• Business

    Μεγαλώνει το οικοσύστημα των startups στην Ελλάδα

    Ανδρέας Γραμμάτης – Φίλιππος Κούρκουλος Λάτσης – Άγγελος Σταυράκης – Σταύρος Ταμβακάκης


    Από τις αρχές του έτους, όλο και περισσότερες startups ανακοινώνουν γύρους χρηματοδότησης, με κάποιες από αυτές να σηκώνουν ακόμα και 55 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει την ψήφο εμπιστοσύνης της αγοράς στο ελληνικό νεοφυές οικοσύστημα.

    Τελευταία, η περίπτωση της Douleutaras, η οποία ανακοίνωσε γύρο χρηματοδότησης ύψους 5 εκατ. ευρώ, στον οποίο συμμετείχε και το Family Office της Μαριάννας Λάτση, με βασικό sponsorτον γιο της, Φίλιππο Λάτση.

    Η εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας στις ελληνικές startupsαναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα, καθώς βλέπουμε ότι το νεοφυές οικοσύστημα της χώρας διαρκώς αναπτύσσεται. Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγει το Marathon VC, οι ελληνικές startupsστο 1ο τρίμηνο του 2023κατάφεραν να αντλήσουν κεφάλαια άνω των 153 εκατ. δολαρίων ενώ αν συνυπολογιστούν οι ελληνικές εταιρείες, που όμως δεν έχουν έδρα στη χώρα μας, οι εγχώριες startups άντλησαν περί τα 400 εκατ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2023.

    Το mononewsβλέποντας αυτή τη δυναμική των ελληνικών startups και την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας στη νεοφυή σκηνή της χώρας, μίλησε με τους CEOs εταιρειών που ανακοίνωσαν μέσα στο 2023 μεγάλες χρηματοδοτήσεις, ώστε να μας πουν και τη δική τους πλευρά. Πως έφτασαν μέχρι εδώ, ποια είναι η άποψή τους για το ελληνικό νεοφυές οικοσύστημα αλλά και τα σχέδιά τους για την επόμενη ημέρα μετά την σημαντική άντληση κεφαλαίων.

    Άγγελος Σταυράκης (CEO SafeSize): Νέα προϊόντα και επέκταση στην Αμερική

    Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, η ελληνική startup Safesize ανακοίνωσε νέο γύρο χρηματοδότησης ύψους 14 εκατ. ευρώ, στον οποίο συμμετείχαν ελληνικά και διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.

    Μέσω της προηγμένης τεχνολογίας virtual fitting που έχει αναπτύξει, ο έξυπνος αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης της SafeSize «δοκιμάζει» εικονικά όλα τα παπούτσια πάνω στο πόδι του πελάτη και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα προσφέρει προσωποποιημένες προτάσεις για παπούτσια με ιδανική εφαρμογή. Με αυτόν τον τρόπο τον βοηθάει να αγοράσει το σωστό νούμερο παπούτσι, είτε σε φυσικό κατάστημα είτε σε αγορές online.

    Ο Άγγελος Σταυράκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Safesize μιλώντας στο mononews εξέφρασε την χαρά και την αισιοδοξία του για τον νέο γύρο χρηματοδότησης της εταιρείας, καθώς όπως είπε θα δώσει άλλες δυνατότητες και ευκαιρίες στην εταιρεία.

    Συγκεκριμένα τόνισε ότι «με τον νέο γύρο χρηματοδότησης, τον μεγαλύτερο μέχρι σήμερα, θα μας δοθεί η δυνατότητα να επεκταθούμε σε νέες αγορές του εξωτερικού όπως αυτή της Αμερικής, να ενδυναμώσουμε τη παρουσία μας στην Ευρώπη και Ασία και να αναπτύξουμε νέα καινοτόμα προϊόντα μέσα από το κέντρο Καινοτομίας και Ανάπτυξης της Safesize στην Αθήνα».

