• Business

    Η ακτινογραφία της «νέας» Intralot και πώς θα λειτουργεί ο Λογαριασμός Εξασφάλισης για το εταιρικό ομόλογο

    Σωκράτης Κόκκαλης

    Σωκράτης Κόκκαλης (Intralot)


    Η χρηματοοικονομική εξυγίανση που δίνει μεγαλύτερη άνεση στην εξυπηρέτηση χρέους, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της λειτουργικής δραστηριότητας και τη συνακόλουθη αύξηση του περιθωρίου κερδοφορίας, αποτελούν τις βάσεις πάνω στις οποίες κτίζεται το επιχειρηματικό και μετοχικό story της «νέας» Intralot.

    H πολύπλευρα αναδιοργανωμένη εταιρεία του Σωκράτη Κόκκαλη, η οποία συγκαταλέγεται στις τρείς μεγαλύτερες δυνάμεις παγκοσμίως, στον τομέα ανάπτυξης και παροχής υπηρεσιών gaming, είναι έτοιμη να βγει στην ελληνική αγορά με 5ετές ομόλογο. Προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια 130 εκατ. ευρώ.

    Αύριο, Τρίτη, θα ανακοινωθεί το εύρος του προσφερόμενου επιτοκίου, που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για τους επενδυτές. Οι οποίοι και αναζητούν τις καλύτερες δυνατές αποδόσεις για τα λιμνάζοντα σε καταθέσεις αποταμιευτικά τους κεφάλαια.

    Η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί της Τετάρτης 21 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής 23 του μηνός. Οπότε και θα ανακοινωθεί το ύψος των προσφορών, καθώς επίσης και το τελικό επιτόκιο. Από τις έως τώρα παρουσιάσεις που έχουν γίνει σε περίπου 75 θεσμικούς επενδυτές, αλλά και σε δίκτυα των αναδόχων, φαίνεται ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον για την έκδοση, γεγονός που παραπέμπει σε μια αναμενόμενη σημαντική υπερκάλυψη.

    Για όσους αποκτήσουν ομόλογα της Intralot, ουσιώδης παράμετρος είναι κι εκείνη που αφορά τον τηρούμενο Λογαριασμό Εξασφάλισης.

    Σε αυτόν ,θα κατατεθεί από την εταιρεία αμέσως μετά από την έκδοση του ομολόγου, το ποσό των τόκων που αντιστοιχεί για μία περίοδο (6μηνη) πληρωμής. Από τον δεύτερο χρόνο «ζωής» του ομολόγου, το εισφερόμενο ποσό θα καλύπτει δύο τοκοφόρες περιόδους.

    Οι υποχρεωτικές, εταιρικές εισφορές στον Λογαριασμό Εξασφάλισης θα πάψουν να υφίστανται από τη στιγμή που το συγκεντρωμένο ποσό υπερβεί το 40% του ανεξόφλητου υπολοίπου του ομολογιακού δανείου.

    Θα μπαίνουν και τα μερίσματα από Τουρκία

    Η Intralot έχει αναλάβει τη δέσμευση να κατευθύνει στον συγκεκριμένο Λογαριασμό, τα συνολικά διανεμόμενα κέρδη της θυγατρικής της κατά 50,01% (Bilyoner) στην Τουρκία.

    Αυτό θα γίνει από το 2025, καθώς στα τέλη της εφετινής χρονιάς μένει να καταβληθεί η καταληκτική δόση της σύμβασης διαδικτυακού στοιχηματισμού, που λήγει το 2029.

    Εκτιμάται ότι η θυγατρική στην Τουρκία είναι σε θέση να παράγει κέρδη της τάξεως των 24 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος, εκ των οποίων τα 12 εκατ. ευρώ που αναλογούν στην ελληνική μητρική, θα πηγαίνουν στον Λογαριασμό Εξασφάλισης.

    Αν τα διανεμόμενα κέρδη δεν επαρκούν, τότε το «κενό» θα καλύπτεται από την ίδια την Intralot.

