• Business

    Παπακωνσταντίνου (Ideal): Ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές – Υπερκαλύφθηκε το ομόλογο

    Νέο Big Deal: H IDEAL εξαγοράζει την BYTE

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, πρόεδρος IDEAL


    Μεγάλη επιτυχία για την Ideal και το αφεντικό της Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, καθώς το ομόλογο των 100 εκατ. ευρώ που εξέδωσε, υπερκαλύφθηκε κατά 1,9 φορές, δείχνοντας την εμπιστοσύνη των αγορών στο business plan του προέδρου του ομίλου.

    Η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε 188,58 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 1,89 φορές.

    Στο ομόλογο με 15 εκατ. ευρώ τοποθετήθηκε και η EBRD ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο κάτω όριο του εύρους και συγκεκριμένα στο 5,5%.

    Η υπερκάλυψη 1,9 φορές του ομολόγου θεωρείται μεγάλη επιτυχία για την εισηγμένη εταιρεία και τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος κατάφερε τα τελευταία 2-3 χρόνια, να συγκεντρώσει κάτω από την ομπρέλα της Ideal Holdings μεγάλες και γνωστές εταιρείες, όπως για παράδειγμα τα Attica, την BΥΤΕ κ.λ.π.

    Ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου έχοντας αντιληφθεί το καλό κλίμα που επικρατεί στην ελληνική αγορά, βγήκε στις αγορές στοχεύοντας στην περαιτέρω ενδυνάμωση των ισολογισμών αλλά και στην αποπληρωμή παλαιότερων δανείων.

    Όσον αφορά στα κεφάλαια που θ΄αντληθούν από το ομόλογο, τα 70 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αναχρηματοδότηση παλαιότερου δανεισμού, και τα υπόλοιπα 30 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για εξαγορές. Τα οποία μαζί με τα ήδη διαθέσιμα του ομίλου, αναμένεται να ξεπεράσουν συνολικά τα 50 εκατ. ευρώ.

    Βασικός στόχος του ομίλου, όπως έχει πει ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου, είναι «η αύξηση του αποτυπώματος στον κλάδο της πληροφορικής, προσθέτοντας είτε κομμάτια που, είτε δεν διαθέτουμε σήμερα, είτε είναι συμπληρωματικά σε αυτά που έχουμε».

    Οι Ομολογίες κατανεμήθηκαν ως εξής:

    α) 60.000 Ομολογίες (60% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες Επενδυτές, και

    β) 40.000 Ομολογίες (40% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ειδικούς Επενδυτές.

    Το προσωπικό στοίχημα

    Το πλάνο του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου μετά και την εξαγορά των Attica, φαίνεται ότι έχει αντίκρισμα και πως πετυχαίνει, με τον πήχη για το 2023 να έχει ανέβει πολύ υψηλά, καθώς στόχος είναι να ξεπεράσει σε τζίρο περί τα 380 εκατ. ευρώ και EBITDA άνω των 50 εκατ. ευρώ.

    Ο ίδιος θέλει να δημιουργήσει μια Holding η οποία θα δώσει νέα πράγματα στην αγορά και θα αποτελεί αξία για τους συνεργάτες και τους μετόχους αφήγημα το οποίο ενστερνίζονται οι αγορές, αφού έδωσαν τρανταχτή ψήφο εμπιστοσύνης με την υπερκάλυψη του ομολόγου.

    Τα Attica Stores πάντως ήρθαν να βάλουν το…λιθαράκι που έλειπε από τον όμιλο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 146,4 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 14%, τα EBITDA στα 16,6 εκατ. ευρώ, από 9,6 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ τα καθαρά κέρδη εκτοξεύτηκαν κατά 133%, στα 8,4 εκατ. ευρώ.

    Η Ideal Holdings μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς των Attica, μπήκε δυναμικά στο λιανικό εμπόριο μέσω εμπορικών πολυκαταστημάτων, όπου το μεγαλύτερο μέρος αυτών λειτουργεί με συμφωνίες τύπου «shops-in-a-shop».

    Στόχος είναι να επεκτείνει, εντός ή και εκτός Ελλάδος, τις ανωτέρω συμμετοχές/επενδύσεις και σε άλλους κλάδους, προκειμένου να δημιουργήσει ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε διάφορους δυναμικά αναπτυσσόμενους τομείς μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων με στόχο το ολοένα αυξανόμενο μέγεθος της εταιρείας, τη συνεχή αύξηση της αποτίμησης της (valuation) και την αποδοτικότητα και εμπορευσιμότητα των μετοχών της προς όφελος των μετόχων και όλων των εμπλεκομένων μερών.

    Διαβάστε επίσης:

    Ideal: Υπερκαλύφθηκε κατά 1,9 φορές το ομόλογο

    ΧΑ: Πράσινο φως στην εισαγωγή των ομολογιών της Ideal

    Ουίλσον (Morgan Stanley): Δύσκολος μήνας ο Δεκέμβριος για τις αμερικανικές μετοχές



    ΣΧΟΛΙΑ