• Business

    Πέθανε ο μεγιστάνας Mr. Korean Air-Είχε βρεθεί στο επίκεντρο πολλών σκανδάλων

    • NewsRoom
    Τσο Γιανγκ-χο

    Τσο Γιανγκ-χο, πρόεδρος της Korean Air


    Την τελευταία του πνοή άφησε χθες ο πρόεδρος της Korean Air, Τσο Γιανγκ-χο σε ηλικία 70 ετών. Ο Τσο Γιανγκ-χο ήταν ένας αμφιλεγόμενος πρόεδρος, καθώς πολλά είχαν ειπωθεί για τον ίδιο, αλλά και την οικογένειά του, που αφορούσαν κυρίως στην εμπλοκή τους σε πλήθος μεγάλων και γνωστών σκανδάλων. Μεταξύ αυτών ήταν και ο σάλος που είχε προκληθεί με την ακραία αντίδραση οργής της κόρης του, απέναντι σε μέλος του πληρώματος αεροσκάφους, εξαιτίας του σερβιρίσματος των ξηρών καρπών, το οποίο η ίδια έκρινε ανάρμοστο.

    Υπενθυμίζεται ότι ο θάνατός του, που ανακοινώθηκε επίσημα από την αεροπορική εταιρεία, προήλθε σε μια χρονική στιγμή, που ο 70χρονος πρόεδρος της Korean Air δικαζόταν για διαφθορά. Ταυτόχρονα, δύο εβδομάδες πριν, είχε ανακοινωθεί η αποπομπή του Τσο Γιανγκ-χο από το διοικητικό συμβούλιο της Korean Air, καθώς οι μέτοχοι της αεροπορικής εταιρείας αρνήθηκαν, στα τέλη του περασμένου μήνα, να μην ανανεώσουν τη θητεία του ως προέδρου της εταιρείας.

    Σημειώνεται ότι ο Γιανγκ-χο άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες, ενώ δεν έχουν διευκρινιστεί, προς το παρόν, τα ακριβή αίτια του θανάτου του.

    Ο Τσο Γιανγκ-χο απετέλεσε πρόεδρος του ομίλου Hanjin, ελέγχοντας περίπου το 30% της Korean Air, μέσω της μητρικής Hanjin KAL.

    Όταν αποπέμφθηκε από το διοικητικό συμβούλιο, η Korean Air παραδέχθηκε ότι η ψηφοφορία αυτή είχε «αποδυναμώσει ελαφρά» τη θέση του Τσο ως επικεφαλής του αερομεταφορέα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι εξακολουθούσε πάντα να έχει τον έλεγχο της επιχείρησης.

    Σήμερα η άνοδος της μετοχής της Hanjin KAL στο Χρηματιστήριο έφτασε σε έως και 24%. Η μετοχή της Korean Air ξεκίνησε επίσης με άνοδο μεγαλύτερη του 6%, ενώ στο πράσινο βρίσκονταν επίσης οι άλλες θυγατρικές της Hanjin KAL.

    «Ο θάνατος αυτός δείχνει να απομάκρυνε τους κινδύνους που συνδέονταν με τον πρόεδρο, όπως τον ονόμαζαν, οι οποίοι είχαν οδηγήσει σε πτώση τις εταιρείες του ομίλου Hanjin», δήλωσε ένας αναλυτής στο νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. «Οι αξίες του ομίλου είχαν πληγεί από μια σειρά πολεμικών και ελλείψεων, στις οποίες εμπλέκονταν τα μέλη της ιδιοκτήτριας εταιρείας».

    Υπό την προεδρία του Τσο Γιανγκ-χο, ωστόσο, η Korean Air έγινε μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου, εξυπηρετώντας 124 πόλεις σε 44 χώρες. Αυτός ήταν επίσης επικεφαλής της επιτροπής διοργάνωσης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιονγκτσάνγκ το 2018, προτού παραιτηθεί, δύο χρόνια πριν από τους αγώνες.

    Οι πολύ μεγάλοι όμιλοι νοτιοκορεατικών πολύ εύπορων οικογενειών, οι οποίοι κυριαρχούν στην νοτιοκορεατική οικονομία, την 11η στον κόσμο, αποτελούν συχνά αντικείμενο πολεμικών αναμετρήσεων. Ωστόσο, η οικογένεια Τσο έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη περισσότερο από άλλες.

    Μερικά από τα πολλά σκάνδαλα στα οποία είχαν εμπλακεί τα μέλη της οικογένειας

    Ο Τσο, ο οποίος είχε ήδη καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης με αναστολή, για φοροδιαφυγή το 2000, δικαζόταν για υπεξαίρεση περισσότερων από 20 δισεκατομμυρίων γουόν (15,6 εκατομμύρια ευρώ) και για την παράνομη παραχώρηση συμβολαίων σε εταιρείες που ελέγχουν μέλη της οικογένειάς του.

    Την ίδια ώρα, η σύζυγός του, Λι Μιουνγκ-χι είχε αναγκαστεί να καταθέσει στην αστυνομία για άσκηση βίας σε υπαλλήλους της εταιρείας, οι οποίοι την κατηγορούσαν ότι είχε ουρλιάξει, βρίσει, χαστουκίσει και κλωτσήσει κάποιους.

    Παράλληλα και οι δύο κόρες του έχουν κατηγορηθεί ως οξύθυμες και ιδιότροπες. Το 2014 η μεγαλύτερη κόρη του, η Τσο Χιουν-Α, είχε αναγκάσει δύο μέλη πληρώματος να γονατίσουν για να ζητήσουν συγγνώμη, αφού είχαν σερβίρει μακαντέμια με το σακουλάκι τους κι όχι σε μπολ. Επίσης είχε αξιώσει την αποβίβαση του επικεφαλής πληρώματος καμπίνας. Αυτή είχε αναγκαστεί να εκτίσει σύντομη ποινή φυλάκισης για την υπόθεση αυτή.

    Η αδελφή της Τσο Χιουν-μιν είχε κατηγορηθεί επίσης πριν από μερικούς μήνες ότι έριξε ένα ποτό στο πρόσωπο του επικεφαλής ενός διαφημιστικού πρακτορείου κατά τη διάρκεια συνάντησης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποιες αλλαγές ισχύουν από σήμερα στα αεροδρόμια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πισίνες, ιδιωτικά αεροπλάνα, σκάφη: Ο πλούτος των Ελλήνων σε αριθμούς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συνελήφθη γυναίκα για εμπόριο οργάνων στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» (pics)



    ΣΧΟΛΙΑ