• Business

    Τραπεζίτες εναντίον Μαντωνανάκη: “Οι επιχειρήσεις του ειναι υπερχρεωμένες, ο ίδιος είναι δικομανής”

    Παντελής Μαντωνανάκης. Επικεφαλής Ήλιος ΑΕ (Grand resort Lagonissi, Elounda Beach)


    Τι δηλώνει κορυφαίος τραπεζίτης στο mononews.gr για τον Παντελή Μαντωνανάκη και το Grand Resort Lagonissi.

    Στα άκρα οδηγείται η κόντρα μεταξύ των τραπεζών και του επιχειρηματία Παντελή Μαντωνανάκη ιδιοκτήτη του Grand Resort Lagonissi. Μετά την δημοσιοποίηση του ρεπορτάζ του mononews.gr που εξηγούσε ,  οτι  μέσα από ένα λαβύρινθο δικών και προσφυγών στη Δικαιοσύνη, ο κ. Παντελής Μαντωνανάκης, πρόεδρος και  CEO της ξενοδοχειακής  «Αττικός Ήλιος ΑΕ», μπλοκάρει  κάθε διαδικασία  πλειστηριασμού που αγγίζει είτε τις μετοχές, είτε τα ακίνητα της εταιρείας, όπως είναι το ξενοδοχείο Grand Resort Lagonissi, κορυφαίος τραπεζίτης της χώρας με άμεση εμπλοκή και γνώση της υπόθεσης δηλώνει αποκλειστικά στο mononews ότι :

    «η περίπτωση της Ήλιος και της Αττικός Ήλιος αποτελεί μια εμβληματική περίπτωση υπερχρεωμένης επιχείρησης, διοικούμενη από έναν μη συνεργάσιμο και δικομανή μέτοχο. 

    Δυστυχώς έως τώρα οι τράπεζες δεν έχουν αντιμετωπίσει την περίπτωση αυτή με την απαραίτητη αποφασιστικότητα. Αυτό όμως τελείωσε. 

    Από εδώ και στο εξής οι τράπεζες θα το πάνε έως τέλους και θα κάνουν ό,τι χρειάζεται (whatever it takes) για να λύσουν οριστικά τον γόρδιο δεσμό».

    Ο πλειστηριασμός που δεν θα γίνει 

    Το mononews.gr επικοινώνησε με στενούς συνεργάτες του επιχειρηματία αλλά εως αυτή την ώρα δεν υπάρχει καμμία απάντηση στις βολές των τραπεζιτών ενάντιον του κρητικού μεγαλοξενοδόχου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του  mononews.gr άλλος ένας προγραμματισμένος στην πλατφόρμα e- auction πλειστηριασμός με επισπεύδουσα την Eurobank, για την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, που αφορά το σύνολο των μετοχών της Αττικός Ήλιος, με τιμή πρώτης εκκίνησης τα 29,26 εκατ ευρώ,  δεν θα πραγματοποιηθεί.

    Και αυτό επειδή την ίδια μέρα, δηλαδή στις 4 Δεκεμβρίου, θα συζητηθεί σε Δικαστήριο της Αθήνας, προσφυγή του κ. Μαντωνανάκη κατά της διαταγής πληρωμής που έχει εκδώσει η Eurobank, προκειμένου να βγουν σε πλειστηριασμό οι μετοχές της  Αττικός Ήλιος.

    Το δικαστικό σίριαλ ξεκίνησε από τη στιγμή που η  Eurobank κατήγγειλε τη δανειακή σύμβαση –σύμφωνα με πληροφορίες για δάνεια άνω των 350 εκατ ευρώ τα οποία έχουν να εξυπηρετηθούν από το 2012. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των εμπράγματων εξασφαλίσεων προσημειώσεις έχουν εγγραφεί και στα ξενοδοχεία  του ομίλου Elounda Bay Palace, Elounda Beach & Villas.

    Η αντίστροφη μέτρηση για τον πλειστηριασμό ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, με την καταγγελία της δανειακής σύμβασης.

    Τα βήματα όμως, από τη στιγμή που καταγγέλλεται η σύμβαση του δανείου μέχρι να κτυπήσει το ηλεκτρονικό σφυρί είναι αρκετά, αφού πρέπει να εκδοθεί διαταγή πληρωμής, να ακολουθήσει η κατάσχεση και τέλος ο πλειστηριασμός.