    Επίσης, αν πουληθούν περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και των θυγατρικών της (άνω των 10 εκατ. ευρώ ανά περίπτωση ή 30 εκατ. ευρώ συνολικά) τότε το 35% των καθαρών εσόδων θα κατευθύνεται στον ίδιο Λογαριασμό. Η σύσταση του οποίου είναι συνήθης στις ελληνικές εκδόσεις εταιρικών ομολόγων.

    Τα δάνεια που δίνουν οι 5 ελληνικές τράπεζες

    Εκ των πραγμάτων η επιτυχημένη ολοκλήρωση της ομολογιακής έκδοσης από την Intralot, που θα αποφέρει καθαρά έσοδα 124,5 εκατ. ευρώ, θα ενεργοποιήσει και την διαδικασία εκταμίευσης του «κλειδωμένου» κοινοπρακτικού, τραπεζικού δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ. Έτσι ώστε τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν και από τις δύο «πηγές» να κατευθυνθούν στην πρόωρη αποπληρωμή του ομολογιακού δανείου προνομιακής κατάταξης (Senior Notes). Το οποίο έχει ανεξόφλητο υπόλοιπο 229,6 εκατ. ευρώ, φέρει επιτόκιο 5,25% και λήγει τον Σεπτέμβριο του 2024.

    Στο κοινοπρακτικό δάνειο, η Εθνική και η Πειραιώς θα συμμετέχουν με 25 εκατ. ευρώ η κάθε μία, ενώ από 20 εκατ. ευρώ θα είναι η συμμετοχή της Attica Bank και της Optima, με την Παγκρήτια να συμπληρώνει την πεντάδα εισφέροντας 10 εκατ. ευρώ.

    Το εν λόγω δάνειο έχει συμφωνηθεί να λήξει στις 30 Ιουνίου του 2025, αλλά αναμένεται να παραταθεί για άλλον έναν χρόνο.

    Για το εταιρικό ομόλογο η Intralot έχει το δικαίωμα πρόωρης εξόφλησης, δύο χρόνια μετά από την έκδοσή του.

    Αν αυτό το δικαίωμα εφαρμοστεί στη διάρκεια της τρίτης χρονιάς, τότε οι ομολογιούχοι θα λάβουν πρίμ 2,5% επί της ονομαστικής αξίας των τίτλων. Ενώ αν η αποπληρωμή λάβει χώρα το τέταρτο έτους, το πρίμ θα είναι 1,5%.

    Ρήτρα πρόωρης αποπληρωμής (στο 101% της ονομαστικής αξίας του ομολόγου) μπορεί να ενεργοποιηθεί και στην περίπτωση που αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Intralot. Είτε αν κάποιος πέραν των υφιστάμενων βασικών μετόχων αποκτήσει το 33,3% της εταιρείας, είτε αν βασικοί μέτοχοι απομειώσουν το ποσοστό τους, κάτω από το 20%.

    Είναι εμφανές, ότι πέραν του ελκυστικού επιτοκίου, ο Λογαριασμός Εξασφάλισης του ομολόγου, αλλά και οι πριμοδοτήσεις στα ενδεχόμενα πρόωρης εξόφλησης, αναμένεται να λειτουργήσουν ενισχυτικά της ζήτησης που θα εκφραστεί από επενδυτές. Ιδιώτες και θεσμικούς.

    Η «αλλαγή σελίδας» που κέντρισε το…έξυπνο χρήμα

    Ως ακόμη ένα εξτρά κίνητρο συμμετοχής στο εταιρικό ομόλογο, μπορεί να λογιστεί και η «αλλαγή σελίδας» που έχει συντελεστεί στην Intralot.

    Κινούμενη πλέον στον δρόμο της εξυγίανσης, ενώ η επιχειρηματική της ανασύνταξη να αποδίδει καρπούς. Έχοντας βεβαίως την αποφασιστική στήριξη των μετόχων, οι οποίοι στις δύο τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίων, εισέφεραν 264,2 εκατ. ευρώ.

