• Business

    Παναγιώτης Τσάκος: Η νέα κίνηση που θα ισχυροποιήσει το στόλο του

    Παναγιώτης Τσάκος

    Ο Παναγιώτης Τσάκος, επικεφαλής του ομίλου Tsakos Group


    Ο Έλληνας εφοπλιστής Παναγιώτης Τσάκος, επικεφαλής του πανίσχυρου ομίλου Tsakos Group, αποφάσισε να επανεπενδύσει στον κλάδο των φορτηγών πλοίων, προχωρώντας σε προσύμφωνο για παραγγελία μέχρι τεσσάρων boxships μ’ ένα από τα μεγαλύτερα κορεάτικα ναυπηγεία.

    Η προκαταρκτική συμφωνία για δύο φορτηγά πλοία με option για άλλα δύο, χωρητικότητας 4.800 teu υπεγράφη με τους αντιπροσώπους των ναυπηγείων Sungdong Shipbuilding & Marine Engineering, κλιμάκιο των οποίων βρισκόταν στην Ελλάδα για την εκδήλωση των Ποσειδωνίων. Η επιστολή προθέσεων παραμένει σε ισχύ μέχρι τα τέλη του Αυγούστου. Αν οι παραγγελίες των φορτηγών πλοίων τελικώς προχωρήσουν, ο κ. Τσάκος θα έχει διορία έξι μηνών προκειμένου, αν το επιθυμεί, να μετατρέψει τα φορτηγά πλοία σε δεξαμενόπλοια.

    Να σημειωθεί εδώ πως η κίνηση αυτή αφορά την οικογενειακή επιχείρηση της οικογένειας, Tsakos Shipping & Trading και όχι την εισηγμένη Tsakos Energy Navigation (ΤΕΝ) που έχει ιδρύσει ο γιος του πλοιοκτήτη, Νίκος Τσάκος.

    Παρότι η ναυτιλιακή είναι περισσότερο γνωστή για τα δεξαμενόπλοια, συγκεκριμένα για δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγρoποιημένων αερίων (LNG) και bulkers, η εταιρία διαθέτει και στόλο 8 φορτηγών πλοίων, μεταξύ άλλων το χωρητικότητας 1.625-teu Irenes Logos (κατασκευής 1995) και τα χωρητικότητας 6.039-teu Irenes Warwick και Irenes Wave (κατασκευής 2007 και 2008 αντίστοιχα).

    Ο κ. Τσάκος πρόσφατα προχώρησε στην εξαγορά του Patricia Schulte, χωρητικότητας 2.824-teu (κατασκευής 2006), που πουλήθηκε το Μάρτιο έναντι 7,8 εκ. δολαρίων, σύμφωνα με ναυλομεσίτες, με 5ετές bareboat ναυλοσύμφωνο εν ισχύ. Το πλοίο αναμένεται να παραδοθεί εντός του μήνα.

    Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσάκος πραγματοποιεί παραγγελία φορτηγών πλοίων στα ναυπηγεία Sungdong. Το 2011 παρήγγειλε δυο boxships χωρητικότητας 4.700-teu, όμως ως τα τέλη του 2012 τα ακύρωσε και τα αντικατέστησε με ένα suezmax shuttle tanker. Αυτό το διάστημα, το κορεάτικο ναυπηγείο κατασκευάζει άλλο ένα shuttle tanker για λογαριασμό της Tsakos Shipping & Trading, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί ως το Μάρτιο του 2017 μαζί με άλλα δύο δεξαμενόπλοια ενιαίου φορτίου μεγάλης εμβέλειας, τα οποία θα παραδοθούν αργότερα μέσα στο έτος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/afta-ine-ta-deals-pou-eklisan-efoplistes-sta-posidonia-2016/52251

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/sta-4-evro-anevase-timima-gia-tin-hsw-o-grimaldi-molis-15-evro-iche-poulisi-interamerican/52197

     



    ΣΧΟΛΙΑ