• Business

    CNH Industrial: Εξαγόρασε την ελληνική Augmenta έναντι 110 εκατ. δολαρίων

    • NewsRoom
    Scott W. Wine (CNH Industrial) - Γεώργιος Βαρβαρέλης (Augmenta)

    Scott W. Wine (CNH Industrial) – Γεώργιος Βαρβαρέλης (Augmenta)


    Την ελληνική startup Augmenta εξαγόρασε έναντι 110 εκατ. δολαρίων σε μετρητά ο βιομηχανικός κολοσσός CNH Industrial, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Marathon Venture Capital.

    Η Augmenta δημιουργεί τεχνολογία AI για γεωργία ακριβείας (precision agriculture) και προωθεί τη βιώσιμη καλλιέργεια.

    Η τεχνολογία της Augmenta περιλαμβάνει ένα σύστημα που εγκαθίσταται στην οροφή των γεωργικών οχημάτων, το οποίο χρησιμοποιώντας κάμερες σαρώνει τον αγρό κατά τη διάρκεια των εργασιών. Στη συνέχεια, η πληροφορία αυτή χρησιμοποιείται για την εφαρμογή σε πραγματικό χρόνο συστατικών, όπως λιπάσματος και ρυθμιστών ανάπτυξης των φυτών.

    Ουσιαστικά το σύστημα αναγνωρίζει αυτόματα την κατάσταση κάθε φυτού και βελτιστοποιεί τη χρήση λιπάσματος και φυτοφαρμάκων. Εξ ου και οι τεχνολογία χρησιμοποιείται από αγρότες διεθνώς, ώστε να περιοριστεί σημαντικά η χρήση χημικών και να αυξηθεί η αξία της παραγωγής τους.

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η CNH Industrial παρακολουθούσε την πορεία της ελληνικής startup από την αρχή. Ειδικότερα, πέντε χρόνια πριν, η πρωτότυπη τεχνολογία θεωρήθηκε εντυπωσιακή αν και ακόμη στα αρχικά στάδια ανάπτυξης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση. Σημειώνεται πως CNH Industrial δραστηριοποιείται στην κατασκευή τρακτέρ και η κεφαλαιοποίησή της ξεπερνά τα 19 δισ. δολάρια.

    Η Augmenta ξεκίνησε το 2017 από τον Βόλο από τους αγρότες και μηχανικούς, Γιώργο Βαρβαρέλη και Δημήτρη Ευαγγελόπουλο, με όραμα να αυξήσει την αποτελεσματική καλλιέργεια των αγρών και να συμβάλλει στην βιώσιμη διατροφή του ολοένα και αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού. Στην ιδρυτική ομάδα βρίσκονται επίσης η Κατερίνα Καρακούλα και ο Δημήτρης Ακρίδας. Η εταιρεία διατηρεί την πλειοψηφία των εργαζομένων της στην Ελλάδα, με ομάδα επίσης στις ΗΠΑ.

    Η Marathon Venture Capital υπήρξε ο αρχικός και μεγαλύτερος επενδυτής στην Augmenta. Ως αποτέλεσμα της εξαγοράς, η Marathon επιστρέφει στους επενδυτές της το σύνολο του πρώτου της fund για δεύτερη φορά, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση. Στα πλαίσια της εξαγοράς, η Principal της Marathon Venture Capital Θάλεια Μισαηλίδου, δήλωσε: «Στην Marathon, πιστεύουμε ότι η εξαγορά της Augmenta από την CNH ανοίγει νέους δρόμους: Δύο νέοι αγρότες και μηχανικοί, ξεκινώντας από ένα χωράφι στον Βόλο, μπορούν να φτάσουν πολύ μακριά και να αλλάξουν τον κόσμο.»

    Διαβάστε επίσης:

    Miele: Αύξηση κερδοφορίας κατά 12,2%

    Sanofi: Εξαγοράζει έναντι $2,9 δισ. τη βιοφαρμακευτική Provention Bio



    ΣΧΟΛΙΑ