• Business

    Ομόλογο Intralot: Ξεκίνησε με το δεξί η δημόσια προσφορά- Έντονο ενδιαφέρον από ιδιώτες, αύριο η ολοκλήρωση

    O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου INTRALOT, κ. Σωκράτης Π. Κόκκαλης

    O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου INTRALOT, κ. Σωκράτης Π. Κόκκαλης


    Ξεκίνημα με το δεξί  για το ομόλογο της Intralot. Με το οποίο η εταιρεία του Σωκράτη Κόκκαλη βρίσκεται σε διαδικασία άντλησης 130 εκατ. ευρώ από την ελληνική αγορά.

    Η χθεσινή πρώτη μέρα της δημόσιας προσφοράς, έδειξε να υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από πλευράς των επενδυτών και ειδικά των ιδιωτών. Ενώ σήμερα η ζήτηση αναμένεται να ανεβάσει στροφές, ωθούμενη και από τα θεσμικά χαρτοφυλάκια. Εξέλιξη που παραπέμπει σε υπερκάλυψη του ποσού.

    Αναμφίβολα και πέραν του επιχειρηματικού και μετοχικού «ενάρετου κύκλου» στον οποίο έχει εισέλθει πλέον η Intralot, ως ισχυρός πόλος έλξης για το 5ετές εταιρικό ομόλογο λειτουργεί και το προσφερόμενο σταθερό επιτόκιο. Με το εύρος του να κινείται από το 6% έως το 6,40% και όπως όλα δείχνουν η τελική του διαμόρφωση αναμένεται να «ακουμπά» στο κάτω άκρο αυτού.

    Αν όντως συμβεί αυτό, τότε η συγκεκριμένη απόδοση ( του 6%)  θα είναι… 200 φορές μεγαλύτερη από το πενιχρότατο 0,03% που δίνουν τώρα οι απλές τραπεζικές καταθέσεις, όπου βρίσκονται 70 δις ευρώ αποταμιευτικά κεφάλαια ιδιωτών Ελλήνων.

    Επίσης η μεικτή απόδοση του ομολόγου θα είναι σχεδόν 3,3 φορές μεγαλύτερη από το 1,83% που προσφέρουν τώρα οι προθεσμιακές καταθέσεις με 12μηνη περίοδο δέσμευσης, όπου βρίσκονται 36 δις ευρώ σε λογαριασμούς ελληνικών νοικοκυριών.

    Ακόμη, η ομολογιακή έκδοση της Intralot, στην οποία η ελάχιστη συμμετοχή ξεκινά από τα 1.000 ευρώ, ξεπερνά κατά περίπου 1,9 φορές τον πληθωρισμό, που τον περασμένο Ιανουάριο «έτρεξε» με 3,2%.

    Η διαδικασίες της δημόσιας προσφοράς που ξεκίνησαν χθες, ολοκληρώνονται στις 4 το απόγευμα της αυριανής Παρασκευής, 23 Φεβρουαρίου.

     Μέρα κατά την οποία θα προκύψει και η τελική εικόνα για την ομολογιακή έκδοση, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιηθεί και το επιτοκιακό ‘’κουπόνι’’. Ο προσδιορισμός της απόδοσης και του επιτοκίου θα γίνει με τη διαδικασία του Βιβλίου Προσφορών το οποίο τηρείται από τους Συντονιστές, Κύριους Αναδόχους και σε αυτό συμμετέχουν αποκλειστικά Ειδικοί Επενδυτές. Δηλαδή οι επαγγελματίες της αγοράς.

    Πώς θα γίνει η κατανομή των ομολόγων

    Για την κατανομή προβλέπεται ότι τουλάχιστον το 30% της προσφοράς (39 εκατ. ευρώ) θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών που έχουν γίνει από ιδιώτες επενδυτές. Το υπόλοιπο 70% της προσφοράς (91 εκατ. ευρώ) θα κατανεμηθεί μεταξύ των Ειδικών Επενδυτών και των ιδιωτών επενδυτών.

    Στην περίπτωση αυτή θα ληφθούν υπόψη: Η ζήτηση από τους Ειδικούς Επενδυτές, η ζήτηση στο τμήμα των Ιδιωτών που υπερβαίνει το 30%,  το πλήθος των Αιτήσεων Κάλυψης που αφορούν σε Ιδιώτες επενδυτές, καθώς και η ανάγκη δημιουργίας συνθηκών για την ομαλή διαπραγμάτευση των ομολογιών στη δευτερογενή αγορά του χρηματιστηρίου της Αθήνας.

