• Business

    Π. Μαντωνανάκης: Μόλις 15.000 ευρώ βρήκαν οι τράπεζες στους λογαριασμούς της Αττικός Ήλιος

    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ - ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΦΕΤΕΙΟΥ: Έχασε ο Όμιλος Μαντωνανάκη - Κέρδισαν οι Τράπεζες την καταγγελία ομολογιακών δανείων 309 εκατ. ευρώ

    Παντελής Μαντωνανάκης. Επικεφαλής Ήλιος ΑΕ (Grand resort Lagonissi, Elounda Beach)


    Μόλις 15.000 ευρώ βρήκαν οι τράπεζες στους λογαριασμούς της ξενοδοχειακής εταιρείας Αττικός Ήλιος τον περασμένο Νοέμβριο που εξέδωσαν άλλη μία διαταγή πληρωμής για το χρέος των 376 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά τα «κόκκινα» δάνεια του εμβληματικού ξενοδοχείου Grand Resort Lagonissi. Διότι οι τράπεζες στρέφονται με σειρά νομικών ενεργειών κατά της Αττικός Ήλιος προκειμένου να βγάλουν σε πλειστηριασμό τις μετοχές ή τα ακίνητα του ξενοδοχειακού ομίλου.

    Από την πλευρά του, ο κ. Παντελής Μαντωνανάκης,  πρόεδρος και CEO του  ομίλου,  προσφεύγει στα δικαστήρια προκειμένου να μπλοκάρει τις διαδικασίες του πλειστηριασμού.

    Και έτσι, άλλος ένας προγραμματισμένος στην πλατφόρμα e-auction πλειστηριασμός, για σήμερα 4 Δεκεμβρίου, που αφορά το σύνολο των μετοχών της Αττικός Ηλιος, με τιμή πρώτης εκκίνησης τα 29,26 εκατ. ευρώ,  δεν θα πραγματοποιηθεί.

    Ο λόγος της αναστολής του πλειστηριασμού είναι το γεγονός ότι δύο μέρες πριν από τη διενέργεια του πλειστηριασμού (τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου), συζητήθηκε σε Δικαστήριο της Αθήνας προσφυγή του κ. Μαντωνανάκη κατά της διαταγής πληρωμής που έχει εκδώσει η  Eurobank, προκειμένου να βγουν σε πλειστηριασμό οι μετοχές της εταιρείας Αττικός Ηλιος.

    Βρίσκεται λοιπόν σε πλήρη εξέλιξη  ένα δικαστικό μπρα-ντε-φερ διαρκείας… με τον όμιλο να καταθέτει μάλιστα αγωγές και μηνύσεις κατά  στελεχών της Eurobank, της Alpha Bank και της ΕΤΑΔ.

    Ωστόσο οι τράπεζες δηλώνουν αποφασισμένες να «λύσουν τον γόρδιο δεσμό» και να πληρωθεί η οφειλή, από το ομολογιακό δάνειο ύψους 300 εκατ. ευρώ που είχε συνάψει η εταιρεία… Για το δάνειο αυτό είχαν γραφεί υποθήκες σε τρία ξενοδοχεία του ομίλου, στο Grand Resort Lagonissi, στο  Elounda Bay Palace και στο  Elounda Beach & Villas.

    Μάλιστα είναι χαρακτηριστική η δήλωση ανώτατης τραπεζικής πηγής, με άμεση εμπλοκή και γνώση της υπόθεσης, στο mononews.gr ότι «η περίπτωση της Ήλιος και της Αττικός Ήλιος αποτελεί μια εμβληματική περίπτωση υπερχρεωμένης επιχείρησης, διοικούμενη από έναν μη συνεργάσιμο και δικομανή μέτοχο. Δυστυχώς έως τώρα οι τράπεζες δεν έχουν αντιμετωπίσει την περίπτωση αυτή με την απαραίτητη αποφασιστικότητα. Αυτό όμως τελείωσε. Από εδώ και στο εξής οι τράπεζες θα το πάνε έως τέλους και θα κάνουν ό,τι χρειάζεται (whatever it takes) για να λύσουν οριστικά τον γόρδιο δεσμό».

    Σε ό,τι αφορά τις δικαστικές… μάχες, πηγές της αγοράς αναφέρουν στο mononews.gr πως στις 29 Μαρτίου 2019 υπήρξε καταγγελία του Κοινοπρακτικού  Ομολογιακού  Δανείου, αρχικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε να εξυπηρετηθεί από το 2012 και η οφειλή είχε φτάσει (λόγω κεφαλαιοποιημένων τόκων) στα 376 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στο κοινοπρακτικό αυτό δάνειο η Eurobank  λειτουργεί ως leader και για λογαριασμό των άλλων ομολογιούχων (τραπεζών).

