Business

Παπαχριστοφόρου: Είσοδος ισχυρών ξένων θεσμικών στην Πανγαία

  • NewsRoom

Χριστόφορος (Chris) Παπαχριστοφόρου. Πρόεδρος της Επενδυτικής Επιτροπής της ΠΑΝΓΑΙΑ και ιδρυτής της Invel Real Estate Management.


Νέοι επενδυτές με κεφαλαιακή δύναμη πυρός πολλά εκατομμύρια ευρώ  που θα της επιτρέψουν να βρεθει σε ευνοϊκή θέση έναντι του ανταγωνισμού βρίσκεται πλέον η «Πανγαία», και το αφεντικό της Άρης Καρυτινός μετά την είσοδο στο επενδυτικό σχήμα της “Ιnvel” που ελέγχει το 65,49% της εταιρείας, μεγάλων ξένων θεσμικών επενδυτών. Πριν από λίγα 24ωρα , όπως έχει γράψει το mononews.gr ολοκληρώθηκε και τυπικά, με την συγκατάθεση της ΕΤΕ, η αλλαγή στην μετοχική σύνθεση της Invel Real Estate Partners που εξασφαλίζει πλέον την παρουσία στην Ελλάδα δύο πολύ σημαντικών ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.  Η αναδιάταξη στην θυγατρική της Εθνικής που αποτελεί και την μεγαλύτερη εισηγμένη ΑΕΕΑΠ της χώρας, κρίθηκε αναγκαία για την υποκατάσταση της μειοψηφικής συμμετοχής του Ισραηλινού επιχειρηματία, Μπένυ Στάινμετζ ο οποίος αποσύρεται από την ελληνική αγορά επικεντρώνοντας την προσοχή του στις νομικές εκκρεμότητες που αντιμετωπίζει με τις δικαστικές αρχές της χώρας του.

Η αποχώρηση Στάινμετζ ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, ωστόσο θετική έκπληξη προκάλεσε το ποιοτικό επίπεδο, το μέγεθος αλλά και το διεθνές βεληνεκές των επενδυτών που τον αντικατέστησαν καταβάλλοντας σημαντικό τίμημα για την εξαγορά του μεριδίου του.

 Πρόκειται για το αμερικανικό Castlelake,  μία παγκόσμια εταιρεία ιδιωτικών επενδύσεων που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 15 δις δολαρίων και το βρετανικό equity fund Coller Capital που ειδικεύεται σε τοποθετήσεις στην δευτερογενή αγορά και αποτελεί ( με έτος ίδρυσης το 1990) ένα από τα παλαιότερα θεσμικά επενδυτικά σχήματα του είδους και  ασφαλώς ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη.

H Castlelake ιδρύθηκε το 2005 και μέσα σε λίγα χρόνια έγινε μία καινοτόμος πλατφόρμα επενδύσεων με ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που ξεκινά από την αναδιάρθρωση προβληματικών εταιρειών και καταλήγει σε εκμετάλλευση μονάδων βαριάς βιομηχανίας και αεροπορικών υπηρεσιών μεταφορών. Σήμερα δραστηριοποιείται εκτός από την αμερικανική επικράτεια στον Καναδά, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, ενώ αναφέρεται στις εποπτικές αρχές ελέγχου τόσο των ΗΠΑ όσο και της Βρετανίας.

 Η βρετανική Coller αντιστοίχως έχει σήμερα ισχυρή διεθνή παρουσία με γραφεία εκτός από το Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη και το Χονγκ-Κόνγκ. Απασχολεί περισσότερα από 200 στελέχη και διαχειρίζεται κεφάλαια των μεγαλύτερων θεσμικών επενδυτών του πλανήτη. Αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα equity funds του είδους και υπάγεται στην εποπτική αρχή FCA(Financial Conduct Authority) του Λονδίνου.

