• Business

    Σφάτος (Ιντραλότ): Ποιοι επενδύουν στη μετοχή – 35-40 εκατ. ταμειακές ροές το 2023

    O αναπληρωτής CEO της Ιντραλότ κ. Χρυσόστομος Σφάτος

    O αναπληρωτής CEO της Ιντραλότ, κ. Χρυσόστομος Σφάτος


    Σήμερα ανοίγει η ομολογιακή έκδοση της Ιντραλότ ζητώντας να αντλήσει από την αγορά 130 εκατ. ευρώ και ήδη η αγορά «υποδέχεται» τη σχετική διαδικασία με την μετοχή πολύ κοντά στα πολυετή υψηλά της (1,24 ευρώ) και την κεφαλαιοποίηση πάνω από τα 720 εκατ. ευρώ, διεκδικώντας με αξιώσεις κόντρα στις κεφαλαιοποιήσεις άλλων εταιρειών την εισαγωγή της στους μεγάλους δείκτες.

    Τι οδήγησε τη μετοχή σε τέτοια μεγάλη πορεία ήταν η ερώτηση του mononews.gr στον αναπληρωτή CEO της Ιντραλότ κ. Χρυσόστομο Σφάτο, ο οποίος δήλωσε ότι «Προφανώς η αλλαγή σελίδας της εταιρείας, οι νέοι στόχοι και η βελτίωση της χρηματοοικονομικής της θέσης. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν επενδυτές από το 2019 που η μετοχή στοίχιζε… 50 λεπτά», θέλοντας να πει ότι τυχόν πωλήσεις που βγαίνουν, συνδέονται με την αποκομιδή κερδών πέραν του 100%.

    «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά την αύξηση κεφαλαίου έχει αυξηθεί το  free float», σημειώνει ο κ. Σφάτος, προσθέτοντας ότι «Αυτοί που μπαίνουν βλέπουν ακόμα καλύτερες προοπτικές».

    Στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης της Ιντραλότ ενόψει της σημερινής μέρας, ο κ. Σφάτος ανέφερε σε μία σύντομη συνομιλία με το mononews.gr ότι, «εγχώρια και ξένα αμοιβαία κεφάλαια, αλλά και τράπεζες που έχουν την μετοχή από πολύ χαμηλότερα επίπεδα είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές το τελευταίο διάστημα».

    Ο ίδιος μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι μία νέα σελίδα ανοίγεται για την εταιρεία καθώς η έκδοση θα καλύψει το ομόλογο λήξης Σεπτεμβρίου 2024.

    O Όμιλος Intralot ολοκλήρωσε πρόσφατα μία αναδιάρθρωση και αναχρηματοδότηση εστιάζοντας σε υψηλότερο περιθώριο κέρδους και αποδοτικότητα, έχοντας εξασφαλίσει την ισχυρή υποστήριξη των ιδρυτών και των μετόχων του.

    Πραγματοποίησε στροφή προς ένα μοντέλο με υψηλότερο περιθώριο κέρδους, με περιθώριο EBITDA περίπου 36,6% για τη δωδεκάμηνη περίοδο που έληξε το εννεάμηνο 2023 από περίπου 31% στο τέλος του 2022.

    Με εστίαση σε B2B, τεχνολογικές συμβάσεις, τομέα λαχείων και αναπτυγμένες αγορές, πέτυχε απομόχλευση του δείκτη καθαρού δανεισμού προς EBITDA (2,4x NLR) μετά από δύο επιτυχείς εκδόσεις μετοχών συνολικού ύψους €265 εκατ.

    Λοταρίες

    Ως προς το σκέλος των λοταριών τα τελευταία 20 χρόνια η ανάπτυξη είναι σταθερή 5% κάθε χρόνο. Η αγορά λοταρίας στις ΗΠΑ υπολογίζεται σε 108 δισ. δολ., αλλά ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ΗΠΑ έχει μείνει… πίσω!

    Μόνο τα 7 δισ. ευρώ αφορούν στις ηλεκτρονικές λοταρίες  κι αυτό διότι ευθύνεται το κανονιστικό πλαίσιο που έχει μείνει πίσω.

    Μόλις 11 Πολιτείες χρησιμοποιούν το e lottery. Εκτιμάται ότι αυτό θα αλλάξει στο μέλλον. Όποια Πολιτεία έχει επιλέξει τις ηλεκτρονικές λοταρίες, ο τζίρος αυξάνεται. Η Ιντραλότ αναμένεται να κυνηγήσει 12 – 13 συμβόλαια ανταγωνιστών που λήγουν μέσα στην επόμενη διετία.

    Η Ιντραλότ διεκδικεί επίσης να παράσχει συστήματα εποπτείας και ελέγχου, στα οποία έχει μεγάλη εμπειρία, καθώς έχει αναλάβει τέσσερα έργα ανά την υφήλιο σε Τζόρτζια, Οχάιο (ΗΠΑ), Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

    Στις ΗΠΑ, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, υπάρχουν 600 χιλιάδες μηχανές λοταρίας που δεν είναι regulated!. Η Ιντραλότ δραστηριοποιείται αδειοδοτημένα σε 39 χώρες.

    Περισσότερα από 50 συμβόλαια της Ιντραλότ είναι μακροχρόνια σε 39 αγορές, σε πέντε ηπείρους, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

    Η εταιρεία, ως γνωστόν, τα τελευταία χρόνια προχώρησε σε μεγάλη αναδιάρθρωση κόβοντας μη κερδοφόρα συμβόλαια, ενώ μέσα από την αναχρηματοδότηση (η αύξηση κεφαλαίου του περασμένου Οκτωβρίου) μπήκαν οι βάσεις για να μεγαλώσει περαιτέρω.

    Όπως τονίστηκε από τον πολύπειρο Γιάννη Παπαβασιλείου, Σύμβουλο Οικονομικών στον όμιλο της Ιντρακόμ, «Φύγαμε από μία 3ετία εσωστρέφειας. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές το 2023 εκτιμώνται μεταξύ 35 – 40 εκατ. ευρώ και στα επόμενα 3 – 3,5 χρόνια προβλέπουμε ισχυρότερες (ταμειακές ροές)».

    «Συζητούμε με τράπεζες στις ΗΠΑ», όπως είπε, «να κατέβουμε με αξιώσεις να πάρουμε νέες άδειες και συμβόλαια χρησιμοποιώντας ως μέθοδο το project finance».

    Αναφέρθηκε ακόμα ότι η Ιντραλότ κοιτάζει και την αγορά της Λατινικής Αμερικής και κυρίως την Βραζιλία, ενώ η προοπτική εισαγωγής της θυγατρικής της στις ΗΠΑ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είναι «κάτι που μας απασχολεί, αλλά χρειάζεται να μεγαλώσουμε περαιτέρω».

    «Αυτό σημαίνει ότι η κεφαλαιοποίησή μας στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να είναι κάτω από 1 δισ. ευρώ.»

    Διαβάστε επίσης:

    Intralot: Από 6% έως 6,40% το εύρος απόδοσης για το ομόλογο των €130 εκατ.

    Η ακτινογραφία της «νέας» Intralot και πώς θα λειτουργεί ο Λογαριασμός Εξασφάλισης για το εταιρικό ομόλογο

    Intralot: Από την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου η δημόσια προσφορά για το ομόλογο των 130 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