορεί να είναι διαθέσιμο στη χώρα μας.

    Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα της εταιρείας AstraZeneca, όσοι ασθενείς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την ημικρανία τους με άλλα σκευάσματα τριπτανών που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά (ριζατριπτάνη, ελιτριπτάνη, σουματριπτάνη, φροβατριπτάνη, αλμοτριπτάνη), μπορούν να απευθυνθούν στην επιτροπή φαρμάκων εξωτερικού του ΕΟΠΠΥ ώστε να εξεταστεί η πιθανότητα να λάβουν το Zomigon ως «φάρμακο εξωτερικού».

    Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αναστάτωση σε μεγάλο αριθμό ασθενών με ημικρανία, καθώς για πολλούς από αυτούς ήταν το μοναδικό σκεύασμα που τους επέτρεπε να αντιμετωπίζουν με επιτυχία την ημικρανία τους.

    Ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος ήδη σχεδιάζει τις επόμενες ενέργειές του,  με  επαφές με Ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς και  με την εταιρεία Grünenthal, ώστε να εξεταστούν οι πιθανότητες επανακυκλοφορίας του φαρμάκου στην Ελλάδα.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οικονομικοί λόγοι στερούν από τους Έλληνες ιατρικές εξετάσεις και θεραπείες

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κεφαλαλγία: Απογοητευμένοι και καταθλιπτικοί πολλοί ασθενείς λόγω  λάθος θεραπείας

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αντίθετος στους κλειστούς προϋπολογισμούς σύσσωμος ο φαρμακευτικός κλάδος



    ΣΧΟΛΙΑ