ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Buy, Hold or Sell: Άμεση ανάλυση για AVAX, Viohalco, Eurobank, Motor Oil, Crowdstrike, Diana Shipping, ORACLE και Pfizer
Τη σημασία της ευελιξίας στην εφοδιαστική αλυσίδα, ανέδειξε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Motor Oil, Πέτρος Τζαννετάκης, σημειώνοντας ότι η εταιρεία διαφοροποίησε άμεσα την τροφοδοσία του διυλιστηρίου, η οποία στο πρόσφατο παρελθόν βασιζόταν κατά 75% σε ροές μέσω των στενών του Ορμούζ.
Μιλώντας στο 11ο Delphi Economic Forum 2026, ο κ. Τζαννετάκης, σημείωσε ότι η εταιρεία ξεκίνησε τον μετασχηματισμό της ήδη από το 2018, προχωρώντας το 2019 στις πρώτες επενδύσεις σε αιολική ενέργεια. Σήμερα, το χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανέρχεται περίπου στα 900 MW, κυρίως από αιολικά πάρκα, με συμπληρωματικές επενδύσεις σε ηλιακή ενέργεια και μονάδες αποθήκευσης. Ο συνολικός επενδυτικός σχεδιασμός της εταιρείας ανέρχεται σε περίπου 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,5 δισ. κατευθύνονται στη διύλιση και 2,5 δισ. σε νέες ενεργειακές δραστηριότητες, με το 64% του προγράμματος να έχει ήδη υλοποιηθεί.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις προκλήσεις που προκύπτουν από το ρυθμιστικό περιβάλλον, επισημαίνοντας την ανάγκη για σταθερότητα, ταχύτερες αδειοδοτήσεις και μεγαλύτερη ευελιξία από τις αρχές. Όπως υπογράμμισε, οι καθυστερήσεις στις εγκρίσεις και το κανονιστικό πλαίσιο χωρίς ευελιξία μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο κόστος και αβεβαιότητα για τις μεγάλες επενδύσεις.
Ο κ. Τζαννετάκης υπογράμμισε ότι η ενεργειακή μετάβαση προϋποθέτει ρεαλισμό και ισορροπία. «Για να υπάρξει αυτή η ισορροπία, χρειάζεται η στήριξη του συστήματος, της κυβέρνησης και των ρυθμιστικών αρχών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ευελιξία για την επιχειρηματική κοινότητα από τις ρυθμιστικές αρχές είναι καθοριστική», κατέληξε.
Διαβάστε επίσης
Τάκης Θεοδωρικάκος: Εθνικός στόχος ο παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Είναι πολύ νωρίς για την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν
- Guardian: Ούγγροι ολιγάρχες φίλοι του Όρμπαν μεταφέρουν τεράστια ποσά στο εξωτερικό μετά την ήττα του στις εκλογές
- Εθνική Τράπεζα και ΕΤΕπ κινητοποιούν έως €200 εκατ. για την ενίσχυση πράσινων επενδύσεων
- Διεκόπη η δίκη για τα Τέμπη – Πότε θα συνεχιστεί το δικαστήριο
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.