• Business

    Περιστέρης – Μυτιληναίος: Μονομαχία γιγάντων για την Κρήτη και την ενέργεια

    Ευάγγελος Μυτιληναίος Γιώργος Περιστέρης


    Η «συνάντηση» των δύο μεγάλων της  ενέργειας, ΤΕΡΝΑ και Mytilineos στο διαγωνισμό για τους σταθμούς μετατροπής για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, αξίας 380 εκατ. ευρώ, δεν είναι τυχαία.

    Οι δύο μονομάχοι της Κρήτης  έχουν πολλά κοινά: είναι καθετοποιημένοι όμιλοι που συνδυάζουν την εμπορία και την παραγωγή ενέργειας με την κατασκευαστική δραστηριότητα, έχουν μακροπρόθεσμη στρατηγική και πραγματοποιούν πρωτοποριακές και διορατικές επενδύσεις. Η ΤΕΡΝΑ και η Mytilineos,  οι μεγαλύτεροι  ίσως επενδυτές του κλάδου της ενέργειας, τα τελευταία χρόνια, συνέχισαν να επενδύουν στρατηγικά και συστηματικά, παρά την κρίση,  αυξάνοντας τα μερίδιά τους στην αγορά προμήθειας και στην παραγωγή ενέργειας και αναλαμβάνοντας έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

    Οι δύο ανταγωνιστές, δεν  είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται απέναντι. Με άλλες κοινοπραξίες, αυτή την περίοδο,  διεκδικούν και το διαγωνισμό για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων στην Ψυττάλεια, προϋπολογισμού 280 εκατ. ευρώ ( εκεί έχουν κατέβει 3 κοινοπραξίες ΑΚΤΟΡ ΑΤΕ-ΑΒΑΞ ΑΕ-ΕΡΓΟΤΕΜ ΑΤΕΔΕ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΤΕΡΝΑ-ΣΟΥΕΖ ΙΝΤΕΡΝΑΤΙΟΝΑΛ και ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ)   που τώρα βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών.

    Στα κοινά των δύο επιχειρηματιών, η διορατικότητα και η αποφασιστικότητά τους, να μεγεθύνουν, να κάνουν όλο και πιο ανταγωνιστικές διεθνώς  και να ενισχύουν τις εταιρείες τους. Και τα έχουν καταφέρει. Μέσα στην κρίση, δεν σταμάτησαν να ενισχύονται, κοιτάζοντας μπροστά και ανοίγοντας το δρόμο για την νέα ενεργειακή αγορά που είναι υπό διαμόρφωση.

    Και οι δύο φιγουράρουν μεταξύ των, μεγαλύτερων στον κόσμο, 100 τεχνικών ομίλων στην κατάταξη της  Deloitte για το 2018.

    Ο όμιλος Μυτιληναίος, με θέση 91 στην κατάταξη της Deloitte, το 2018 είχε αυξημένα, κατά 5%, έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ.   Το χαρτοφυλάκιό του ενισχύθηκε με νέα έργα όχι μόνο στις κατασκευές, αλλά και στην ενέργεια.

    Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επίσης στη λίστα στη θέση 92 με τους 100 μεγαλύτερους του κόσμους, είχε έσοδα 1,6 δισ. ευρώ το 2018,  αυξημένα 24%, ενώ η κεφαλαιοποίηση ενισχύθηκε κατά 5% στα 540 εκατ. ευρώ. 

    Τα επενδυτικά σχέδια της Μυτιληναίος

    Η Μυτιληναίος ήδη θεμελίωσε, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη,  την επένδυση προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ για την κατασκευή μονάδας, με καύσιμο το φυσικό αέριο. Η νέα μονάδα με εγκατεστημένη ισχύ 826MW θα είναι η μεγαλύτερη στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα (η αντίστοιχη μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη αποτελείται από δύο στροβίλους) με μια από τις μεγαλύτερες θερμικές αποδόσεις (σχέση κατανάλωσης αερίου προς παραγόμενη ενέργεια) στην Ευρώπη (63%).

    Ο όμιλος ετοιμάζει το 5ετές επενδυτικό του πλάνο, ενώ όπως έχει εξαγγείλει, το 2020 εγκαινιάζει μια νέα περίοδο επέκτασης και επενδύσεων.  Ταυτόχρονα   το πρώτο τρίμηνο θα λάβει και την επενδυτική απόφαση για τη νέα μονάδα παραγωγής Αλουμίνας, επένδυσης 500 εκατ. ευρώ, για την οποία η σχετική μελέτη προχωρά με βάση τον σχεδιασμό.

    Το νέο πενταετές επενδυτικό πλάνο του ομίλου, που καταρτίζεται σήμερα, περιλαμβάνει  εκτός από τις ετήσιες συντηρήσεις τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου και επενδύσεις στον κλάδο των φωτοβολταϊκών.