    Σε αυτές τις δύο ΑΜΚ ο Σωκράτης Κόκκαλης μετείχε με 47,7 εκατ. ευρώ, ελέγχοντας τώρα το 20,5%, ενώ η δικών του συμφερόντων Intracom τοποθέτησε άλλα 25 εκατ. ευρώ και κατέχει ποσοστό 7,14%.

    Επίσης, ο νοτιοκορεατικής καταγωγής στρατηγικός εταίρος Σου Κιμ, ιδρυτικό μέλος και CEO της νεοϋρκέζικης Standard General, εισέφερε 94,1 εκατ. ευρώ και έχει το 26,86% της Intralot.

    Aκόμη, στην κατά σειράν δεύτερη αύξηση κεφαλαίου του περασμένου Οκτωβρίου ο εφοπλιστής Γιώργος Μουνδρέας τοποθέτησε 16,8 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 16 εκατ. ευρώ έβαλαν έξι μεγάλοι Έλληνες επιχειρηματίες.

    Στοιχεία που αν μη τι άλλο δείχνουν ότι το «έξυπνο χρήμα» βλέπει με ιδιαίτερη θέρμη το ευοίωνο μέλλον της Ιντραλότ. Η οποία στα μέσα Ιουλίου είχε φτάσει να αποτιμάται χρηματιστηριακά στα επίπεδα των 13 εκατ. ευρώ και τώρα η κεφαλαιοποίησή της έχει αναρριχηθεί στα 734,6 εκατ. ευρώ. Προσφέροντας λαμπρές υπεραξίες στους μετόχους.

    Πώς διαμορφώνεται ο καθαρός δανεισμός

    Στο «μέτωπο» του χρέους, αυτήν τη στιγμή τα δανειακά υπόλοιπα της κερδοφόρας Intralot ανέρχονται στα επίπεδα των 432 εκατ. ευρώ. Καθώς στα 229,6 εκατ. ευρώ του Senior Notes ομολόγου, προστίθενται και τα 218 εκατ. δολάρια (202,4 εκατ. ευρώ) του ανεξόφλητου υπολοίπου του δανείου που έχει λάβει η εξ ολοκλήρου θυγατρική στην Αμερική (Intralot Inc).

    Δεδομένου του ότι η Intralot έχει ταμειακά διαθέσιμα ύψους 105 εκατ. ευρώ, ο καθαρός της δανεισμός είναι τώρα στα 327 εκατ. ευρώ. Δηλαδή ο μισός, συγκριτικά με 651 εκατ. ευρώ των καθαρών δανειακών υποχρεώσεων στα τέλη του 2020…

    Το νέο επιχειρηματικό μοντέλο που ακολουθεί η εταιρεία, εστιαζόμενη σε ανεπτυγμένες αγορές και σε συμβόλαια τεχνολογίας και διαχείρισης λοταριών, της δίνει τη δυνατότητα να αυξήσει τα περιθώρια λειτουργικής κερδοφορίας (Ebitda).

    Στη 12μηνη περίοδο που συμπληρώθηκε στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, το περιθώριο Ebitda ανήλθε σε 36,6% (από 31%) επί του κύκλου εργασιών, με τα λειτουργικά κέρδη να διαμορφώνονται σε 135,8 εκατ. ευρώ.

    Πέραν τούτων ιδιαίτερη σημασία αποκτούν και οι αναβαθμισμένες ταμειακές ροές. Καθώς εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση και σε ομιλικό επίπεδο η Ιntralot μπορεί να έχει περί τα 40 εκατ. ευρώ σε ελεύθερες ταμειακές ροές, που είναι διαθέσιμες σε μετόχους και δανειστές. Καθώς το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε περίσσευμα μετρητών, αφού έχουν καλυφθεί όλα τα λειτουργικά έξοδα, οι επενδύσεις και τα χρηματοοικονομικά κόστη.

    Άνεση στην εξυπηρέτηση χρέους

    Πλέον, ο δείκτης της καθαρής δανειακής μόχλευσης έχει υποχωρήσει σε 2,4 φορές τα Ebitda, γεγονός που παραπέμπει στην άνεση με την οποία η Intralot μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος. Το οποίο δεν μεταβάλλεται με την έκδοση του εταιρικού ομολόγου και τη λήψη του κοινοπρακτικού δανείου, καθώς αυτά σβήνουν το αντιστοίχου ύψος Senior Notes ομόλογο.

