• Business

    ΟΤΕ: Ετήσια μείωση κόστους 50 εκατ. από την εθελουσία – Σε ετοιμότητα για τη διεκδίκηση εκ νέου του Champions League

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    ΟΤΕ: Στις 19/7 η ακύρωση και διαγραφή 3,47 εκατ. μετοχών

    Μιχάλης Τσαμάζ, επικεφαλής ΟΤΕ


    Ο μετασχηματισμός του ομίλου ΟΤΕ με τη δημιουργία τριών θυγατρικών εταιρειών (Cosmote Technical Services, Γερμανός ΑΕ και Cosmote e value) συνοδεύεται από προγράμματα εθελουσίας εξόδου, βάσει των οποίων, σύμφωνα με όσα είπε χθες η διοίκηση του ομίλου στους αναλυτές, θα αποχωρήσουν φέτος περί τους 1.100 εργαζομένους.

    Ο ετήσιος περιορισμός δαπανών που επιτυγχάνει ο ΟΤΕ από τη μείωση του προσωπικού του είναι της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ.

    Με αφορμή τα αποτελέσματα 9μήνου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ και ο γενικός διευθυντής επί των χρηματοοικονομικών, Μπάμπης Μαζαράκης, εκτίμησαν ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές για το 2021 θα επηρεαστούν θετικά, τόσο από τον μετασχηματισμό του ομίλου όσο και από την εθελουσία. Θετική επίδραση θα υπάρξει και στα έσοδα από την περιαγωγή καθώς η προσδοκία είναι ότι ο τουρισμός το επόμενο καλοκαίρι θα ανακάμψει.

    Μιλώντας στους αναλυτές εκτίμησαν επίσης ότι οι επενδύσεις το 2021 θα κινηθούν στο επίπεδο των 600 εκατ. ευρώ, όπως και φέτος. Μεταξύ άλλων στόχος είναι να υλοποιούνται περί τις 300.000 νέες συνδέσεις οπτικής ίνας στο σπίτι (FTTH) κάθε χρόνο.

    Σχετικά με τον επερχόμενο διαγωνισμό για τα δικαιώματα του ευρωπαϊκού Champions League (σήμερα το μεταδίδει η Cosmote TV) την τριετία 2021 – 2024 επισημάνθηκε ότι η εταιρεία θα επιδιώξει και πάλι να είναι ανταγωνιστική.

    H διοίκηση του ΟΤΕ απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με την κοινή εταιρεία που δημιουργούν οι Vodafone και Wind εισφέροντας την παθητική υποδομή στις κεραίες κινητής σημείωσε: «Είναι μια κίνηση των ανταγωνιστών μας, θέλουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί, πάντα βλέπουμε στρατηγικές, αλλά το δίκτυο μας είναι ήδη εκεί έξω και με αυτό μπορούμε να πάμε γρήγορα στο 5G.»

    Για την πώληση της Telekom Romania τα ανώτατα στελέχη του ΟΤΕ επανέλαβαν ότι πρόκειται για μια στρατηγική απόφαση χωρίς να αναφερθούν συγκεκριμένα στο ποσό που θα επιστρέψει στους μετόχους ως μέρισμα από τη συναλλαγή καθώς αναμένονται οι τελικές εγκρίσεις.

    Τις τελικές εγκρίσεις αναμένουν και για το 30% της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Telekom Romania Mobile που κατέχει η Telekom Romania (το υπόλοιπο 70% ανήκει απευθείας στον ΟΤΕ) αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικά ο ΟΤΕ να αποχωρήσει και από την κινητή της Ρουμανίας.

    Η δημοπρασία για τη χορήγηση φάσματος στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους, σε συνδυασμό με τον μετασχηματισμό των λειτουργιών του ομίλου θα έχουν ως αποτέλεσμα εκροές περίπου 260 εκατ. εντός του 2020.

    Ο ΟΤΕ καταγράφει στα αποτελέσματα 9μήνου έξοδα αναδιοργάνωσης και μη επαναλαμβανόμενες νομικές υποθέσεις ύψους 13,8 εκατ. ευρώ, ενώ αυξημένες 22,4% είναι οι δαπάνες για εθελουσία (69,9 εκατ. ευρώ στο 9μηνο).

    Στα υπόλοιπα στοιχεία, το Γ’ τρίμηνο του 2020, η συνολική αγορά πρόσβασης στην Ελλάδα κατέγραψε μείωση 7 χιλιάδων γραμμών, με τον όμιλο ΟΤΕ να μετρά απώλειες 6 χιλιάδων εξ αυτών. Η διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών  ανέρχεται στο 79% της συνδρομητικής βάσης σταθερής. To ποσοστό των πελατών που έχουν ταχύτητες 100Mbps ή μεγαλύτερες (FTTH ή Vectoring) έχει αγγίξει το 12%.

    Τα έσοδα από έργα ΤΠΕ (Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής) αυξήθηκαν στο τρίμηνο 14% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Στην κινητή, τα έσοδα από υπηρεσίες μειώθηκαν 8,1% στο τρίμηνο και στο 9μηνο 5,4%, λόγω της σημαντικής πτώσης στα έσοδα από την εισερχόμενη και εξερχόμενη περιαγωγή.

    Γενικότερα, όπως επίσης επισημάνθηκε, η θετική επίδοση στις ευρυζωνικές υπηρεσίες και στα ΤΠΕ συνέβαλε στην ανθεκτικότητα εσόδων και κερδών του ΟΤΕ. Με βάση τα αποτελέσματα 9μήνου που παρουσιάστηκαν χθες ο όμιλος εμφάνισε σχεδόν τα ίδια έσοδα 2.862,9 εκατ. ευρώ, με αυτά του αντίστοιχου περσινού διαστήματος (οριακή μείωση 0,1%) κέρδη προ φόρων 340,9 εκατ. αυξημένα 8,1% και κέρδη μετά φόρων 316,7 εκατ. ευρώ αυξημένα 28,1%.

    Διαβάστε ακόμα:

    ΟΤΕ: Αύξηση κερδών στο εννεάμηνο-Σταθερά στο 1 δισ. ευρώ τα έσοδα

    Τι προβλέπουν τα νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου εργαζομένων στον ΟΤΕ – Περί τους 600 εργαζομένους έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον

    Με μεγάλη συμμετοχή φαίνεται να «κλειδώνει» και η τρίτη για φέτος εθελουσία έξοδος εργαζομένων στον ΟΤΕ

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