    Τα νέα επενδυτικά πλάνα του ομίλου, που ξεκινούν το 2020,  θα αλλάξουν την κλίμακα του ομίλου, εδραιώνοντας τον στον κλάδο της ενέργειας αλλά και στον παγκόσμιο βιομηχανικό χάρτη και αποδεικνύοντας ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης του μπορεί ακόμη, να συνεχίζει να εκπλήσσει..

    Τα επενδυτικά σχέδια ΤΕΡΝΑ

    Νέα μονάδα με καύσιμο φυσικό αέριο, επέκταση των ΑΠΕ, υβριδικούς σταθμούς και έργα αποθήκευσης ενέργειας περιλαμβάνει το επενδυτικό πρόγραμμα της ΤΕΡΝΑ. Η εταιρεία, όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Περιστέρης, έχει επενδύσει περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης, και έχει ξεκινήσει ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα αξίας άνω του 1,5 δισ. ευρώ.

    Έχει θέσει ως στόχο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τα 2000 MW, ενώ προχωρεί έχει, επίσης, ανακοινώσει σχέδιο για την κατασκευή νέας μονάδας φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου, καθαρής ισχύος 660 MW στην Κομοτηνή, σε μια επένδυση 300 εκατ. ευρώ.

    Τον  υβριδικό  σταθμό  ηλεκτροπαραγωγής στο Αμάρι Ρεθύμνου στην Κρήτη  η εταιρεία τον προωθεί από το 2011 και είναι ένα πρωτοποριακό έργο για τα ελληνικά δεδομένα και ταυτόχρονα αποτελεί το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη.

    Συνδυάζει την παραγωγή αιολικής ενέργειας με την αποθήκευσή της μέσω αντλησιοταμίευσης. Αποτελεί συνδυασμό αιολικού πάρκου εγκαταστημένης ισχύος 89,1 ΜW, υδροηλεκτρικού έως 93 ΜW και συγκροτήματος αντλιών δυναμικότητας 140 ΜW. Το συνολικό ύψος της επένδυσης αναμένεται να φτάσει τα 280 εκατ. ευρώ και κατά την περίοδο κατασκευής του έργου θα δημιουργηθούν περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με την «Τέρνα Ενεργειακή», η εγχώρια προστιθέμενη αξία της επένδυσης υπερβαίνει το 60% και αναμένεται να φτάσει τα 170 εκατ. ευρώ.

    Σημαντικό είναι και το έργο της εταιρείας  στην Αμφιλοχία, επένδυσης 500  εκατ. ευρώ-  στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για το Σύστημα Αντλησιοταμίευσης Αμφιλοχίας (Δυτ. Ελλάδα), εγκατεστημένης ισχύος 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση), που αποτελεί παράλληλα Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος  (PSI) και οι μελέτες έχουν χρηματοδοτηθεί από το πακέτο Γιούνκερ. Για την κατασκευή του αναμένεται να δημιουργηθούν 1000 νέες θέσεις εργασίας.

    Ταυτόχρονα η ΤΕΡΝΑ έχει αναλάβει και υλοποιεί  σημαντικά κατασκευαστικά έργα όπως το αεροδρόμιο στο Καστέλι, το οποίο ως συνολική επένδυση εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 1,5 δισ. ευρώ, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια να υλοποιήσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και διεκδικεί το καζίνο στο Ελληνικο μαζί με τη Mohegan . Επίσης, η ΤΕΡΝΑ κοινοπρακτικά με τη γαλλική εταιρεία Vinci, θα κατασκευάσουν το αεροδρόμιο «Νικολά Τέσλα” στο Βελιγράδι, έργο προϋπολογισμού 262 εκατ. ευρώ, μεταξύ άλλων έργων που έχει αναλάβει στο εξωτερικό.

    Τέλος του χρόνου θα αξιολογηθούν οι προσφορές για το έργο διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης

    Η ΤΕΡΝΑ κι η Mytilineos  διεδικούν το έργο των Σταθμών μετατροπής για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής στο διαγωνισμό της Αριάδνης, της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ. Το έργο είναι προϋπολογισμού 380 εκατ. ευρώ και το διεκδικούν μέσω των  κοινοπραξιών ΤΕΡΝΑ-SIEMENS και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-GENERALELECTRIC-NARI.

    Η τεχνική αξιολόγηση των προσφορών, που κατατέθηκαν την 1η Νοεμβρίου, αναμένεται πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, με στόχο στις αρχές του 2020 να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με όλους τους αναδόχους του Έργου και να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής. H διάρκεια υλοποίησης του εργου είναι 36 μήνες και πρόκειται να ενταχθεί για συγχρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

     



    ΣΧΟΛΙΑ