• Business

    Παρασκήνιο: Γκρίνιες για την επιλογή των προσώπων στο γεύμα με την Άνγκελα Μέρκελ 

    Μελίνα Τραυλού. Επικεφαλής Neptune

    Μελίνα Τραυλού. Επικεφαλής Neptune


    Έριδες και γκρίνιες έφερε η επιλογή των συγκεκριμένων 6 επιχειρηματιών και τραπεζιτών  με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, που παρέθεσε  την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου ο γερμανός πρέσβης στην Αθήνα. Οι γκρίνιες, σύμφωνα με πληροφορίες, δημιουργήθηκαν… καθώς επιλέχθηκε να προσκληθούν μεμονωμένοι επιχειρηματίες και όχι εκπρόσωποι φορέων. Για την ακρίβεια, δεν είχαν προσκληθεί επικεφαλής Συνδέσμων, όπως  ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρος Φέσσας, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος, και ο Πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κ. Θ. Βενιάμης. Πηγές με γνώση αναφέρουν για παράδειγμα οτι προσκλήθηκαν οι δύο αντιπρόεδροι του ΣΕΒ, οι κ. Μυτιληναίος και Καραμούζης, και όχι ο πρόεδρος του Συνδέσμου.

    Στους επιχειρηματίες που είχαν  προσκληθεί ήταν οι Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών,  Ευτύχιος Βασιλάκης, επικεφαλής Aegean Airlines, Μιχάλης Τσαμάζπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΟΤΕ στον οποίο συμμετέχει η Deutsche Telekom, Μιχάλης Μαΐλλης, πρόεδρος Ελληνο-Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής της ομώνυμης εταιρείας, και η  Μελίνα Τραυλού, επικεφαλής της Neptune Lines.

    Όσον αφορά την κ. Τραυλού, πηγές αναφέρουν ότι η επιλογή έγινε καθώς η εταιρία της, που έχει πλοία μεταφοράς αυτοκινήτων, συνεργάζεται με μεγάλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. 

    Η γερμανική διπλωματική αντιπροσωπεία στην Αθήνα επέλεξε την συγκεκριμένη ομάδα των επιχειρηματιών και τραπεζιτών με στόχο να αναδείξει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας όπως τις αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος.

    Η παρουσία επιχειρηματιών και managers που σχετίζονται με τον γερμανικό παράγοντα είχε ως στόχο να παρουσιάσει τις προοπτικές της ελληνογερμανικής συνεργασίας σε οικονομικό επίπεδο.

    Στο πλαίσιο του γεύματος συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν την ελληνική επιχειρηματικότητα και την Ευρώπη, όπως οι ελληνικές τράπεζες, η δημόσια διοίκηση, οι επενδύσεις και η φορολογία.

    Για τις ελληνικές τράπεζες, η κ. Μέρκελ είπε ότι έχουν “θέματα” αλλά “βλέπουμε ότι γίνεται προσπάθεια” και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Eurobank ως προσπάθεια ενίσχυσης του ιδιωτικού χαρακτήρα και εξυγίανσης.

    Η δημόσια  διοίκηση, κατά την άποψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, δεν έχει σημειώσει αρκετή πρόοδο, παρότι έχει υπάρξει γενικότερη πρόοδος στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων. 

    Ακόμη η κ. Μέρκελ τόνισε ότι  Ελλάδα χρειάζεται σημαντικές επενδύσεις τόσο σε αριθμό όσο και σε μέγεθος, ενώ για τη φορολογία η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι  θεωρεί ότι πρέπει να μειωθεί, αλλά είναι αντίθετη σε φορολογικές και άλλες παροχές εις βάρος του πλεονάσματος, διότι όπως εξήγησε, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη απέναντι στη χώρα που παραμένει “ευαίσθητη”.



    ΣΧΟΛΙΑ