    Το χρέος λοιπόν δεν εξυπηρετείτο και μετά την καταγγελία της σύμβασης «οι τράπεζες έχουν δοκιμάσει αρκετές νομικές προσεγγίσεις που έχουν κυρίως προσκρούσει στα δικαστήρια του Λασιθίου – πρωτοδικείο Νεαπόλεως» αναφέρει πηγή της αγοράς και σημειώνει πως στις αρχές Απριλίου 2019 δικαστήριο της Αθήνας δικαίωσε τις τράπεζες.

    Για να προχωρήσουν οι διαδικασίες οι τράπεζες ακολούθησαν εκτός από την έκδοση της κλασσικής διαταγής  πληρωμής και τα προβλεπόμενα από το Νομοθετικό Διάταγμα του 1923.

    Όπως εξηγεί η ίδια πηγή: Το Νομοθετικό Διάταγμα, κατά τη νομική θεωρία, δεν επιδέχεται αναστολής. Δηλαδή θεωρεί ότι εφόσον ο δανειολήπτης έχει συναινέσει στη διάθεση των περιουσιακών στοιχείων ως εγγύηση (προσημείωση, υποθήκη)  για τα δάνεια που λαμβάνει, δεν μπορεί στη συνέχεια να ζητήσει αναίρεσή τους με προσωρινά μέτρα /αναστολή, ανακοπή κλπ από τα δικαστήρια. Συνεπώς η νομική ενέργεια αυτή είχε προτιμηθεί από τις τράπεζες, προκειμένου να «τρέξουν» γρήγορα οι διαδικασίες. Ωστόσο  το πρωτοδικείο Νεαπόλεως (Λασίθι)  δεν συμμερίζεται αυτήν την ερμηνεία και εκδίκασε την προσφυγή της Αττικός Ήλιος,  αποφασίζοντας προσωρινά μέτρα.

    Με τον τρόπο αυτό κάθε διαδικασία πλειστηριασμού «μπλοκαρίστηκε» μέχρι νεωτέρας.

    Να σημειωθεί ότι:

    -Η πρώτη επιταγή  του Νομοθετικού Διατάγματος, που εκδόθηκε τον Απρίλιο 2019,  ήταν για τις υποθήκες των ξενοδοχείων στην Ελούντα.   Για την επιταγή αυτή ζητήθηκε αναστολή εκτέλεσης από την Αττικός Ήλιος, και το δικαστήριο αν και συνεδρίασε τον Ιούλιο φέτος δεν έχει εκδώσει ακόμα την απόφαση του, καθώς η δικαστής (που αντικατέστησε τον πρόεδρο σε αυτή τη δίκη) είναι σε άδεια εγκυμοσύνης.

    -Η δεύτερη επιταγή του Νομοθετικού Διατάγματος, που εκδόθηκε φέτος το Νοέμβριο,  ήταν για τις μετοχές της Αττικός Ήλιος. Όμως, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει έδρα στην Αθήνα, και αρμόδια είναι τα δικαστήρια της Αθήνας, το  πρωτοδικείο Νεαπόλεως εξέδωσε προσωρινή διαταγή για την μη εκτέλεση του πλειστηριασμού που είχε ορισθεί για τις 4/12/2019 μέχρι να δικαστεί η αναστολή που το δικαστήριο όρισε για τον Απρίλιο του 2020.

    Παράλληλα τώρα με τη δεύτερη επιταγή (του ΝΔ) το Νοέμβριο οι τράπεζες εξέδωσαν και  την κλασσική διαταγή πληρωμής, με την οποία κατ’ αρχήν έχουν στραφεί σε λογαριασμούς της Αττικός Ήλιος, που αφορούν το 20% της απαίτησης που έχει ο όμιλος από την ΕΤΑΔ. Στους λογαριασμούς αυτούς βρήκαν προς το παρόν 15.000 ευρώ.

    Και για αυτήν τη διαταγή πληρωμής η Ήλιος έχει ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα (προσωρινή διαταγή) που δικάστηκε προχθές Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου σε δικαστήριο της Αθήνας.

    Παράλληλα, οι τράπεζες έχουν ζητήσει με αγωγή τους την ακύρωση των Γενικών Συνελεύσεων που ακύρωσαν της μετοχές της Ήλιος που είχαν ως ενέχυρο.

    Από την πλευρά του, ο ξενοδοχειακός όμιλος έχει καταθέσει αγωγές ζητώντας από τα δικαστήρια να ακυρώσουν την καταγγελία των δανείων, και ταυτόχρονα στρέφεται με αγωγές κατά στελεχών της Alpha Bank για τη μη εισαγωγή της εταιρείας στο ΧΑΑ (ύψους €160 εκατ.),  με αγωγές και μηνύσεις κατά στελεχών της Eurobank  για της ΕΤΑΔ. Μάλιστα από την ΕΤΑΔ ζητά περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων διαφυγόντα κέρδη, διαφυγούσες επιχορηγήσεις και αποζημίωση για την καταγγελία από τις τράπεζες.



    ΣΧΟΛΙΑ