• Business

    Παχιές αγελάδες για τις εταιρείες τεχνολογίας το α’ εξάμηνο

    Θεόδωρος Φέσσας (Quest) - Ιωάννης Μίχος (Epsilon Net) - Ιωάννης Μερτζάνης (Space Hellas) - Λάμπρος Παπακωνσταντίνου (Ideal) - Αντώνης Κοτζαμανίδης (Entersoft) - Ευάγγελος Αγγελίδης (Profile)

    Θεόδωρος Φέσσας (Quest) – Ιωάννης Μίχος (Epsilon Net) – Ιωάννης Μερτζάνης (Space Hellas) – Λάμπρος Παπακωνσταντίνου (Ideal) – Αντώνης Κοτζαμανίδης (Entersoft) – Ευάγγελος Αγγελίδης (Profile)


    Με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου να τρέχει με ένα 37,5% το εξάμηνο -σε μία από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως-, οι προοπτικές ανάπτυξης είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξες.

    Από αυτό το…πάρτι δεν λείπουν και οι μετοχές εταιρειών τεχνολογίας, οι οποίες ακολουθώντας το γενικότερα θετικό κλίμα που επικρατεί αλλά και την ανάπτυξη της τεχνολογίας, έχουν πραγματοποιήσει ένα αξιοσημείωτο ράλι ανόδου, με πολλές από αυτές να καταγράφουν ακόμα και ιστορικά υψηλά μέσα στο εξάμηνο.

    Υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς που μίλησαν στο mononews τονίζουν ότι η συγκυρία είναι πολύ ευνοϊκή, καθώς πλέον η τεχνολογία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, γεγονός που καθοδηγεί τις μετοχές στο να καταγράφουν μεγάλη άνοδο.

    «Ψηφιακός μετασχηματισμός, Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και η ύπαρξη μιας σταθερής κυβέρνησης ευνοούν τις εταιρείες τεχνολογίας αλλά και τις επενδύσεις» τονίζουν ενώ επισημαίνουν ότι η πολιτική εξαγορών που εφαρμόζεται πλέον από την πλειοψηφία εξ αυτών, διογκώνει την δυναμική τους βοηθώντας στην κατακόρυφη αύξηση των μεγεθών τους, γεγονός που αποτυπώνεται και στο ταμπλό.

    Το ιστορικό υψηλό της Profile

    Εντυπωσιακά κινείται από τις αρχές του έτους η μετοχή της Profile σημειώνοντας ιστορικά υψηλά, με το επενδυτικό πλάνο της διοίκησης και του CEO Ευάγγελου Αγγελίδη, να βρίσκει ανταπόκριση από την επενδυτική κοινότητα.

    Από τις αρχές του έτους, η μετοχή της Profile έχει σημειώσει μια άνοδο της τάξης του 55,24%, από τα 2,855 ευρώ στα 4,440 στο κλείσιμο της Παρασκευής, με την κεφαλαιοποίησή της να εκτοξεύεται για πρώτη φορά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.

    Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι μέσα στις επόμενες ημέρες περιμένει να κλείσει ένα μεγάλο dealστη Καραϊβική, συνεχίζοντας της θετική παρουσία της στο εξωτερικό.

    Η Profileδραστηριοποιείται σε  48 χώρες, ενώ το ανεκτέλεστο έργων της ξεπερνάει τα 250 εκατ. ευρώ, νούμερο που αποτελεί 7 φορές τον τζίρο της εταιρείας.

    Πρωταρχικός στόχος της Profile είναι να συνεχίσει να αναπτύσσεται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, κοιτάζοντας νέες επενδύσεις και εξαγορές.

    Quest: Σημαντική άνοδος  30%

    Ο όμιλος Quest του Θεόδωρου Φέσσα, μπορεί να βρίσκεται μακριά από τα υψηλά έτους, ωστόσο μέσα στο πρώτο εξάμηνο έχει προχωρήσει σε σημαντικές εξαγορές και μεγάλα ανοίγματα, γεγονός που έχει δώσει ώθησηστη μετοχή της τάξης του 29,51%.

    Ο όμιλος έδωσε μέρισμα 0,20 ευρώ στους μετόχους για την χρήση του 2022, με πηγές της αγοράς να τονίζουν ότι είναι ένας από τους σημαντικούς λόγους που η μετοχή βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα.

    Από τις αρχές του έτους, όταν η μετοχή έκλεισε στα 4,71 ευρώ, την βρήκε στο τέλος του α εξαμήνου στα 6,1 ευρώ, με την χρηματιστηριακή της αξία να αγγίζει τα 654 εκατ. ευρώ.

    Epsilon Net: Μικρότερη η άνοδος, αισιόδοξες οι προβλέψεις

    Μπορεί το α’ εξάμηνο να μην είδε η μετοχή την άνοδο που ίσως περίμενε ο βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας Γιάννης Μίχος, από την στιγμή που πρωταγωνίστησε στις εξαγορές και αύξησε σημαντικά τον τζίρο το 2022.

    Ωστόσο το ποσοστό ανόδου της τάξης του +24,84% μέσα στο εξάμηνο διόλου κακό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αν σκεφτεί κανείς ότι χτύπησε υψηλά έτους μέσα στο εξάμηνο (8,15 ευρώ στο κλείσιμο της 8ης Μαΐου) και την μεγάλη άνοδο του +1.182,54% που έχει καταγράψει μέσα σε τρία χρόνια, από όταν και μπήκε στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Η μετοχή το εξάμηνο έκλεισε στα 8,08 ευρώ από τα 6,44 ευρώ στις αρχές του έτους, με την κεφαλαιοποίησή της να φτάνει πλέον τα 437.936.000 ευρώ.