    Στους επόμενους μήνες, η SafeSize αναμένεται να λανσάρει το νέο προϊόν της εταιρείας, σχεδιασμένο στο κέντρο Ανάπτυξης και Καινοτομίας της εταιρείας στην Ελλάδα, το Digital Sales Assistant. Πρόκειται για ένα αυτόνομο ηλεκτρονικό πωλητή ο οποίος θα έχει δυνατότητα να προσφέρει προσωποποιημένες προτάσεις στους καταναλωτές συνδυάζοντας τα δεδομένα του πόδι τους (3D FootScan) και τις προσωπικές τους προτιμήσεις με το διαθέσιμο στοκ του εκάστοτε καταστήματος.

    Ανδρέας Γραμμάτης (CEO Douleutaras): Κοιτάμε επέκταση στην Ισπανία

    Πριν μερικές ημέρες η ελληνική startup παροχής οικιακών υπηρεσιώνDouleutaras, ανακοίνωσε νέο γύρο χρηματοδότησης ύψους 5 εκατ. ευρώ, στην οποία συμμετείχε και το LATSCO Family Office συμφερόντων της Μαριάννας Λάτση, με sponsor της επένδυσης τον γιο της Φίλιππο Κούρκουλο Λάτση. Μάλιστα το LATSCO Family Office συμμετείχε με το 50% του συνολικού ποσού, ήτοι με περίπου 2,5 εκατ. ευρώ.

    Μιλώντας στο mononews, oκ. Γραμμάτης τόνισε ότι η χρηματοδότηση αποτελεί μια σαφή ψήφο εμπιστοσύνης από ισχυρούς επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό για το πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας.

    Η Douleutaras εδώ και περίπου ένα χρόνο έχει φύγει από τα ελληνικά σύνορα και πλέον «ταξιδεύει» στις αγορές της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, όπου ήδη είναι ο No2 παίκτης της αγοράς στο χώρο τους. Ενώ, όπως μας λέει ο κ. Γραμμάτης, αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, η Douleutaras θα φτάσει ακόμα και στο No1 μέσα στο 2023.

    «Η αγορά στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία είναι πολύ ανταγωνιστική ωστόσο έχουμε καταφέρει να ξεχωρίσουμε ενώ ήδη μας ενδιαφέρει και η επέκτασή μας στην Ισπανία» μας λέει ο κ. Γραμμάτης.

    Σταύρος Ταμβακάκης (Two): Παρουσία σε Λονδίνο, Σουηδία, Νορβηγία και στο βάθος…Ελλάδα

    Χρηματοδότηση ύψους 18 εκατ. ευρώ συγκέντρωσε στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης η εταιρεία Two, της οποίας συνιδρυτής είναι ο Σταύρος Ταμβακάκης, γιος του κ. Απόστολου Ταμβακάκη, προέδρου και CEO της EOS Capital. Μάλιστα, αν συμπεριλάβουμε τους προηγούμενους δύο, το σύνολο των κεφαλαίων που έχει σηκώσει η εταιρεία αγγίζει τα 28 εκατ. ευρώ.

    Ο κ. Σταύρος Ταμβακάκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα χαρούμενος για αυτή την επιτυχία της εταιρείας του, λέγοντας ότι θα συνεχίσει δυναμικά τις δραστηριότητές της. Όπως μας είπε ο ίδιος, η Two μέχρι στιγμής απασχολεί συνολικά 70 άτομα ενώ έχει παρουσία στη Νορβηγία, όπου είναι και η βάση της, στη Σουηδία, όπως και στο Λονδίνο. Στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης, leaders ήταν δύο μεγάλες εταιρείες όπως η Shine Capital και η Antler, ενώ λεφτά στην εταιρεία έχει «ρίξει» το κορυφαίο fundSequoia Capital.

    Πρωταρχικός στόχος της εταιρείας όπως λέει ο κ. Ταμβακάκης είναι να αναπτυχθεί και να επεκταθεί εμπορικά στις ήδη υπάρχουσες αγορές που δραστηριοποιείται ενώ δεν απέκλεισε και το γεγονός η εταιρεία να έρθει και στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. «Είναι κάτι που θα το θέλαμε πολύ» είπε χαρακτηριστικά.

    Διαβάστε επίσης:

    Γραμμάτης (Douleutaras): Το παρασκήνιο του deal με τον Φίλιππο Λάτση



    ΣΧΟΛΙΑ