• Business

    Πετρέλαιο: Συμφωνία Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας για μείωση της παραγωγής κατά 10-11 εκατ. βαρέλια, «εφόσον συμφωνήσουν και οι ΗΠΑ»

    • NewsRoom


    Στη συμφωνία για τη σύναψη συμφωνίας προχώρησαν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία σχετικά με την αναγκαία μείωση της παραγωγής πετρελαίου, προκειμένου η αγορά να αντιμετωπίσει την μειωμένη ζήτηση που προκαλούν τα μέτρα περιορισμού για την εξάπλωση του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία.

    Η προσέγγιση των δύο πλευρών επιτεύχθηκε λίγο πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης του OPEC+. Ωστόσο, εξακολουθούσαν να παραμένουν αβέβαιες αρκετές κρίσιμες λεπτομέρειες.

    Οι δύο πλευρές φαίνεται πως διαφωνούσαν ως προς τη βάση της μείωσης, καθώς η Σαουδική Αραβία πιέζει να μειωθούν τα όρια προσφοράς σε σχέση με την αυξημένη παραγωγή του Απριλίου πάνω από τα 12 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ενώ η Ρωσία με βάση τον μέσο όρο του πρώτου τριμήνου, στα 9,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Παράλληλα, η Μόσχα επιμένει πως θα πρέπει να συμμετέχουν και οι ΗΠΑ στην περικοπή της παραγωγής, με τις ΗΠΑ να τονίζουν πως η μείωση από την πλευρά τους θα γίνει «αυτόματα» μετά τη συμφωνία.

    Παρά τις αρχικές προσδοκίες για συμφωνία περιορισμού της τάξης των 20 εκατ. βαρελιών, τελικά συμφωνήθηκε ο περιορισμός της παραγωγής των δύο πλευρών του OPEC+ κατά 10 έως 11 εκατ. βαρέλια, εφόσον συμφωνήσουν και οι ΗΠΑ με τους υπόλοιπους παραγωγούς να μειώσουν τη δική τους κατά άλλα 5 εκατ. βαρέλια. Κάτι που σημαίνει μείωση της παραγωγής της  Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας στα επίπεδα των 8,5 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα για την καθεμία. Η ανωτέρω μείωση θα ισχύσει για 2-3 μήνες. Στη συνέχεια η μείωση θα περιοριστεί  αρχικά στα 8 εκατ. βαρέλια την ημέρα και έπειτα στα 6, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά.

    Από τη συμφωνία για την καθολική μείωση της παραγωγής εξαιρούνται το Ιράν, η Λιβύη και η Βενεζουέλα.

    Η χαμηλότερη από τις προσδοκίες μείωση της παραγωγής έφερε πάντως απογοήτευση στην αγορά. Το WTI Μαϊου υποχωρεί στα 24,12 δολάρια το βαρέλι με πτώση -3,87% ενώ το Brent στα  32,35 δολάρια με απώλειες -1,49%.

    Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του OPEC+, την Παρασκευή, η Σαουδική Αραβία έχει σχεδιάσει να συγκαλέσει συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των G20 για να διασφαλιστεί «η σταθερότητα στην ενεργειακή αγορά».



    ΣΧΟΛΙΑ