    Την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, ο Γιάννης Μίχος τόνισε ότι προσδοκά διπλασιασμό του τζίρου του ομίλου μέσα στην επόμενη τριετία, ενώ τόνισε ότι θα συνεχίσει δυναμικά τη στρατηγική εξαγορών που εφαρμόζει ήδη από το 2013.

    Space Hellas: Κοντά στα υψηλά έτους έκλεισε η μετοχή το εξάμηνο

    Πραγματοποιώντας ένα εντυπωσιακό photofinish στο τέλος της εβδομάδας, η μετοχή της Space Hellas κατάφερε να κλείσει το εξάμηνο μόλις 0,5 ευρώ μακριά από τα υψηλά έτους, δείχνοντας να μπαίνει με… φόρα στο δεύτερο εξάμηνο.

    Από τις αρχές του έτους η μετοχή έχει καταγράψει μεγάλη άνοδο της τάξης του 48,15%, καθώς από τα 5,40 ευρώ στις 30/12/2022, έκλεισε την Παρασκευή στα 8 ευρώ. Και ενώ την Πέμπτη κατέγραψε μια άνοδο της τάξης του 9,2% και την Παρασκευή έκλεισε στο +5,26%.

    Ταυτόχρονα η κεφαλαιοποίησή της ανήλθε στα 51,6 εκατ. ευρώ από 34,86 εκατ. ευρώ.

    Στα θετικά μέσα σε αυτό το εξάμηνο ήταν η επιτυχία της SingularLogic στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου, κάτι που σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς έπαιξε σημαντικό ρόλο για το ράλι της τελευταίας εβδομάδας του εξαμήνου.

    Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο συμβόλαιο της Singular ανήλθε στα 5.332.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 1.032.000 ευρώ αφορούν τον επιβαλλόμενο Φ.Π.Α (24%) που βαρύνει το Υπουργείο Εσωτερικών και κατ’ επέκταση τον τακτικό προϋπολογισμό.

    Ideal: Το μεγάλο deal με τα Attica απογείωσε σε υψηλά τη μετοχή

    Ένα από τα σημαντικότερα deal του πρώτου εξαμήνου πέτυχε πριν λίγες ημέρες η Ideal του έμπειρου μάνατζερ Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, η οποία εξαγόρασε έναντι 100 εκατ. ευρώ τα Attica Stores.

    Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του deal η μετοχή χτύπησε υψηλά 52 εβδομάδων στα 5,2900 ευρώ, έκλεισε όμως το εξάμηνο λίγο χαμηλότερα, στα 5,1 ευρώ. Με την χρηματιστηριακή της αξία να φτάνει τα 204,6 εκατ. ευρώ.

    Από τις αρχές του έτους ωστόσο το χαρτί έχει σημειώσει μια άνοδο της τάξης του 42,06%, αποδεικνύοντας περίτρανα τη δυναμική που έχουν αποκτήσει τον τελευταίο χρόνο οι εταιρείες τεχνολογίας και στο ταμπλό.

    Στις 20 Ιουλίου η Ideal θα προχωρήσει σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση η οποία θα αποφασίσει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έως το ποσό των 3.147.600,00 ευρώ, με την έκδοση 7.869.000 νέων κοινών ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου, μετοχών ονομαστικής αξίας €0,40 η καθεμία και με τιμή διάθεσης €4,15 εκάστη.

    Entersoft: Υψηλά ενώ συνεχίζονται οι εξαγορές

    Η εταιρεία πληροφορικής του Αντώνη Κοτζαμανίδη, δεν μπορούσε να λείπει από αυτό το… πάρτι των εισηγμένων τεχνολογίας μέσα στο εξάμηνο, καθώς η πολιτική εξαγορών αλλά και οι στοχευμένες κινήσεις του ομίλου, έχουν βρει ανταπόκριση από την επενδυτική κοινότητα.

    Η μετοχή χτύπησε υψηλά 52 εβδομάδων μέσα στον Ιούνιο στα 5,16 ευρώ, κλείνοντας ωστόσο το εξάμηνο λίγο κάτω, στα 5,12 ευρώ. Από τις αρχές του έτους η μετοχή έχει καταγράψει ένα ράλι της τάξης του 34,38%, με την χρηματιστηριακή της αξία να εκτοξεύεται στα 153,6 εκατ. ευρώ.

    Ο CEO κ. Κοτζαμανίδης έχει εκφράσει την αισιοδοξία του ότι τα επόμενα χρόνια θα συνεχιστεί η κερδοφορία και η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από τρεις πυλώνες όπως η οργανική ανάπτυξη, το λανσάρισμα νέων προϊόντων και οι νέες εξαγορές.

    «Είμαστε ενεργοί στο κομμάτι των εξαγορών και θα συνεχίσουμε να είμαστε» είχε τονίσει κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ΓΣ.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Αυτές είναι οι μετοχές που βρίσκονται στα ρετιρέ της αγοράς (ιστορικά υψηλά) και θεωρούνται φθηνές

    Morgan Stanley: Μείνετε στα ομόλογα – «Κλειδί» και πάλι οι κεντρικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