• Business

    Οργισμένη αντίδραση από τη Nordea: Διαψεύδει πως χρειάζεται επιπλέον κεφάλαια 8,6 δις ευρώ


    «Φωτιές» άναψε ένα δημοσίευμα της σουηδικής εφημερίδας Dagsbladet, σύμφωνα με το οποίο η μεγάλη σουηδική τράπεζα Nordea χρειάζεται εισροές νέων κεφαλαίων που μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω κινδύνων σχετικά με χορηγήσεις δανείων τους οποίους είχε υποτιμήσει.

    Η εφημερίδα επικαλέστηκε στο δημοσίευμά της εσωτερικό έγγραφο της σουηδικής ρυθμιστικής αρχής, σύμφωνα με το οποίο η Nordea έχει υποτιμήσει για μία παρατεταμένη χρονική περίοδο τους κινδύνους όσον αφορά στη δανειοδότηση επιχειρήσεων, και θα έπρεπε μέχρι το τέλος του 2015 να είχε ενισχυθεί με κεφάλαια ύψους από 5,36 δις ευρώ ως και 8,6 δις ευρώ, ώστε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της ρυθμιστικής αρχής.

    Η απάντηση της Nordea ήταν οργισμένη, με στελέχη της να απορρίπτουν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του εγγράφου.

    «Έχουμε επαρκές κεφάλαιο για να εκπληρώσουμε όλες τις κεφαλαιακές μας υποχρεώσεις και δεν αναμένουμε καμία ουσιώδη επίδραση στις υποχρεώσεις αυτές στις επερχόμενες αξιολογήσεις», ανακοίνωσε η Nordea. «Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στα δηλωθέντα στοιχεία και τη συνεχιζόμενη διαδικασία αξιολόγησης», πρόσθεσε.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζες, Casper von Coskull, δήλωσε στο Reuters ότι το έγγραφο βασίζεται σε υποθέσεις και δεν έχει καμία ουσία. «Η ικανότητά μας να δημιουργούμε κεφάλαιο είναι από τις καλύτερες μεταξύ όλων των τραπεζών του κόσμου και έχουμε αποδείξει αυτήν την ικανότητα τα τελευταία δέκα χρόνια», τόνισε και πρόσθεσε: «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την ικανότητά μας να καλύψουμε τις κεφαλαιακές απαιτήσεις χωρίς επιπλέον κεφάλαιο».

    Σύμφωνα με την Nordea, οι σουηδικές αρχές απαίτησαν από τη Nordea να διαθέτει δείκτη core tier 1 κεφαλαιακής επάρκειας 15,6% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, και το ποσοστό αυτό ανήλθε τελικά στο 16,7%.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο μήνα η FSA ανακοίνωσε ότι αλλάζει τη μεθοδολογία της για τα μοντέλα εσωτερικών κινδύνων των τραπεζών, μία αλλαγή που θα επιβάρυνε τη στάθμιση κινδύνων για τη Nordea κατά 2% περίπου κατά μέσο όρο – ένα ποσοστό «όχι ουσιώδες», κατά την ίδια.

    Σημειώνεται εξάλλου ότι η Nordea κατέγραψε αύξηση των ζημιών της από ναυτιλιακά δάνεια στο πρώτο τρίμηνο του έτους, στα 15 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 3 εκατομμυρίων ευρώ την ίδια περίοδο το 2015, αν και οι συνολικές ζημίες της από δάνεια μειώθηκαν στα 111 εκατ. ευρώ, από 12 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2015.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/75-ekatommiria-evro-sta-stichimata-gia-brexit/55518



    ΣΧΟΛΙΑ