• Business

    Περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης με νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος

    πληρωμή συντάξεων συντάξεις

    Κωστής Χατζηδάκης


    Περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης, αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών για τουριστικά καταλύματα εκτός οικισμών σε Μύκονο και Σαντορίνη, έως την εκπόνηση πολεοδομικού σχεδίου, περιλαμβάνει, μεταξύ πολλών άλλων, το χωροταξικό νομοσχέδιο που παρουσίασε πριν λίγη ώρα η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος (υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου γ.γ. Ευθύμιος Μπακογιάννης) και τίθεται από αύριο σε δημόσια διαβούλευση.

    Μεταξύ άλλων επιβάλλεται τέλος στις οικοδομικές άδειες εκτός σχεδίου, υπέρ παρεμβάσεων αντιστάθμισης και μειώνονται οι συντελεστές δόμησης σε όλες τις δραστηριότητες κατά 10% (μέσος όρος) ενώ καταργούνται έπειτα από δύο χρόνια όλες οι παρεκκλίσεις αρτιότητας (παραμένουν τα 4 στρέμματα αρτιότητας).

    Με το ίδιο νομοσχέδιο επαναλαμβάνεται ότι θα θεσπιστούν πρόστιμα για όσους δεν έχουν δηλώσει την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο τα οποία θα προσαυξάνονται ανάλογα με την καθυστέρηση της δήλωσης (300 – 2.000 ευρώ ανάλογα με την αξία του ακινήτου).

    Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης και τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις, την επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης οικοδομικών αδειών, δίνονται κίνητρα για την απόσυρση κτηρίων και το κράτος αποκτά τη δυνατότητα απαλλοτρίωσης ορόφων ενώ γίνονται παρεμβάσεις στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό.



    ΣΧΟΛΙΑ