• Business

    ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Τι αναμένει για να επενδύσει 800 εκατ. ευρώ στην αποθήκευση ενέργειας

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Γιώργος Περιστέρης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ


    Προ των πυλών για να ξεκινήσουν είναι τα δύο μεγάλα έργα αποθήκευσης ενέργειας  επένδυσης 800 εκατ. ευρώ, που προωθεί η Τέρνα Ενεργειακή σε Αμφιλοχία και Αμάρι Κρήτης. Ωστόσο για να ξεκινήσουν πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το  θεσμικό πλαίσιο  και τότε  η εταιρεία είναι έτοιμη να επενδύσει σε στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, μέσω αντλησιοταμίευσης, προωθώντας την ενεργειακή ατζέντα και προσφέροντας θέσεις εργασίας

    Σημειώνεται ότι κατά την κατασκευή τους τα έργα στο Αμάρι Κρήτης και την Αμφιλοχία,  θα δημιουργήσουν περί τις 2.000 θέσεις εργασίας.

    Για το νέο μεγάλο έργο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στην Αμφιλοχία, επένδυσης 500  εκατ. ευρώ-  στο οποίο αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει γίνει η προετοιμασία, καθώς η εταιρεία έχει προχωρήσει τις σχετικές μελέτες και είναι έτοιμη να το ξεκινήσει. Πρόκειται για το Σύστημα Αντλησιοταμίευσης Αμφιλοχίας (Δυτ. Ελλάδα), εγκατεστημένης ισχύος 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση), που αποτελεί παράλληλα Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος  (PSI) και οι μελέτες έχουν χρηματοδοτηθεί από το πακέτο Γιούνκερ. Για την κατασκευή του αναμένεται να δημιουργηθούν 1000 νέες θέσεις εργασίας.

    Στην Αμφιλοχία πρόκειται να λειτουργήσουν 2 ξεχωριστοί άνω ταμιευτήρες με συνολικό ωφέλιμο όγκο περίπου 7 εκατ. κ.μ. καθώς και 2 ανεξάρτητοι σταθμοί παραγωγής/άντλησης ενέργεια.

    Πρόκειται για ένα εμβληματικό ενεργειακό έργο που θα κάνει την εταιρεία τον μεγαλύτερο επενδυτή στην στην Αμφιλοχία, το οποίο. Το έργο αυτό θα αυξήσει την ευελιξία και τη σταθερότητα του συστήματος, μειώνοντας παράλληλα την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

    Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τον υβριδικό σταθμό στο Αμάρι

    Προχωρά εν τω μεταξύ και ο υβριδικός σταθμός Αμαρίου (Κρήτη), έργο επένδυσης 300 εκατ. ευρώ, για το οποίο η εταιρεία σύμφωνα με πληροφορίες πήρε έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το υπουργείο Ενέργειας. Το έργο  αξιοποιεί ενεργειακά  το  φράγμα των Ποταμών και ουσιαστικά αποτελείται από τρία έργα:  αναστρέψιμες μονάδες, συγκρότημα αντλιών και αιολικό πάρκο-   εξασφαλίζοντας  ισχύ  93 MW ή ετήσια ενέργεια ίση με 227 GWh για το σύστημα της Κρήτης.

    Ο Πρόεδρος της εταιρείας  Γιώργος Περιστέρης, αναφέρθηκε εξάλλου,  πρόσφατα στο τρίπτυχο «ΑΠΕ-Αποθήκευση-Διασυνδέσεις», αποτιμώντας το οικονομικό τους αποτύπωμα σε 8 δισ. ευρώ επενδύσεων και 1,5% ανάπτυξη του ΑΕΠ.

    Επικαλούμενος μελέτες για τις ανάγκες αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα, ο κος Περιστέρης ανέφερε ότι εντός της προσεχούς 7ετίας υπολογίζεται ότι θα είναι απαραίτητες μεγάλες μονάδες αποθήκευσης τουλάχιστον 1,5-2 GW, υπογραμμίζοντας τις παραμέτρους της ασφάλειας εφοδιασμού και του οικονομικού οφέλους που θα προκύψει  από τέτοιου είδους επενδύσεις.

    Δυναμική διεύρυνση του «πράσινου» χαρτοφυλακίου

    Υπενθυμίζεται ότι, πέραν των εμβληματικών project σε Αμφιλοχία και Αμάρι, η εταιρεία διευρύνει παράλληλα το χαρτοφυλάκιό της στις «πράσινες» μορφές ενέργειας, προχωρώντας σε μία σειρά άμεσων επενδύσεων συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ.

    Σε επίπεδο έργων αιολικής ενέργειας, σε υλοποίηση βρίσκεται ήδη από το τρέχον έτος επένδυση της τάξης των 150 εκατ. ευρώ στην Εύβοια με ορίζοντα ολοκλήρωσης το Α’ εξάμηνο του 2020. Η εν λόγω επένδυση περιλαμβάνει την κατασκευή 9 αιολικών πάρκων με συνδυασμένη ισχύ 121 MW.

    Την ίδια στιγμή, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εξασφάλισε επιπλέον έργα στην περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, μέσω των ανταγωνιστικών διαδικασιών της ΡΑΕ, που αφορούν την ανάπτυξη των νέων αιολικών πάρκων ισχύος 96,6 MW και κόστος επένδυσης άνω των 100 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση της κατασκευής τους αναμένεται εντός της προσεχούς διετίας.



    ΣΧΟΛΙΑ