• Business

    Πάνος Μπήτρος: Χρηματοδοτήστε άμεσα τους εκδότες επιταγών, αλλιώς θα καταρρεύσει το χονδρεμπόριο

    Πάνος Μπήτρος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων-Εξαγωγέων Προϊόντων Χάλυβος (ΣΕΕΧ)


    Τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας σε όλο το χονδρεμπόριο, αλλά και σε κάποιες μεταποιητικές βιομηχανίες που εισάγουν από το εξωτερικό με αδιαπραγμάτευτους όρους και πληρώνονται από το εσωτερικό με πίστωση μέσω επιταγών, έχει δημιουργήσει το μέτρο για αναστολή για 75 ημέρες  των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων.

    Η πρώτη προθεσμία για να δηλώσουν οι εκδότες των επιταγών αν θα κάνουν χρήση του μέτρου, λήγει απόψε στις 12.οο τα μεσάνυχτα και τότε οι τράπεζες και οι εταιρείες factoring θα γνωρίζουν ποιο είναι το ύψος των επιταγών που αναστέλλουν την πληρωμή τους για 75 ημέρες. Και από την  Τετάρτη 8/4 το υπουργείο θα γνωρίζει ποιες είναι τα κεφάλαια που απαιτούνται για να χρηματοδοτηθεί αυτό το μέτρο, ενώ στις 13/4 θα γνωρίζει τα ποσά του δεύτερου κύματος επιταγών. Το ερώτημα είναι τι θα κάνει..

    Το μέτρο αυτό αν δεν συμπληρωθεί άμεσα με απόφαση χρηματοδότησης των εκδοτών των επιταγών ώστε να τις πληρώσουν, δημιουργεί ένα εκρηκτικό κενό στο συναλλακτικό κύκλωμα και μπορεί να επιφέρει ανυπολόγιστη ζημιά στις σιδηρεμπορικές επιχειρήσεις της χώρας και όχι μόνο, εξηγεί ο κ. Πάνος Μπήτρος  Πρόεδρος του Συνδέσμου  Εισαγωγέων-Εξαγωγέων Προϊόντων Χάλυβος (ΣΕΕΧ) στο www.mononews.gr.

    Όπως εξηγεί ο κ. Μπήτρος, οι χονδρεμπορικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων καλούνται να αντεπεξέλθουν με μηδενική ρευστότητα τη στιγμή που είναι υποχρεωμένες να συνεχίζουν να πληρώνουν τους προμηθευτές τους.

    “Πληρωνόμαστε με πίστωση 75-120 ημερών και τώρα, αν δεν υπήρχε αυτό το μέτρο θα πληρωνόμασταν για τις επιταγές που πήραμε τον Ιανουάριο. Από αυτές άλλες είναι στο χαρτοφυλάκιό μας και θα εισπράτταμε ρευστότητα, και άλλες έχουν κατατεθεί σε τράπεζες για να μας χρηματοδοτήσουν και αν πληρωνόντουσαν, θα μας απελευθέρωναν το όριο για να καταθέσουμε άλλες επιταγές και να χρηματοδοτήσουμε τις ανάγκες μας για τον Απρίλιο. Τώρα απλά δεν θα έχουμε εισπράξεις ενώ θα έχουμε ανάγκες πληρωμών. Η εταιρεία μας με τζίρο 30 εκατ. ευρώ ετησίως, έχει ένα χαρτοφυλάκιο επιταγών κοντά στα 4 εκατ. ευρώ.

    Αν βάλετε επιχειρήσεις του κλάδου που έχουν και μεγαλύτερο τζίρο από εμάς τα ποσά είναι ακόμη μεγαλύτερα. Και το πρόβλημα δεν αφορά τις εταιρείες του κλάδου μας, αλλά όλες τις χονδρικές επιχειρήσεις και μέρος της μεταποίησης που πουλάνε με πίστωση και δεν θα εισπράξουν τίποτα για 75 ημέρες”.

