• Business

    Παπακωνσταντίνου (Ideal): Δύναμη πυρός πάνω από 130 εκατ. ευρώ – Κοιτάμε για νέες επενδύσεις και εξαγορές

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος IDEAL Holdings

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος IDEAL Holdings


    Υπερήφανος για την πώληση της Astir Vitogiannis στην Guala δήλωσε ο πρόεδρος της Ideal κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης αναλυτών, ενώ τόνισε ότι πλέον ο όμιλος, με διαθέσιμα άνω των 130 εκατ. ευρώ, κοιτάει νέες επενδύσεις και εξαγορές, δίνοντας προτεραιότητα σε εταιρείες που μπορούν να δώσουν μεγαλύτερη αξία στην Ideal και τους μετόχους της.

    Ο ίδιος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κομμάτι της πληροφορικής, λέγοντας ότι η Ideal έχει στο δυναμικό της σπουδαίες εταιρίες, ενώ αν έφερε ότι μόνο η Byte, έχει μεγαλύτερο τζίρο από κάθε άλλη εισηγμένη πληροφορικής στο Χρηματιστήριο, ενώ έρχεται δεύτερη σε EBITDA.

    Το ποσό τιμήματος που τελικά θα καταβάλει η Guala, σε μετρητά, με την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, θα κυμαίνεται μεταξύ 110 και 115 εκατ. ευρώ, με τον κ. Παπακωνσταντίνου να λέει ότι η πώληση της Astir θα φέρει καθαρό κέρδος άνω των 60 εκατ. ευρώ το οποίο θα είναι μετρητά.

    Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η πώληση θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2024, ενώ στην επόμενη Γενική  Συνέλευση αναμένεται να αποφασιστεί το ποσό της επιστροφής κεφαλαίου, το οποίο αναμένεται να είναι το ίδιο με πέρυσι, καθώς τα λεφτά από την πώληση της Astir δεν θα έχουν εισπραχθεί ακόμα.

    Τα κεφάλαια θα επενδυθούν και οι ομολογιούχοι έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν, αν θελήσουν, τις ομολογίες τους στο 101 βάσει των όρων (αν πουληθεί κάποια συμμετοχή).

    Ο πρόεδρος της Ideal αναφέρθηκε και για το πρώτο τρίμηνο του έτους, λέγοντας ότι υπάρχει δυναμική και άνω των εκτιμήσεων πορεία πωλήσεων στη Byte και καλή πορεία για τα Attica.

    Οι υπεραξίες

    Πάντως κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγο για ένα πολύ επιτυχημένο deal και μία ακόμα επίδειξη ικανοτήτων από τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου.

    Η IDEAL μέσω της θυγατρικής της SICC Limited που είχε στην κατοχή της το 100% της Astir Vitogiannis που την πούλησε στην ιταλική εταιρεία πωμάτων Guala Closures, γράφει υπεραξία σχεδόν 96 εκατ. ευρώ.

    Η Astir κατέχει άμεσα το 74,99% της Coleus Packaging (pty) Limited («Coleus»). Το deal ανέρχεται στα 136 εκατ. ευρώ εταιρικής αξίας της Astir, την οποία όταν πέρασε στα βιβλία της η IDEAL τo 2021 ως άμεση συμμετοχή της SICC διαμορφωνόταν στα 40,1 εκατ. ευρώ.

    Η Astir εδρεύει στον Αυλώνα, παράγει περίπου 7 δισεκατομμύρια μεταλλικά πώματα ετησίως και εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 70 χώρες. Η Coleus εδρεύει στο Johannesburg της Νότιας Αφρικής, παράγει περίπου 6 δισεκατομμύρια μεταλλικά πώματα ετησίως και είναι ο κορυφαίος παραγωγός στην Υποσαχάρια Αφρική.

    Η Astir και η Coleus είναι γνωστές διεθνώς για την παραγωγή μεταλλικών πωμάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται σε προϊόντα υψηλής ποιότητας, την εξαιρετική ποιότητα και τις συνεχείς επενδύσεις.

    Το 2023 οι εταιρείες πούλησαν περισσότερα από 12,3 δισ. μεταλλικά πώματα, με έσοδα 75 εκατ. ευρώ. Με προσαρμοσμένο EBITDA 19 εκατ. ευρώ, ΚΠΦ 16 εκατ. ευρώ και Καθαρό Δανεισμό 15,0 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    IDEAL Holdings: Συμφωνία για την πώληση της Astir Vitogiannis στην Guala Closures – Στα 136 εκατ. ευρώ το τίμημα

    TEN (Νίκος Τσάκος): Πούλησε πλοίο με 37,2 εκατ. δολάρια και ναυπηγεί επτά “πράσινα” νέας τεχνολογίας πλοία

    Μεγάλη ανατροπή στον ΣΕΒ: Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος ανακοίνωσε τη διεκδίκηση της προεδρίας αλλά αποκάλυψε… και τρίτο υποψήφιο



    ΣΧΟΛΙΑ