    Στο διάστημα από το ξεκίνημα της περσινής χρονιάς έως τις 30/9/2023 το μέσο επιτοκιακό κόστος για τα δάνεια της Intralot κινήθηκε από το 6,11% έως το 6,52%. Για την εφετινή χρονιά οι χρεωστικοί τόκοι της εταιρείας προβλέπεται να κινηθούν στην περιοχή των 30 εκατ. ευρώ (περί το 22% των Ebitda ή και λιγότερο).

    Μειωμένοι κατά 10 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τις δύο παρελθούσες χρήσεις και κατά 26,5 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα κόστη του 2021.

    Εκμεταλλευόμενη τις λειτουργικές ταμειακές ροές η Ιntralot προγραμματίζει να εξοφλήσει εφέτος χρέος 30 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην απομείωση του κοινοπρακτικού δανείου των ελληνικών τραπεζών και τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ θα μειώσουν το υπόλοιπο δανεισμού της θυγατρικής στις Η.Π.Α.

    Το εν λόγω δάνειο αρχικού ύψους 230 εκατ. δολαρίων ελήφθη στις 28/7/2022 από κοινοπραξία αμερικανικών τραπεζών με διαχειρίστρια την Key Bank, έχει τριετή διάρκεια, αλλά θεωρείται ότι η λήξη του θα παραταθεί για τουλάχιστον ένα έτος. Πρόκειται για δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου που τώρα έχει φτάσει στο 7%.

    Όμως η διαφαινόμενη τάση αποκλιμάκωσης του αμερικανικού επιτοκίου αναφοράς (SOFR) είναι σε θέση να ρίξει το επιτόκιο. Κάτι το οποίο είναι πολύ πιθανό να συμβεί και με την αποκλιμάκωση του Euribor, μειώνοντας τη διαμόρφωση του αντίστοιχου, κυμαινόμενου επιτοκίου στο κοινοπρακτικό δάνειο των ελληνικών τραπεζών.

    Με project finance το νέο μοντέλο χρηματοδότησης

    Όπως και να ‘χει, εκείνο που αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η αλλαγή του μοντέλου δανειοδότησης που έχει αποφασίσει να τηρήσει η Intralot, στις περιπτώσεις απόκτησης νέων συμβολαίων. Σε αυτές θα εφαρμοστεί το project finance, που δεν επιβαρύνει τον δανεισμό της εταιρείας.

    Το ποσό των απαιτούμενων επενδύσεων, θα καλύπτεται από τραπεζικά δάνεια με εκχώρηση της εκάστοτε σύμβασης και με τις αποπληρωμές να γίνονται από ένα τμήμα των σταθερών εσόδων. Σε ότι αφορά τη διάρκεια αυτών των δανειοδοτήσεων θα είναι ίδια με αυτήν των συμβολαίων.

    Με το project finance η Intralot δεν επωμίζεται δανειακά βάρη, ενώ θα διατηρεί ένα σεβαστό μερίδιο από τα έσοδα.

    Εξέλιξη που αποκτά ιδιαίτερο νόημα για τις δραστηριότητες στην Αμερική, καθώς η εκεί θυγατρική της έχει 11 συμβόλαια σε ισάριθμες πολιτείες, με συνέπεια να εισφέρει πάνω από το 50% σε έσοδα και Ebitda.

    Μάλιστα σε ορίζοντα διετίας αναμένεται να βγουν σε διαγωνισμό νέα συμβόλαια σε 15 πολιτείες, που τώρα τα διαχειρίζονται στην πλειονότητά τους, ανταγωνιστές της Intralot. H οποία με την εμπειρία που διαθέτει και με «όπλο» την πολυετή παρουσία της στην αμερικανική αγορά (όπου εκτός αυτής έχουν παρουσία κι άλλοι δύο ισχυροί τεχνολογικοί προμηθευτές) σκοπεύει να διεκδικήσει αρκετά από τα μικρομεσαίου μεγέθους συμβόλαια. Ενώ σημαντική κινητικότητα υπάρχει και στον τομέα της ψηφιοποίησης των λοταριών, καθώς οι Η.Π.Α έχουν μείνει αισθητά πιο πίσω από την Ευρώπη.