    Δεν έχουμε υποχρεώσεις, μόνο απαιτήσεις σε επιταγές και θα καταρρεύσουμε

    Γιατί όμως οι χονδρεμπορικές επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα και δεν μπορούν να επωφεληθούν από το μέτρο;

    “Στην Μπήτρος το 85% των υποχρεώσεών μας είναι σε προμηθευτές εξωτερικού και 12% σε εργαζομένους και ασφαλιστικά ταμεία και αυτά δεν μπορούμε να τα καθυστερήσουμε και να τα πληρώσουμε σε  75 ημέρες. Όλο το εισαγωγικό χονδρεμπόριο λειτουργεί με αυτούς τους όρους, πουλάει με πίστωση  και αγοράζει με μετρητά ή με  συγκεκριμένους όρους.

    Μόνο οι βιομηχανικές επιχειρήσεις  που αγοράζουν από την ελληνική αγορά, έχουν τη δυνατότητα να μετακυλήσουν στους προμηθευτές τους την καθυστέρηση. Αν όμως οι προμηθευτές είναι στο εξωτερικό και οι πελάτες στο εσωτερικό αντιμετωπίζουν το ίδιο  πρόβλημα.

    Σημειώνει χαρακτηριστικά : “Το κράτος δεν μπορεί να παρεμβαίνει στον συναλλακτικό κύκλωμα και να λέει δεν πληρώνονται επιταγές χωρίς να παρέχει χρηματοδότηση. Το μέτρο αυτό δημιουργεί ένα συναλλακτικό κενό , το οποίο κάποιος πρέπει να το πληρώσει.  Αυτό το μέτρο χρειάζεται χρηματοδότηση. Δεν είναι δυνατό να δημιουργηθεί ταμειακό κενό. Αν κληθούν να το χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις που δεν έχουν υποχρεώσεις αλλά μόνο απαιτήσεις σε επιταγές, τότε θα καταρρεύσουμε. Δεν μπορεί να ζητάνε από τις δικές μας επιχειρήσεις να αντέξουμε μη μηδενική ρευστότητα. Αυτό το μέτρο πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τους φυσικούς χρηματοδότες του, δηλαδή τράπεζες και εταιρείες factoring και για να το κάνουν αυτό πρέπει να τους καλύψει το κράτος.  Κι επειδή κυκλοφόρησε ότι το κράτος σκέφτεται να χρηματοδοτήσει του παραλήπτες, δηλαδή τους κομιστές των επιταγών για να επιλύσει το πρόβλημα, να πούμε ότι δεν το λύνει, γιατί οι επιταγές αυτές ήδη έχουν χρηματοδοτηθεί. Η μόνη λύση είναι να πληρωθούν αυτές οι επιταγές για να απελευθερωθούν χρηματοδοτικά όρια και να καταθέσουμε νέες επιταγές.

    Γι αυτό λέμε ότι η χρηματοδότηση πρέπει να αφορά τους εκδότες για να τις πληρώσουν και όχι τους κομιστές. Τώρα έχουμε εξαντλήσει τα χρηματοδοτικά όρια και αν οι επιταγές δεν πληρωθούν δεν μπορούμε να καταθέσουμε άλλες.

    Όλο το πελατολόγιό μας είναι πληττόμενες επιχειρήσεις

    Για την εμπορία σιδήρου το πρόβλημα είναι οξύ και άμεσο καθώς όλο το πελατολόγιό τους, είναι πληττόμενες επιχειρήσεις.

    “Όλοι οι κλάδοι που πουλάμε ανήκουν στους ΚΑΔ με τις πληττόμενες επιχειρήσεις και όλοι οι πελάτες μας έχουν τη δυνατότητα, να ζητήσουν να ανασταλεί η πληρωμή των επιταγών τους για 75 ημέρες. Αν το κάνουν αυτό, εμείς για 75 ημέρες θα έχουμε ένα τεράστιο κενό και μέχρι  το τέλος Μαΐου δεν θα μπορέσουμε να εισπράξουμε τίποτα παρά μόνο αν πουλήσουμε τις μετρητοίς. Ωστόσο οι βασικοί μας προμηθευτές είναι στο εξωτερικό και εμείς έχουμε συγκεκριμένες υποχρεώσεις που πρέπει να αποπληρώσουμε μέσα σε αυτή την περίοδο. Αν δεν εισπράξουμε από τις επιταγές του χαρτοφυλακίου ή αν δεν μπορέσουμε να απελευθερώσουμε χρηματοδοτικές γραμμές για να πάρουμε καινούργιες χρηματοδοτήσεις με καινούργια αξιόγραφα δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε τις δικές μας υποχρεώσεις”.