    Η Αττικός Ήλιος, από την πλευρά της σε  κάθε νομική ενέργεια της τράπεζας,  απαντά ανάλογα με προσφυγές στη  Δικαιοσύνη για να μπλοκάρει τα ένδικα μέσα.

    Να σημειωθεί ότι στον όμιλο ανήκουν 8 ξενοδοχεία, τα Grand Resort Lagonissi, Elounda Bay Palace, Elounda Beach & Villas, ενώ μέσω άλλων εταιρειών διαχειρίζεται στην Κρήτη τα ξενοδοχεία Kalimera Kriti  και  Kernos Beach Hotel & Bangalows  και στο Ναύπλιο δύο Ξενία (Ναυπλίου και Amfitrion) και το Nafplia Palace.

    Το Grand Resort Lagonissi πέρασε στην Αττικός Ήλιος το 1999 μέσα από διαγωνισμό της ΕΤΑΔ ΑΕ (Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου) με σύμβαση εκμετάλλευσης 40 ετών.

    Ωστόσο στην πορεία ο Όμιλος στράφηκε κατά της ΕΤΑΔ με την οποία βρίσκεται σε αντιδικία εδώ και χρόνια. Συγκεκριμένα η εταιρεία Αττικός Ήλιος έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη (Άρειο Πάγο και Διαιτητικά Δικαστήρια)  κατά της ΕΤΑΔ καταλογίζοντας της «αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων της».

    Σε αυτήν τη μακροχρόνια δικαστική διαμάχη ο όμιλος έχει δικαιωθεί πολλές φορές από τον ΑΠ, ενώ με δύο αποφάσεις τους,  αρμόδια διαιτητικά δικαστήρια,  του έχουν επιδκάσει ποσά άνω των 110 εκατ ευρώ.

    Και σε αυτό το σίριαλ, με  μπαράζ προσφυγών, η τελευταία πράξη αφορά την ΕΤΑΔ,  η οποία ζήτησε φέτος τον Οκτώβριο από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών προστασία μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 που θα συζητηθεί η προσφυγή της κατά της απόφασης του διαιτητικού δικαστηρίου.

    Τι αναφέρει το έγγραφο του πλειστηριασμού: 

    Με επίσπευση της ανώνυμης τραπεζικής εταιρείας με την επωνυμία «Τράπεζα Eurobank Ergasias Ανώνυμη Εταιρεία», με έδρα την Αθήνα, οδός Όθωνος αριθμός 8, με Α.Φ.Μ. 094014250, Δ Ο Υ ΦΑΕ Αθηνών, λειτουργούσης με αριθμό ΓΕΜΗ 000223001000 (πρώην ΑΡΜΑΕ 6068/06/Β/86/07), με την ιδιότητά της ως Εκπροσώπου των Ομολογιούχων και Πληρεξούσιας Καταβολών του από 22.03.2007 κοινού ομολογιακού δανείου κατά την έννοια του άρθρου 6 του νόμου 3156/2003, ποσού ευρώ τριακοσίων εκατομμυρίων (300.000.000€), που διαιρείται σε τριακόσια εκατομμύρια ονομαστικές ομολογίες, ονομαστικής αξίας ευρώ ενός (€ 1,00) η κάθε μία, εκδόσεως της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΛΙΟΣ Α.Ε.», με ΑΦΜ….., που εδρεύει στο Δήμο Αγίου Νικολάου Λασιθίου Κρήτης (Ελούντα) και εκπροσωπείται νόμιμα, που διέπεται από τη με ημερομηνία 22.03.2007 Σύμβαση Κάλυψης Κοινού Ομολογιακού Δανείου και Διορισμού Πληρεξουσίου Καταβολών και Εκπροσώπου των Ομολογιούχων, δυνάμει της με ημερομηνία 22/11/2019 εντολής της άνω ανώνυμης τραπεζικής εταιρείας με την επωνυμία «Τράπεζα Eurobank Ergasias Ανώνυμη Εταιρεία» εκτίθενται σε αναγκαστικό πλειστηριασμό σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. της 17ης Ιουλίου / 13ης Αυγούστου 1923, σε συνδυασμό με την παρ 4 του άρθρου 73 του Ν. 4548/2018. 



    ΣΧΟΛΙΑ