    Από την αναδιάρθρωση των συμβολαίων στις αμερικανικές πολιτείες και από νέα έργα που βαίνουν σε διαγωνισμούς σε Αυστραλία, Βραζιλία και Νότιο Αφρική, αν η Intralot κερδίσει τουλάχιστον 2 νέες συμβάσεις, αυτό θα ενισχύσει τα τρέχοντα μεγέθη της.

    Τα έσοδα των συμβολαίων και η Wall Street

    Στην παρούσα φάση η εταιρεία έχει 47 μακροπρόθεσμα συμβόλαια τεχνολογίας σε 36 αγορές του κόσμου, από τα οποία στο περσινό 9μηνο προήλθε 74,4% του καθαρού κύκλου εργασιών (262,2 εκατ. ευρώ) μετά από την απαλοιφή των διανεμόμενων κερδών στους νικητές των παιχνιδιών.

    Διαθέτει επίσης 2 συμβόλαια διαχείρισης τυχερών παιγνίων, που έχουν συμμετοχή 19,8% στα έσοδα, όπως επίσης και 1 συμβόλαιο λειτουργίας τυχερών παιγνίων, που εκφράζει το 5,8% του κύκλου εργασιών.

    Το τελευταίο αφορά την Αργεντινή, όπου η υποτίμηση του τοπικού νομίσματος άσκησε αρνητική επίδραση στα περσινά μεγέθη της εταιρείας. Η οποία στο 9μηνο του 2023 έδειξε 101 εκατ. ευρώ Ebitda και 9 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη, μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας, που απορρόφησαν άλλα 8 εκατ. ευρώ.

    Στην Αμερική λήγει το καλοκαίρι η σύμβαση της Ουάσιγκτον, για την οποία η Intralot έχει τη δυνατότητα 5ετούς ανανέωσης. Επίσης το 2025 λήγουν οι συμβάσεις σε Νιου Χάμσαϊρ , νέο Μεξικό και Οχάιο, όπου υπάρχει επίσης η δυνατότητα για 2ετή ανανέωση.

    Στα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει πολύ υψηλό ποσοστό ανανέωσης συμβολαίων, ανερχόμενο σε 89%.

    Η Intralot έχει πιστοληπτική διαβάθμιση CCC+ από την Fitch, με θετικές προοπτικές που οφείλεται στη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας.

    Η Fitch εκτιμά ακόμη ότι μετά από την αποπληρωμή του Senior Notes ομολόγου, το πιστοληπτικό προφίλ της εταιρείας θα είναι ανάλογο της διαβάθμισης Β-.

    Δηλαδή δυό σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, από τρία που είναι τώρα. Όπως την αξιολογεί και η Moody’s.

    Πέραν τούτων ,κρίσιμη παράμετρος για τη «νέα» Intralot είναι σαφώς και η εκφρασμένη πρόθεση εισαγωγής της αμερικανικής θυγατρικής στη Wall Street. Από τη στιγμή βεβαίως που θα ωριμάσουν οι συνθήκες. Επιχειρηματικές και αποτιμησιακές, που μπορεί να γίνουν ελκυστικότερες, αν διαμορφώσουν αγοραία αξία στα επίπεδα του ενός δις ευρώ…

    Διαβάστε επίσης:

    Ομόλογο Intralot:  Από 21-23 Φεβρουαρίου η δημόσια προσφορά με «γερό χαρτί» την ελκυστική απόδοση

    Intralot: Από την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου η δημόσια προσφορά για το ομόλογο των 130 εκατ. ευρώ

    Τράπεζα Πειραιώς: Στην τελική ευθεία για το placement με μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές



    ΣΧΟΛΙΑ