• Business

    Η Ελλάδα περνά στην εποχή του 5G – Στα €372 εκατ. το τίμημα για τους Cosmote, Vodafone και Wind

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    MyHealth app: Διευρύνεται η εφαρμογή - Διαθέσιμες όλες οι συνταγές και τα παραπεμπτικά

    Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης


    Mια τεχνολογία που θα επηρεάσει σχεδόν το σύνολο της οικονομίας

    Με 6 γύρους ολοκληρώθηκε με επιτυχία από την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) η δημοπρασία για τις συχνότητες του 5G (700 MHz, 2 GHz, 3400 – 3800 MHz και 26 GHz) μια τεχνολογία που θα επηρεάσει σχεδόν το σύνολο της οικονομίας.

    Το συνολικό τίμημα που θα εισπράξει το δημόσιο είναι 372 εκατ. ευρώ. Από αυτά το 25% θα διατεθεί για τη δημιουργία του επενδυτικού ταμείου Φαιστός το οποίο θα χρηματοδοτήσει νεοφυείς επιχειρήσεις που θα ασχοληθούν με εφαρμογές πάνω από το 5G.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η Cosmote θα διαθέσει για το φάσμα 123 εκατ. ευρώ, η Vodafone 130 εκατ. και η Wind 119 εκατ. ευρώ.

    Τι ανακοίνωσε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

    Η δημοπρασία αποτελούσε το τελευταίο βήμα για την είσοδο της Ελλάδας στην εποχή του 5G. Το συνολικό τίμημα ξεπέρασε το ποσό των 372 εκατομμυρίων ευρώ, δικαιώνοντας πλήρως τον σχεδιασμό της δημοπρασίας, που για πρώτη φορά στην Ελλάδα συμπεριέλαβε το σύνολο των διαθέσιμων ραδιοσυχνοτήτων.

    Η στρατηγική εξαρχής αποσκοπούσε τόσο στη μεγιστοποίηση των κρατικών εσόδων, όσο και στην δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης για επιχειρηματικές και ερευνητικές δραστηριότητες γύρω από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς. Πρόκειται για το επιστέγασμα μιας εντατικής προσπάθειας που ξεκίνησε δώδεκα και πλέον μήνες πριν από την εκκίνηση της δημοπρασίας και περιλάμβανε περισσότερες από 70 προαπαιτούμενες ενέργειες.

    Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 τα πρώτα δίκτυα 5G θα ξεκινήσουν να λειτουργούν. Με βάση τις προϋποθέσεις των αδειών, μέχρι το τέλος του 2023 οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα πρέπει να παρέχουν δυνατότητες πρόσβασης στις υπηρεσίες 5G τουλάχιστον στο 60% του πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό σε βάθος εξαετίας επεκτείνεται στο 94%, ενώ στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης για την ισόρροπη ανάπτυξη των υποδομών και την αποφυγή αποκλεισμών, έχει ληφθεί πρόνοια για την παροχή υπηρεσίας 5G από τουλάχιστον έναν πάροχο σε 42 απομακρυσμένες περιοχές, τόσο στην παραμεθόριο όσο και στην ενδοχώρα.

    Σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, έως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε θα έχουν δημιουργηθεί έως και 69.000 θέσεις εργασίας λόγω της μετάβασης στα δίκτυα πέμπτης γενιάς, ενώ η προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία από τις επενδύσεις σε τομείς όπως οι Μεταφορές, η Υγεία και η Εκπαίδευση μπορεί να ξεπεράσει τα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Όλα έτοιμα για τη δημοπρασία του 5G την ερχόμενη Τετάρτη – Στα €367,319 εκατ. τα προσδοκώμενα έσοδα

    Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού: Ταχύτητες 100+ Mbps στο 70% των ενεργών γραμμών μέχρι το 2023 – Όλα τα έργα για τη συνδεσιμότητα



    ΣΧΟΛΙΑ