• Business

    Ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο Σου Κιμ και  το SPAC που μπορεί να οδηγήσει γρηγορότερα τη θυγατρική της Ιντραλότ στη Wall Street

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου INTRALOT, κ. Σωκράτης Π. Κόκκαλης

    O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου INTRALOT, κ. Σωκράτης Π. Κόκκαλης


    Σχεδόν 21 χρόνια έχουν περάσει από τον Δεκέμβριο του 2001, όταν η Ιντρακόμ ίδρυσε θυγατρική στις Ηνωμένες Πολιτείες με έδρα την Ατλάντα. Το 2003, η θυγατρική αυτή έγινε η πρώτη μη αμερικανική εταιρεία, η οποία κέρδισε διαγωνισμό για συμβόλαιο έργου στις ΗΠΑ.

    Τώρα, η Intralot Inc, που λόγω των οικονομικών της μεγεθών έχει κατορθώσει να γίνει το πιο βαρύτιμο «ασημικό» της μητρικής, καλείται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξελισσόμενη προσπάθεια ανάταξης της αξίας του Ομίλου.

    Ο Σωκράτης Κόκκαλης έκανε λόγω για…απογείωση, καθώς όπως ανέφερε στη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων, αποτελεί πρωταρχικό μέλημα η είσοδος της αμερικανικής θυγατρικής στη Wall Street. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα είναι άλλωστε και οι συζητήσεις που θα υπάρξουν στο προσεχές τρίμηνο με τον νέο στρατηγικό εταίρο της Ιντραλότ.

    Δηλαδή το Νεοϋρκέζικο fund Standard General  του Nοτιοκορεατικής καταγωγής Σου Κιμ. Το οποίο πλέον είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στην Ιντραλότ με ποσοστό 32,9%, έχοντας εισφέρει 70,866 εκατ. ευρώ στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου. Με τον Σωκράτη Κόκκαλη, που τοποθέτησε 45,69 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ να κατέχει το 32,424%.

     Ο ιδρυτής και διοικητικός ηγέτης  της Ιντραλότ , είπε χθες πώς το ζητούμενο για τη θυγατρική στις ΗΠΑ είναι η εισαγωγή της το γρηγορότερο δυνατόν, είτε στον ΝΥSE είτε στον Nasdaq. Χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αν και τόνισε ότι ο στρατηγικός εταίρος, διαθέτει διάφορες εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών…

    Εκ των πραγμάτων και με βάση τα ισχύοντα στη χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης, η κλασική μέθοδος της δημόσιας εγγραφής με ενημερωτικό δελτίο, είναι μια σύνθετη διαδικασία, που μπορεί χρονικά να τραβήξει σε μάκρος. Με σειρά επί μέρους διατυπώσεων και ελέγχων, όπως και ο καθορισμός ενός συγκροτημένου business plan.

    Ως εναλλακτική και…fast track λύση για την εισαγωγή στην αμερικανική αγορά είναι οι εταιρείες εξαγοράς ειδικού σκοπού (SPAC). Πρόκειται για εταιρείες χωρίς εμπορικές δραστηριότητες, που έχουν συσταθεί αποκλειστικά για άντληση κεφαλαίων μέσω αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) ή με σκοπό την εξαγορά ή τη συγχώνευση με μια υπάρχουσα εταιρεία.  Γνωστές και ως «εταιρείες λευκών επιταγών» οι SPAC υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, αλλά η δημοτικότητά τους έχει αυξηθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια. Το 2020, δημιουργήθηκαν 247 SPAC με επενδύσεις 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το 2021 τα IPO των SPAC έφτασαν στα  613 .

    Πέραν τούτων, το δικό της ρόλο ενδέχεται να παίξει και κάποια από τις εταιρείες που έχει στο αμερικανικό χρηματιστήριο ο στρατηγικός εταίρος της Ιντραλότ.

     Ούτως ή άλλος είναι πρώιμο να προδικαστεί επακριβώς το πως θα γίνει η εισαγωγή στη Wall Street της Intralot Inc, αν και θεωρείται βέβαιο ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης έχει ήδη χαρτογραφημένες στο μυαλό του τις επόμενες κινήσεις. Κοινωνός των οποίων θεωρείται επίσης μετά βεβαιότητας ο Σου Κιμ.

    Απορρόφησαν το…93,1% των νέων μετοχών από την ΑΜΚ

    Οι δύο τους απορρόφησαν στην αύξηση κεφαλαίου τις 200.959.208 από τις 222.800.215 νέες μετοχές. Ήτοι το …87,317% του συνόλου. Στην ΑΜΚ επίσης μπήκε και ο ιστορικός CEO και νυν Αντιπρόεδρος της εταιρείας Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, αποκτώντας 6.448.806 μετοχές έναντι 3,74 εκατ. ευρώ και διατηρώντας το 2,89% της εταιρείας. Με συνέπεια η συγκεκριμένη τριάδα να έχει λάβει  συνολικά το…93,1% των νέων μετοχών, αφήνοντας το 6,9% για τους υπόλοιπους παλαιούς μετόχους. Η συντριπτική πλειονότητα των οποίων δεν μπήκε στην ΑΜΚ, που με τιμή ανά μετοχή στα 0,58 ευρώ συγκέντρωσε κεφάλαια 129,2 εκατ. ευρώ.