Η είσοδος παικτών τέτοιου βεληνεκούς σε μία περίοδο που αν εξαιρέσει κανείς τα κόκκινα δάνεια, επικρατεί απόλυτη επενδυτική…ανομβρία αποτελεί ασφαλώς θετική εξέλιξη που προδιαγράφει περαιτέρω ανάπτυξη της «Πανγαία» με ισχυρή προοπτική να καταστεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εκμετάλλευσης ακινήτων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου

Κρις Παπαχριστοφόρου. Επικεφαλής Invel

Σχολιάζοντας την σημαντική αυτή τοποθέτηση σοβαρών ξένων θεσμικών στην ελληνική αγορά ακινήτων,  ο Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, ιδρυτικό στέλεχος και επικεφαλής της Invel  που αποτέλεσε και τον αρχιτέκτονα του πρόσφατου deal, μίλησε για ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία: «Η είσοδος τέτοιου επιπέδου blue chip investors, αποδεικνύει ότι η «Πανγαία» αποτελεί μία εξαιρετικά ελκυστική πλατφόρμα για ανάπτυξη στην κατάλληλη συγκυρία του οικονομικού κύκλου, αλλά ταυτόχρονα επιβεβαιώνει την ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα για το προσεχές μέλλον και την αναγνώριση της Invel ως κορυφαίο διαχειριστή επενδύσεων με εξαιρετική θεσμική εμπειρία στην αγορά.

Η επισφράγιση της σχέσης με τέτοιας εμβέλειας νέους επενδυτές θα αποτελέσει αφετηρία και για πολλά άλλα ενδιαφέροντα νέα projects στη χώρα», τόνισε ο κ. Παπαχριστοφόρου.

Η αλλαγή στο μετοχικό σχήμα της “Invel” με την είσοδο των δύο μεγάλων θεσμικών επενδυτών προϋπέθετε βάσει του αρχικού shareholders agreement την έγκριση της Εθνικής Τράπεζας που δόθηκε έπειτα από αρκετές εβδομάδες διαπραγματεύσεων με την διοίκηση Φραγκιαδάκη.

Η αρχική δυστοκία μάλιστα για την αποδοχή σοβαρών θεσμικών επενδυτών από την Τράπεζα δημιούργησε κοντράστ εντυπώσεων σχετικά με την ευκολία που προτιμήθηκε το παράδοξο σχήμα Κάλαμος-Κουδούνης-EXIN για την πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής  με τα γνωστά κωμικοτραγικά αποτελέσματα.

Η ΕΤΕ κατέχει μειοψηφικό μερίδιο περίπου 33% στην θυγατρική της «Πανγαία» και αναμένεται να παραδώσει το μάνατζμεντ στην «Invel», στις αρχές του επόμενου έτους.

Οι νέοι επενδυτές αποκτούν έμμεσο ποσοστό στην «Πανγαία» 49% και μαζί με την York Capital Management η οποία ήταν ήδη μέλος της κοινοπραξίας που συστάθηκε για την αρχική εξαγορά το 2013, η Ιnvel κατέχει μερίδιο συμμετοχής 65,49% στην Πανγαία.

Τα σχέδια μελλοντικής ανάπτυξης της «Πανγαία» που σήμερα αποτελεί την μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ στην Ελλάδα με αξία χαρτοφυλακίου άνω του 1,5 δις και ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, περιλαμβάνουν πιθανότατα την σύναψη ομολογιακού δανείου ύψους τουλάχιστον 200 εκ ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η άντληση κεφαλαίων θα καταστεί πολύ πιο εύκολη με την συμμετοχή στο επενδυτικό σχήμα των Castlelake και  Coller.

Άλλωστε μετά την είσοδο της Invel στην Πανγαία το 2013, η αξία του χαρτοφυλακίου της εταιρείας εκτινάχθηκε κατά 60%, ενώ οι επενδυτικές δραστηριότητες της επεκτάθηκαν και εκτός ελληνικού εδάφους, στην Ιταλία, την Κύπρο και τα Βαλκάνια.

Κρις Παπαχριστοφόρου. Επικεφαλής Invel


ΣΧΟΛΙΑ