• Business

    ΟΤΕ: Έφτασε ήδη στο 90% η κάλυψη σε δίκτυα 5G

    Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ

    Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ


    Με γοργούς ρυθμούς υλοποιεί ο ΟΤΕ το επενδυτικό του πρόγραμμα στα δίκτυα 5G καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η πληθυσμιακή κάλυψη έχει φτάσει ήδη το 90%.

    Το αρχικό πλάνο του ΟΤΕ ήταν η κάλυψη να φτάσει το 90% μέχρι τέλος του έτους, ωστόσο από τις αρχές Οκτώβρη έχει επιτύχει τον στόχο.  Η Αθήνα έχει ήδη καταγράψει κάλυψη πάνω από 97% ενώ η Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιπες πόλεις στην Ελλάδα καταγράφουν ήδη κάλυψη άνω του 90%, ενώ οι ταχύτητες υπερβαίνουν σε κάποιες περιοχές το 1Gbps. Η COSMΟΤΕ συνεχίζει να προωθεί τη χρήση δεδομένων μέσω 4G/4G+/5G, και παράλληλα ενισχύει τα έσοδά της, «χτίζοντας» στην αυξανόμενη χρήση δεδομένων.

    Όσον αφορά το FTTH ο ΟΤΕ έχει φτάσει περίπου τα 1,1 εκατομμύρια σπίτια στο τέλος Ιουνίου 2023 και σχεδιάζει να επιταχύνει περαιτέρω την ανάπτυξη του FTTH με στόχο να φτάσει περίπου τα 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εξαμήνου, ο ΟΤΕ έχει καταγράψει ισχυρές αυξήσεις στους συνδρομητές FTTH, με τον συνολικό αριθμό να φθάνει τις 194 χιλιάδες, ή το 12,8% της συνολικής πελατειακής βάσης, σημαντικά αυξημένο από το 6,5% ένα χρόνο πριν. Η διείσδυση στις υποδομές FTTH του ΟΤΕ (ποσοστό πελατών επί των διαθέσιμων γραμμών) αυξήθηκε σε 19%, από 14% πέρυσι. Σε αυτό συνέβαλαν η συνεχής επέκταση του δικτύου, καθώς και στοχευμένες προωθητικές ενέργειες.

    Ο ανταγωνισμός

    «Είμαστε προσηλωμένοι στις υποδομές και στις επενδύσεις» είχε τονίσει πρόσφατα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ο CEO της Nova Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Όπως είπε Η Nova έχει ήδη καλύψει σε 5G η Nova το 65% της επικράτειας  και έχει στόχο να καλύψει κατά 99% στην Αττική μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Συγκεκριμένα το δίκτυο 5G της Nova καλύπτει μέχρι στιγμής το 65% της ελληνικής επικράτειας με την εταιρεία να στοχεύει η κάλυψη να φτάσει το 75% μέχρι το τέλος του χρόνου και στο 99% μέχρι το τέλος του 2024.

    H Vodafone από την άλλη, έχει επιτύχει πληθυσμιακή κάλυψη 5G που ξεπερνά το 70%, ενώ έως τον Μάρτιο του 2025 αναμένει ότι η κάλυψη θα ανέρχεται στο 92%, υπερβαίνοντας ελαφρώς τον στόχο που είχε τεθεί αρχικά.

    Οι ταχύτητες και ο στόχος των παρόχων

    Σε μια περίοδο που η ζήτηση για γρήγορες ταχύτητες έχει αυξηθεί κατακόρυφα, οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι προχωρούν στην αναβάθμιση των δικτύων τους, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες.

    Ωστόσο ακόμα και τώρα, που και οι τρεις έχουν καλύψει ένα σημαντικό ποσοστό, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται αρκετά πίσω στις γρήγορες ταχύτητες.

    Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, το ελληνικό δίκτυο κινητής καταγράφει ταχύτητα στα 59,80 Mbps πέφτοντας κατά 15% από τα 70,38 Mbps τον Ιούνιο, όπου και βρισκόταν στην 31η θέση.

    Πάντως πρόσφατα, ο κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της 5G Ventures, η οποία διαχειρίζεται το ταμείο Φαιστός, κατά τη διάρκεια του «5G Conference Southeastern Europe», παραδέχτηκε ότι η υιοθέτηση των δικτύων κινητής πέμπτης γενιάς έχει ανεβάσει την ταχύτητα.

    Όσον αφορά την Ελλάδα, ο κ. Τζωρτζακάκης ανέφερε πως ήταν μία από τρεις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που δημοπράτησαν όλες τις συχνότητες 5G με έναν μόνο διαγωνισμό. Η Ελλάδα καταγράφει ικανοποιητικές επιδόσεις σε σχέση με το 5G. «Η κάλυψη στη χώρα μας διαμορφώνεται περίπου στο 85,7%, έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου στο 81%, ενώ και οι ταχύτητες 5G στην Ελλάδα είναι πολύ καλές».

    Διαβάστε επίσης:

    ΟΤΕ – Nova – Vodafone: Έργο €70 εκατ. για την ψηφιακή αναβάθμιση του Στρατού

    Nova: Στα 580 εκατ. ευρώ τα έσοδα το 2022 – 288 εκατ. ευρώ από τη κινητή

    ΟΤΕ-Nova-Vodafone: Πώς τα έργα πληροφορικής γίνονται η νέα πηγή εσόδων



    ΣΧΟΛΙΑ