• Business

    Πάνος Γερμανός: Να από που βγάζω κέρδη

    Πάνος Γερμανός. Επιχειρηματίας Public -Olympia Group

    Πάνος Γερμανός. Επιχειρηματίας Public -Olympia Group


    Άκρως επιτυχημένη και αποδοτική έχει αποδειχθεί στην πράξη η προ οκταετίας επέκταση του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού στην πολωνική αγορά μέσω της συνεχώς αναπτυσσόμενης εταιρίας κινητής τηλεφωνίας Play.

    Η διέρυνση των δραστηριοτήτων των ισχυρών ελλήνων επιχειρηματιών, που διαθέτουν κεφάλαια, στις αγορές του εξωτερικού αποτελούν τη μοναδική λύση για την ανάπτυξη τους και ο διορατικός ιδρυτής του ομίλου Olympia αναζητά συνεχώς ευκαιρίες ισχυροποίησης της θέσης του στη διεθνή αγορά, όπου έχει παρουσία εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.

    Μάλιστα, το Νοέμβριο του 2015 βρέθηκε πολύ κοντά στην απόκτηση της βουλγαρικής BTC (Vivacom), την οποία διεκδίκησε από κοινού με τo αμερικανικό fund, Third Point, με στόχο να δυναμώσει την παρουσία του στην ευρωπαϊκή αγορά κινητής τηλεφωνίας, ωστόσο, δεν τα κατάφερε καθώς πλειοδότης του σχετικού διαγωνισμού αναδείχθηκε ο βούλγαρος επιχειρηματίας Σπας Ρούσεβ.

    Παρόλα αυτά ο επιχειρηματίας που έχει πρωταγωνιστήσει στην αγορά κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση ευκαιριών για την εξαγορά τηλεπικοινωνιακού παρόχου στο εξωτερικό όπου υπάρχει πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης.

    Μερίδιο αγορά 25,5% στην πολωνική αγορά για την Play

    Eξαιρετικές επιδόσεις πέτυχε το 2015 η εταιρία Play, μέλος του Ομίλου Olympia, καθώς διεύρυνε την πελατειακή της βάση και τους συνδρομητές συμβολαίου, ενώ παράλληλα αύξησε τα λειτουργικά έσοδα για τα EBITDA.

    H βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων και της θέση της εταιρίας στην αγορά τηλεπικοινωνιών της Πολωνίας ενισχύονται περαιτέρω από την ανάπτυξη του δικτύου 4G LTE που οδήγησε σε σημαντική πληθυσμιακή κάλυψη της τάξης του 78% με υπηρεσία 4G LTE, από τις 31/12/2015, σε συνέχεια της επένδυσης της εταιρίας για την απόκτηση φάσματος.

    Συγκεκριμένα κατά το 2015 η Play παρουσίασε ανάπτυξη της συνολικής βάσης πελατών κατά 15,2% σε σχέση με το 2014 αγγίζοντας τους 14,15 εκατ. συνδρομητές, ενώ το μερίδιο συνδρομητών συμβολαίου ανέβηκε στο 50%, από 47,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2014.

    Τα συνολικά λειτουργικά έσοδα της εταιρίας ενισχύθηκαν κατά 22,1% και ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ. Αύξηση 44% σημείωσαν τα EBITDA, σε σχέση με το 2014.

    Σύμφωνα με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Play, Jørgen Bang-Jensen, το οικονομικό έτος 2015 η συνεχιζόμενη αύξηση της βάσης συνδρομητών που άγγιξε τα 14,15 εκατ. οδήγησε σε σημαντική αύξηση των κερδών για την PLAY με παράλληλη ανάπτυξη του μεριδίου αγοράς το οποίο πλέον ανέρχεται σε 25,2%. Το 2015 παρέμεινε μία από τις κορυφαίες εταιρείες, αναφορικά με την προσέλκυση νέων συνδρομητών ενώ συνεχίζει τη διψήφια ανάπτυξη της ως προς τα οικονομικά αποτελέσματα.

    Ο Κώστας Καραφωτάκης, Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Olympia, σχολίασε σχετικά με τα αποτελέσματα της: «Η Play, ολοκλήρωσε άλλη μία χρονιά ισχυρών επιδόσεων με σημαντικές επιτυχίες. Είμαστε σίγουροι ότι και το 2016 θα είναι ένα έτος περαιτέρω εξέλιξης για την εταιρία μας, με όραμα την ανάδειξη της ως τον κορυφαίο πάροχο για τους πελάτες μας στην Πολωνική αγορά».



    ΣΧΟΛΙΑ