    Εξ αυτών τα 125,087 εκατ. ευρώ πήγαν για την εξαγορά από την Ιντραλότ του 34,27% της αμερικανικής θυγατρικής, που ήταν στα χέρια ομολογιούχων, μετά από τη αναδιάρθρωση χρέους των πιστωτών. Έτσι ή μητρική έχει πλέον το 100% της θυγατρικής, ενώ μόλις πρόσφατα αποπληρώθηκαν και τα 254 εκατ. δολάρια των ομολογιών λήξεως του 2025, που βάραιναν την Intralot Inc. Τα ρευστά διαθέσιμα που απαιτήθηκαν, αντλήθηκαν μέσω τριετούς κοινοπρακτικού δανείου ( 230 εκατ. δολάρια) και ανακυκλούμενης πιστωτικής γραμμής ( 50 εκατ. δολάρια) από αμερικανικές τράπεζες.

    Το οικονομικό προφίλ της Intralot Inc και οι υπεραξίες

    Με τις διαδοχικές αυτές κινήσεις εκκαθαρίστηκε το τοπίο στην αμερικανική θυγατρική της Ιντραλότ, που ευκολότερα πλέον βάζει πλώρη για το αμερικανικό χρηματιστήριο.

    Στην περσινή χρήση η θυγατρική είχε έσοδα 152,3 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούσαν στο 36,8% του Ομίλου. Η λειτουργική κερδοφορία ( ebitda) της Intralot Inc διαμορφώθηκε στα 74,6 εκατ. ευρώ επί του συνόλου των περίπου 108 εκατ. ευρώ που είχε ο Όμιλος από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες.

    Ωστόσο  στα τέλη της περσινής χρονιάς η ισοτιμία δολαρίου-ευρώ ήταν στο 1,137 ενώ τώρα έχει πάει στο 1 πρός 1. Με τα αμερικανικό νόμισμα να έχει ενισχυθεί κατά 13,7% από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν μείνουν ίδια τα μεγέθη της θυγατρικής, θα εμφανιστούν με όρους ευρώ…13,7% υψηλότερα, με βάση τα τωρινά δεδομένα.

    Προκειμένου να εξαγοραστεί το 34,27% της αμερικανικής θυγατρικής από τη μητρική Ιντραλότ έγινε έκθεση αποτίμησης, που τιμολογούσε ολόκληρη την Intralot Inc σε εύρος από 381,9 έως 477,1 εκατ. δολάρια. Το αντίτιμο που δόθηκε για την απόκτηση του μειοψηφικού ποσοστού ( 125,087 εκατ. ευρώ) παραπέμπει σε συνολική αποτίμηση 365 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 4,9 φορές τα ebitda, που μάλλον θα πρέπει να θεωρείται φτωχή…

    Αν τα δολαριακά ebitda της θυγατρικής στις ΗΠΑ( που έχει 12 ενεργά συμβόλαια σε ισάριθμες πολιτείες)  κινηθούν στην περιοχή των 100 εκατ. δολαρίων ετησίως, τότε η εισαγωγή στη Wall Street θα μπορούσε να δικαιολογήσει αποτιμήσεις από 8 έως 12 φορές μεγαλύτερες. Ανάλογα και το πώς θα διαμορφωθεί το αναπτυξιακό της story. Τέτοιου είδους τιμολογήσεις είναι καταφανώς πολλαπλάσιες από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της μητρικής Ιντραλότ, που μετά από τη χθεσινή άνοδο κατά 7,5%, βρίσκεται στα 239,5 εκατ. ευρώ. Δίνοντας την ελπίδα στους υφιστάμενους μετόχους για μελλοντικές υπεραξίες. Κάτι που όμως θα κριθεί από τα ίδια τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν.

    Πάντως, το fund του Σου Κιμ μετρά ήδη κέρδη που αγγίζουν τα 8 εκατ. ευρώ καθώς η μετοχή από το 0,58 ευρώ της ΑΜΚ βρίσκεται τώρα 11,2% ψηλότερα, κλείνοντας χθες στο 0,645 ευρώ. Για τον Σωκράτη Κόκκαλη τα κέρδη από τις νέες μετοχές ανέρχονται σε περίπου 5,1 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Σωκράτης Κόκκαλης: Προτεραιότητα για την Ιντραλότ η εισαγωγή της θυγατρικής στην Wall Street

    Intralot: Η θυγατρική της στις ΗΠΑ αποπλήρωσε πλήρως τις ομολογίες λήξης 2025

    Intralot: Στο 32,424% αυξήθηκε το ποσοστό του Σωκράτης Κόκκαλη



    ΣΧΟΛΙΑ