    “Τόσο η Μπήτρος όσο και οι ΣΙΔΜΑ, ΕΛαστρον, Κορδέλλου, Ιωαννίδης, Βρυώνης, αν δεν λυθεί το ζήτημα, μέσα σε αυτό το μήνα, όλοι θα έχουμε ταμειακό πρόβλημα. Και μαζί με εμάς θα συμπαρασυρθεί και η βιομηχανία που προμηθεύεται από εμάς ναυπηγοεπισκαυστικές, μηχανουργεία, μηχανουργικές κατασκευές. αν δεν έχουμε πρώτη ύλη και εμπόρευμα θα τις συμπαρασύρουμε μπλοκάροντας τη λειτουργία τους”.

    Η επιστολή του Συνδέσμου στους Υπουργούς

    Χθες ο Σύνδεσμος έστειλε επσιτολή στους αρμόδιους υπουργούς και στα Επιμελητήρια εξηγώντας ότι η μόνη λύση είναι η άμεση τραπεζική χρηματοδότηση των εκδοτών των αξιογράφων, με την εγγύηση του Δημοσίου και ευνοϊκούς όρους, ώστε να καταστεί δυνατή η πληρωμή των αξιογράφων στην ώρα τους και να αποφευχθεί η δημιουργία ενός εκρηκτικού χρηματικού κενού στο συναλλακτικό κύκλωμα.

    Στην επιστολή που απέστειλε ο Σύνδεσμος στους αρμόδιους Υπουργούς μ του ο ΣΕΕΧ, περιγράφει αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του ταμειακού κύκλου των επιχειρήσεων του κλάδου, και υποστηρίζει ότι η εφαρμογή του μέτρου της 75νθήμερης αναστολής χωρίς χρηματοδότηση απειλεί τις επιχειρήσεις-μέλη του, αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των χονδρεμπορικών επιχειρήσεων της χώρας, με ταμειακή κατάρρευση.

    Όπως εξηγεί πραγματοποιούν το σύνολο σχεδόν των πωλήσεών τους με πίστωση ενώ το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεών τους είναι ανελαστικό και μη επιδεχόμενο χρονικής μετάθεσης. Καλούνται, δηλαδή, τους επόμενους δυόμιση μήνες με το 10% των προγραμματισμένων εισπράξεων να αντιμετωπίσουν το 100% των υποχρεώσεών τους.

    Επισημαίνει ότι η συζητούμενη χρηματοδότηση των κομιστών των αξιογράφων δεν συνιστά λειτουργική και αποτελεσματική λύση, δεδομένου ότι οι κομιστές έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί με κάλυμμα τα αξιόγραφα που εμπίπτουν στο μέτρο, και αναμένουν την πληρωμή των αξιογράφων αυτών για να απελευθερωθούν χρηματοδοτικές γραμμές και να μπορέσουν να λάβουν νέα χρηματοδότηση προσκομίζοντας στις Τράπεζες και τις εταιρείες factoring νέα αξιόγραφα.

    Μόνη λύση είναι η χρηματοδότηση των εκδοτών και μάλιστα άμεσα, ώστε τα αξιόγραφα να πληρωθούν στις ημερομηνίες που αναγράφουν, και να αποφευχθεί μια κρίση με δραματικές συνέπειες για τις ίδιες τις επιχειρήσεις του σιδηρεμπορίου, του χονδρεμπορίου και της μεταποίησης, αλλά και για τον εφοδιασμό της αγοράς και των παραγωγικών μονάδων, που εξακολουθούν να λειτουργούν κρατώντας ζωντανή την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα.

     

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