• Business

    Penguin Random House: Γιατί δεν προχωρά η συγχώνευση ύψους 2,2 δισ. με την Simon & Schuster

    • NewsRoom
    Μάρκους Ντολ, CEO Penguin Random House

    Μάρκους Ντολ, CEO Penguin Random House


    Η προγραμματισμένη συγχώνευση ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (2,22 δισεκατομμυρίων ευρώ) του μεγαλύτερου εκδοτικού οίκου παγκοσμίως Penguin Random House και του ανταγωνιστή του Simon & Schuster δεν μπορεί να προχωρήσει, όπως αποφάσισε χθες η δικαστής Φλόρενς Παν του δικαστηρίου που είναι αρμόδιο για την Περιφέρεια της Κολούμπια.

    Στη σύντομη απόφασή της, η δικαστής ανακοίνωσε ότι η ίδια εντόπισε πως το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει αποδείξει ότι η συμφωνία είναι ενδεχόμενο να πλήξει σοβαρά τον ανταγωνισμό «στην αγορά για τα αμερικανικά εκδοτικά δικαιώματα, αλλά και για τις αναμενόμενες εκδόσεις βιβλίων με μεγάλες πωλήσεις».

    Σε αντίθεση με τις περισσότερες μάχες για τις συγχωνεύσεις που επικεντρώνονται στο κόστος που θα έχουν για τους καταναλωτές, το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη συγχώνευση έχει επικεντρωθεί στα κέρδη των συγγραφέων.

    Η αμερικανική κυβέρνηση υποστήριξε ότι η συμφωνία πρέπει να τερματιστεί, καθώς θα οδηγήσει σε μικρότερο ανταγωνισμό για τα βιβλία που κάνουν μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες, αλλά και μικρότερες προκαταβολές για τους συγγραφείς που κερδίζουν ποσά μεγαλύτερα των 250.000 δολαρίων (252.743 ευρώ).

    Ο εκδοτικός οίκος Penguin Random House χαρακτήρισε ως «ατυχείς» τις αποφάσεις, ανακοινώνοντας ότι θα «αιτηθεί άμεσα την ταχεία άσκηση προσφυγής».

    Ο ίδιος εκδοτικός οίκος θεωρεί ότι η συμφωνία συγχώνευσης προστατεύει τον ανταγωνισμό.

    Στους συγγραφείς του Penguin συμπεριλαμβάνονται η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Ίνα Γκάρτεν, αλλά και οι νομπελίστες συγγραφείς Ζέιντι Σμιθ, Ντανιέλ Στιλ, ενώ με τον Simon & Schuster εκδίδουν τα βιβλία τους οι Στίβεν Κινγκ, Τζένιφερ Γουάινερ, αλλά και η Χίλαρι Κλίντον, μεταξύ άλλων.

    Ο εκδοτικός οίκος Penguin ανήκει στην ιδιοκτησία του γερμανικού ομίλου μέσων ενημέρωσης Bertelsmann SE & Co, ενώ η Paramount Global έχει την ιδιοκτησία του εκδοτικού οίκου Simon & Schuster.

    «Η προτεινόμενη συγχώνευση θα μπορούσε να μειώσει τον ανταγωνισμό, να μειώσει τις αποζημιώσεις των συγγραφέων και επίσης να ελαττώσει το εύρος, το βάθος και την ποικιλία των ιστοριών και των ιδεών, κάνοντας φτωχότερη τη δημοκρατία μας», ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο Αμερικανός υφυπουργός Δικαιοσύνης Τζόναθαν Κάντερ.

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθεσε μία αγωγή με στόχο να σταματήσει την υλοποίηση της συμφωνίας συγχώνευσης μεταξύ των δύο εκδοτικών οίκων. Η αγωγή αυτή κατατέθηκε τον Νοέμβριο του 2021.

    Οι πέντε μεγαλύτεροι εκδοτικοί οίκοι που δραστηριοποιούνται στην αμερικανική αγορά είναι: ο εκδοτικός οίκος Penguin Random House, ο HarperCollins, ο Macmillan, ο εκδοτικός οίκος Simon & Schuster, ο γαλλικός εκδοτικός οίκος Hachette, όπως επίσης, η Walt Disney Co και η Amazon.com Inc που έχουν παρουσία στην αγορά των βιβλίων. Ο όμιλος News Corp έχει την ιδιοκτησία του HarperCollins.

    Διαβάστε επίσης:

    Στα χέρια του Elon Musk τα ηνία του Twitter – Αναλαμβάνει τη θέση του CEO



    ΣΧΟΛΙΑ