    Η ολοκλήρωση της ομολογιακής έκδοσης από την Intralot, που θα αποφέρει καθαρά έσοδα 124,5 εκατ. ευρώ, θα ενεργοποιήσει και την διαδικασία εκταμίευσης του «κλειδωμένου» κοινοπρακτικού, τραπεζικού δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ. Έτσι ώστε τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν και από τις δύο «πηγές» να κατευθυνθούν στην πρόωρη αποπληρωμή του ομολογιακού δανείου προνομιακής κατάταξης (Senior Notes). Το οποίο έχει ανεξόφλητο υπόλοιπο 229,6 εκατ. ευρώ, φέρει επιτόκιο 5,25% και λήγει τον Σεπτέμβριο του 2024.

    Στο κοινοπρακτικό δάνειο, η Εθνική και η Πειραιώς θα συμμετέχουν με 25 εκατ. ευρώ η κάθε μία, ενώ από 20 εκατ. ευρώ θα είναι η συμμετοχή της Attica Bank και της Optima, με την Παγκρήτια να συμπληρώνει την πεντάδα εισφέροντας 10 εκατ. ευρώ.

    Οι ρήτρες και ο Λογαριασμός Εξασφάλισης

    Για το εταιρικό ομόλογο η Intralot έχει το δικαίωμα πρόωρης εξόφλησης, δύο χρόνια μετά από την έκδοσή του. Αν αυτό το δικαίωμα εφαρμοστεί στη διάρκεια της τρίτης χρονιάς, τότε οι ομολογιούχοι θα λάβουν πρίμ 2,5% επί της ονομαστικής αξίας των τίτλων. Ενώ αν η αποπληρωμή λάβει χώρα το τέταρτο έτους, το πρίμ θα είναι 1,5%.

    Ρήτρα πρόωρης αποπληρωμής (στο 101% της ονομαστικής αξίας του ομολόγου) μπορεί να ενεργοποιηθεί και στην περίπτωση που αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Intralot. Είτε αν κάποιος πέραν των υφιστάμενων βασικών μετόχων αποκτήσει το 33,3% της εταιρείας, είτε αν βασικοί μέτοχοι απομειώσουν το ποσοστό τους, κάτω από το 20%.

    Το εταιρικό ομόλογο της Intralot – η οποία έχει αναμορφωθεί επιχειρηματικά, έχει επιστρέψει στην κερδοφορία και εξυπηρετεί με άνεση το αισθητά απομειωμένο χρέος της- συνοδεύεται και από τον Λογαριασμό Εξασφάλισης. Σε αυτόν θα κατατεθεί από την εταιρεία αμέσως μετά από την έκδοση του ομολόγου, το ποσό των τόκων που αντιστοιχεί για μία περίοδο (6μηνη) πληρωμής. Από τον δεύτερο χρόνο «ζωής» του ομολόγου, το εισφερόμενο ποσό θα καλύπτει δύο τοκοφόρες περιόδους.

    Οι  υποχρεωτικές, εταιρικές εισφορές στον Λογαριασμό Εξασφάλισης θα πάψουν να υφίστανται από τη στιγμή που το συγκεντρωμένο ποσό υπερβεί το 40% του ανεξόφλητου υπολοίπου του ομολογιακού δανείου. Η Intralot έχει αναλάβει τη δέσμευση να κατευθύνει στον συγκεκριμένο Λογαριασμό, τα συνολικά διανεμόμενα κέρδη της θυγατρικής της κατά 50,01% (Bilyoner)  στην Τουρκία. Αυτό θα γίνει από το 2025, καθώς στα τέλη της εφετινής χρονιάς μένει να  καταβληθεί η καταληκτική δόση της σύμβασης διαδικτυακού στοιχηματισμού, που λήγει το 2029. Εκτιμάται ότι η θυγατρική στην Τουρκία είναι σε θέση να παράγει κέρδη της τάξεως των 24 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος, εκ των οποίων τα 12 εκατ. ευρώ που αναλογούν στην ελληνική μητρική, θα πηγαίνουν στον Λογαριασμό Εξασφάλισης.

    Διαβάστε επίσης

    Σφάτος (Ιντραλότ): Ποιοι επενδύουν στη μετοχή – 35-40 εκατ. ταμειακές ροές το 2023

    Intralot: Διεκδικεί νέα συμβόλαια στις ΗΠΑ – Έμφαση στην ανάπτυξη της τεχνολογίας

    Η ακτινογραφία της «νέας» Intralot και πώς θα λειτουργεί ο Λογαριασμός Εξασφάλισης για το εταιρικό ομόλογο



    ΣΧΟΛΙΑ