• Business

    Παπακωνσταντίνου: Μαζί με τα Attica τα αποτελέσματα εξαμήνου της Ideal τον Αύγουστο

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος IDEAL Holdings

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος IDEAL Holdings


    «Εφόσον πάνε όλα καλά και η Επιτροπή Ανταγωνισμού εγκρίνει τη συναλλαγή με τα Attica, στις 10 Αυγούστου που θα δημοσιεύσουμε τα pro forma αποτελέσματα εξαμήνου, θα έχουμε μέσα και τα αποτελέσματα των Attica» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ideal Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας κατά τη διάρκεια της χθεσινής Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, όπου υπερψηφίστηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    Όπως είπε ο ίδιος «η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι απαραίτητη κυρίως διότι πρόκειται για δυο εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω των 150 εκατ. ευρώ ετησίως».

    Κατά τη διάρκεια της ΕΓΣ εγκρίθηκαν όλα τα θέματα της διάταξης, με κύριο την ΑΜΚ, με τον κ. Παπακωνσταντίνου να εκτιμά ότι θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου εφόσον δεν προκύψουν διάφορα διαδικαστικά ζητήματα.

    Επίσης, ο πρόεδρος της Ideal ανέλυσε τη συμφωνία εξαγοράς, η οποία στην ουσία είναι ότι η Ideal θα καταβάλλει στους μετόχους των Attica σε μετρητά το τίμημα των 100 εκατ. πραγματοποιώντας ταυτόχρονα μια αύξηση της τάξης των 32,6 εκατ. ευρώ, η οποία γίνεται υπέρ μόνο των μετόχων που αγοράζουν μετοχές της Ideal και συμμετέχουν στην αύξηση καταβάλλοντας 32,6 εκατ.

    Ταυτόχρονα αυτοί οι μέτοχοι αγοράζουν 592.000 ίδιες μετοχές στα 4,15 ευρώ, άρα καταβάλλουν άλλα 2,5 εκατ. ευρώ. Άρα από τα 100 εκατ. ευρώ, επανεπενδύουν στην Ideal τα 35 εκατ. ευρώ. Αγοράζοντας δηλαδή περίπου τις 8,5 εκατ. μετοχές, ήτοι ποσοστό 17,36% των μετοχών της Ideal.

    Στο πρώτο από τα θέματα ημερησίας διάταξης, οι μέτοχοι ψήφισαν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας έως το ποσό των 3.147.600 ευρώ με την έκδοση 7.869.000 νέων κοινών ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου, μετοχών ονομαστικής αξίας 0,40 ευρώ η καθεμία και με τιμή διάθεσης 4,15 ευρώ έκαστη, με πίστωση της διαφοράς μεταξύ της τιμής διάθεσης και της ονομαστικής αξίας στον λογαριασμό «Διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το Άρτιο», η οποία θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου σε μετρητά, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφισταμένων μετόχων και με δυνατότητα μερικής κάλυψης της εν λόγω αύξησης.

    Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, μετά την πλήρη κάλυψη και καταβολή του ποσού της αύξησης, θα ανέλθει, σε 19.201.568,40 ευρώ, διαιρούμενο σε 48.003.921 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,40 ευρώ έκαστη. Όσον αφορά στην τιμή διάθεσης, αυτή καθορίστηκε, ως αναγκαία προϋπόθεση της συναλλαγής, στο ποσό των 4,15 ευρώ ανά μετοχή.

    Το deal εξαγοράς

    Το μεγάλο deal εξαγοράς των καταστημάτων Attica από τον όμιλο Ideal ανακοινώθηκε στις 21 Ιουνίου, προκαλώντας έκπληξη στην αγορά. Το τίμημα για τη συναλλαγή ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τραπεζικό δανεισμό 65 εκατ. ευρώ και από ίδια κεφάλαια 35 εκατ. ευρώ.

    Όπως είχαν αναφέρει στελέχη του ομίλου, η προετοιμασία για το deal, είχε ξεκινήσει τουλάχιστον επτά μήνες πριν την ανακοίνωσή του. Με αυτή την κίνηση η Ideal μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, μπαίνει δυναμικά στο λιανικό εμπόριο μέσω εμπορικών πολυκαταστημάτων, όπου το μεγαλύτερο μέρος αυτών λειτουργεί με συμφωνίες τύπου «shops-in-a-shop».

    Στόχος είναι να επεκτείνει, εντός ή και εκτός Ελλάδος, τις ανωτέρω συμμετοχές/επενδύσεις και σε άλλους κλάδους, προκειμένου να δημιουργήσει ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε διάφορους δυναμικά αναπτυσσόμενους τομείς μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων με στόχο το ολοένα αυξανόμενο μέγεθος της εταιρείας, τη συνεχή αύξηση της αποτίμησης της (valuation) και την αποδοτικότητα και εμπορευσιμότητα των μετοχών της προς όφελος των μετόχων και όλων των εμπλεκομένων μερών.

    Οι προβλέψεις

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου προβλέπει για το εξάμηνο αποτελέσματα τα οποία θα ικανοποιήσουν τους μετόχους, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, δίνοντας ραντεβού για τις 10 Αυγούστου.

    Ωστόσο λίγο μετά την ανακοίνωση του deal μιλώντας σε αναλυτές, είχε πει ότι με την εξαγορά θα δημιουργηθεί ένας όμιλος με συνολικά ετήσια έσοδα τα οποία θα ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ και EBITDA άνω των 50 εκατ. ευρώ.

    Στην ίδια ενημέρωση είχε πει στα Αττικά Πολυκαταστήματα «είδε» την αναγνωρισιμότητα, την καλή τοποθέτηση στην αγορά, το ηγετικό μερίδιο, το εμπορικό μοντέλο (που διασφαλίζει τη μη διακράτηση στοκ εμπορευμάτων), τις επιδόσεις όσον αφορά την παραγωγή ταμειακών ροών, και εν τέλει υπογράμμισε την εμπιστοσύνη του στο management της εταιρείας, το οποίο και προφανώς θα συνεχίσει να «τρέχει» την επιχείρηση.

    Ο πρόεδρος της Ideal εκτίμησε πως το 2023 με την προσθήκη της εν λόγω εξαγοράς ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου θα διαμορφωθεί στα 392,1 εκατ. ευρώ από 174,7 εκατ. ευρώ το 2022, τα κέρδη EBITDA στα 53,2 εκατ. ευρώ από 27,4 εκατ. ευρώ το 2022 (αύξηση κατά 94%), τα κέρδη προ φόρων στα 38,5 εκατ. ευρώ από 21,5 εκατ. ευρώ (+79%), ενώ τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να αυξηθούν κατά 60% στο 0,60 ευρώ από 0,39 το 2022.

    Διαβάστε επίσης:

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου: Πώς «ενορχήστρωσε»το deal IDEAL – Attica Stores – Η αύξηση κεφαλαίου και οι παρατηρητές από Citi και BNP

    Ideal: Πράσινο φως για την αύξηση των 35 εκατ. ευρώ

    Παχιές αγελάδες για τις εταιρείες τεχνολογίας το α’ εξάμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