• Business

    Όταν ο Γιώργος Αποστολόπουλος κερδίζει μέσα σε τρεις μήνες 41,6% από τις μετοχές του… «Υγεία»

    Γιώργος Αποστολόπουλος, Ιδρυτής του Ιατρικού Αθηνών

    Γιώργος Αποστολόπουλος, Ιδρυτής του Ιατρικού Αθηνών


    Μπορεί η προσπάθεια… πολιορκίας του «Υγεία» από τον Γιώργο Αποστολόπουλο να «έπεσε πάνω σε τοίχο», αλλά ο επιχειρηματίας, ιδρυτής και βασικός μέτοχος του «Ιατρικού Αθηνών» δε βγήκε ζημιωμένος. Κάθε άλλο μάλιστα, αφού μέσα σε τρείς μήνες μόνο, είναι σε θέση να μετράει υπεραξίες… 41,6%  από το κατεχόμενο χαρτοφυλάκιο του 5,18% των μετοχών του ιδιωτικού θεραπευτηρίου. Μάλιστα οι υπεραξίες αυτές μεταφράζονται  σε περίπου  4,3 εκατ. ευρώ.

    Πρόκειται για ένα εξαιρετικά κερδοφόρο αποτέλεσμα που προήλθε από τη ραγδαία ανατίμηση των μετοχών και τη δεσμευτική προσφορά εξαγοράς του «Υγεία» που είναι τώρα στο τραπέζι από το CVC Capital.

    Αναμφίβολα, η κίνηση Αποστολόπουλου δεν στόχευε πρωτίστως στις χρηματιστηριακές υπεραξίες. Υποδήλωνε περισσότερο την στρατηγική παρουσία  στη «νέα αρχιτεκτονική» που διαμορφώνεται στην ιδιωτική υγεία. Σε κάθε περίπτωση όμως , τα κέρδη από τις μετοχές δεν είναι διόλου αμελητέα. Έστω κι αν πρόκειται για λογιστική απεικόνιση του χαρτοφυλακίου, που δε φαίνεται να προορίζεται για πώληση, αλλά για «ειδική διαχείριση» ανάλογα με τις εξελίξεις.

    Aντιλαμβανόμενος τα μηνύματα των καιρών που οδηγούν σε κινήσεις συγκέντρωσης του κλάδου, ο Γιώργος Αποστολόπουλος προχώρησε επιθετικά, στοχεύοντας τις μειοψηφίες του «Υγεία».

    Η πρόταση για 0,45 ευρώ ανά μετοχή που έγινε στις 24 Νοεμβρίου της περσινής χρονιάς ήταν μεν 30% πιο πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας, αλλά εξ αρχής φάνηκε ότι δε θα είχε τύχη. Άλλωστε υπήρξε και το άμεσο, μετωπικό «όχι» από τη MIG. Έτσι, η προσωπική εταιρία συμμετοχών, συμφερόντων της οικογένειας του Γιώργου Αποστολόπουλου, κατάφερε να πείσει μόνο δύο μετόχους του «Υγεία», που έδωσαν 1.543 μετοχές αξίας 694,35 ευρώ.

    Γρήγορα η αγορά έδωσε ανοδικό αέρα στη μετοχή , με το Fund Dromeus του Αχιλλέα Ρισβά να συγκεντρώνει προοδευτικά ένα σεβαστό «πακέτο» και να  το… παραδίδει στον Αποστολόπουλο. Επρόκειτο για 10.271.352 μετοχές του «Υγεία» οι οποίες πουλήθηκαν στα 0,69 ευρώ η μία. Δηλαδή με συνολικό τίμημα 7,087 εκατ. ευρώ.

    Το Fund κατοχύρωσε ένα γρήγορο κέρδος 33%, αλλά και ο Γιώργος Αποστολόπουλος δεν έκανε λάθος που πλήρωσε 53,3% παραπάνω από τη δική του δημόσια πρόταση, για να πάρει τα «χαρτιά». Η αγορά του «πακέτου» των μετοχών έγινε στις 22 του μηνός του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν και η πλευρά Αποστολόπουλου κοινοποίησε ότι κατέχει το 5,18% του «Υγεία». Ποσοστό που αντιστοιχεί σε 15.840.022 μετοχές. Το ακριβές κόστος αγοράς των επιπλέον του «πακέτου» μετοχών δεν έγινε γνωστό.

    Με βάση τα στοιχεία των χρηματιστηριακών συναλλαγών προκύπτει ότι, από τον περσινό Νοέμβριο που έγινε η πρόταση Αποστολόπουλου μέχρι την προ τριμήνου μέρα που ανακοίνωσε το ποσοστό του, η μέση τιμή των μετοχών του «Υγεία» ήταν στα 0,575 ευρώ.

    Αυτό συνάγεται από το συνολικό τζίρο για όλες τις μετοχές που άλλαξαν χέρια, σε αυτήν τη χρονική περίοδο. Υπολογίζεται επομένως ότι το συνολικό κόστος κτήσης του  Γιώργου Αποστολόπουλου για το 5,18% του «Υγεία» είναι 10,289 εκατ. ευρώ. Ή στα 0,6495 ευρώ ανά μετοχή.

    Λαμβάνοντας υπόψη ότι η δεσμευτική προσφορά του CVC Capital είναι στο 0,92 ευρώ ανά μετοχή, το «πακέτο» Αποστολόπουλου αποτιμάται πλέον στα 14,572 εκατ. ευρώ. Τουλάχιστον επενδυτικά ,ο επιχειρηματίας αποδείχθηκε απόλυτα εύστοχος στην επιλογή του. Διότι τα υπόλοιπα της πρωτοβουλίας του, δεν έχουν ακόμη διακριβωθεί.

    Ανεξαρτήτως όλων αυτών, είναι χαρακτηριστικό ότι ο κλάδος των εισηγμένων εταιριών της ιδιωτικής υγείας αντίκρισε τα τελευταία χαμηλά του στα τέλη Νοεμβρίου του 2106. Τότε η μετοχή του «Υγεία» ήταν στα 0,146 ευρώ και η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας στα… 44,63 εκατ. ευρώ. Το «χαρτί» του «Ιατρικού Αθηνών» ήταν στα 0,642 ευρώ και η αποτίμησή του στα 55,68 εκατ. ευρώ. Σήμερα το «Ιατρικό» αποτιμάται στα 124 εκατ. ευρώ, καθώς η μετοχή του βρίσκεται στα 1,43 ευρώ σημειώνοντας άνοδο 122,7%. Με βάση την πρόταση του CVC Capital  το «Υγεία» αποτιμάται στα 283 εκατ. ευρώ , με την άνοδο της μετοχής να είναι στο 530%…



    ΣΧΟΛΙΑ