• Business

    Ο προφυλακισμένος Ανδρέας Μαρτίνης ξέχασε ποιος του έβαζε τα λεφτά (μήπως μας κοροϊδεύει;)


    Από… επιλεκτική αμνησία φαίνεται πως πάσχει ο πρώην (και επί 28 χρόνια) ισχυρός άνδρας του Ερυθρού Σταυρού, Ανδρέας Μαρτίνης, αλλά και η σύζυγός του Γεωργία, καθώς στις απολογίες τους για τη «μίζα» των 3,1 εκατομμυρίων δολαρίων, τις οποίες αποκάλυψε η εφημερίδα Real News, δήλωσαν άγνοια για το ποιοι κατέθεταν ποσά εκατομμυρίων στους λογαριασμούς τους ή σε offshore εταιρείες! Να θυμίσουμε ότι η υπόθεση, για την οποία ο Ανδρέας Μαρτίνης έχει προφυλακιστεί, αφορά σε «μίζα» που φέρεται να έλαβε το 1998 από τη γερμανική εταιρεία Hospitalia International για να εξασφαλίσει την προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.

    Το ποσό των 3,1 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα που οδήγησε στην αποκάλυψη της υπόθεσης, κατατέθηκε αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης από τη γερμανική εταιρεία στον λογαριασμό του ζεύγους Μαρτίνη, μέσω του δικηγόρου και συγγενικού τους προσώπου Θεόδωρου Κοντογιαννόπουλου. Τι ισχυρίστηκαν οι ίδιοι; Ότι το ποσό αυτό, κατά… διαβολική σύμπτωση, είναι ακριβώς το ίδιο με το ποσό που κληρονόμησε η Γεωργία Μαρτίνη από τον πατέρα της!

    Μάλιστα, ο Ανδρέας Μαρτίνης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ισχυρίζεται ότι ο ίδιος είχε άγνοια περί των τραπεζικών και, ως εκ τούτου, τα πάντα χειριζόταν η σύζυγός του, που είχε τις απαραίτητες γνώσεις: «Ελάμβανα γνώση των εμβασμάτων που αναφέρονται στο κατηγορητήριο, αμέσως όταν αυτά εκτελούνταν. Με ενημέρωνε για αυτά η σύζυγός μου, διότι εγώ είχα άγνοια περί τα τραπεζικά, ενώ η σύζυγός μου είχε τις απαραίτητες γνώσεις.

    Η αιτία δε για την οποία εισέρρευσε τμηματικά το ποσό που αναφέρεται στο κατηγορητήριο ήταν η καταβολή υπεσχημένου από την οικογένεια της συζύγου μου ποσού 3 ή 4 εκατ. δολαρίων.

    Συγκεκριμένα, το έτος 1979 απεβίωσε ο πεθερός μου, γνωστός βιομήχανος, ο οποίος κατέλιπε μια μεγάλη κληρονομιά, που περιήλθε στα τρία του παιδιά, δηλαδή στη γυναίκα μου, στην αδελφή της και τον αδελφό της. Ειδικότερα, το 1979 η σύζυγός μου έλαβε ποσό ύψους 12 εκατ. δρχ., ως κληρονομιά, το οποίο φορολογήθηκε νομίμως. Πέραν των 12 αυτών εκατ. δρχ., ο πεθερός μου κατέλιπε ως περιουσιακό στοιχείο και το μερίδιο συμμετοχής του σε μια ναυτιλιακή επιχείρηση στην Αμερική.

    Την επιχείρηση αυτή διοικούσε στην Αμερική ο αδερφός του πεθερού μου. Είχαν συμφωνήσει τα δύο αδέρφια Μαδούρου ότι τα όποια κέρδη προέκυπταν στην πορεία ή το όποιο προϊόν απέμενε από τη λύση της εταιρείας θα περιέρχονταν στα παιδιά τους, συμφωνία η οποία τηρήθηκε και μετά τον θάνατο του πεθερού μου. Τα χρήματα λοιπόν αυτά, 1,8 εκατ. δολάρια, τα οποία αποτελούν μέρος του υπεσχημένου, προέρχονται από την παραπάνω επιχείρηση και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες του πεθερού, τα οποία και απέδωσε ο Κοντογιαννόπουλος σε ένα μέρος της προμήθειας που έλαβε από τη Hospitalia για τις υπηρεσίες του».

    Πώς εξηγεί όμως ο Ανδρέας Μαρτίνης το γεγονός ότι τα χρήματα (που όπως λέει ήταν νόμιμα) πέρασαν μέσα από έξι (!) λογαριασμούς του εξωτερικού και μία offshore προτού φτάσουν στην κατοχή του; Ο ίδιος παραδέχεται πως ήθελε να τα «κρύψει», λόγω των δικαστικών εμπλοκών του στην Ελλάδα: «Ήταν κοινή επιθυµία εµού και της συζύγου µου, λόγω των δικαστικών µου εµπλοκών στην Ελλάδα.

    ∆εν µπορώ να απαντήσω ποιος είχε κάθε φορά την πρωτοβουλία του ανοίγµατος των λογαριασµών και για ποιον λόγο µεταφέρονταν τα ποσά από λογαριασµό σε λογαριασµό. Εγώ τα νοµιµοποιητικά έγγραφα τα υπέγραψα στην οικία µου, παρουσία Ελβετού τραπεζίτη, αλλά δεν θυµάµαι καθόλου λεπτομέρειες. Πάντως δεν δίνω καμία πιθανότητα να έδινα εγώ τις οδηγίες για μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό, γιατί όπως προανέφερα δεν είχα γνώση των τραπεζικών. Για να με καταλάβετε, δεν με ξέρουν οι τράπεζες στην Ελλάδα και, όποτε χρειαζόμουν χρήματα, τα ζητούσα από τη σύζυγό μου…

    Η εξωχώριος εταιρεία συστήθηκε από εμάς πρώτα για λόγους ασφαλείας, γιατί ήταν λεφτά της συζύγου μου και εκείνη την εποχή ήταν εν εξελίξει δίκες εις βάρος όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ερυθρού Σταυρού και συνεπώς εναντίον μου, προκειμένου να μη διακινδυνεύσει η περιουσία της. Τη διατηρήσαμε δε και στο μέλλον για λόγους φορολογικούς».

    Όμως η υπόθεση λαμβάνει διαστάσεις… κωμωδίας όταν ο ανακριτής ρωτά τον Ανδρέα και τη Γεωργία Μαρτίνη αναφορικά με εταιρείες, πρόσωπα και εμβάσματα που εμφανίζονται στους λογαριασμούς τους, και παίρνει τις ίδιες ακριβώς απαντήσεις:

    – Ποιος είναι ο Γιώργος Βασιλικός, στον οποίο στέλνετε επανειλημμένα χρήματα από τον λογαριασμό Glen Fiddish;

    – Δεν μου λέει τίποτα το όνομα.

    – Ποιος είναι ο Ν. Μπαμίχας, ο οποίος σας στέλνει χρήματα στον λογαριασμό Cloud;

    – Ίδια απάντηση.

    – Ποια είναι η Agiorit Investments, η οποία σας στέλνει χρήματα στον ως άνω λογαριασμό; Ποιος μπορεί να γνωρίζει;

    – Δεν έχω ιδέα…

    Τι απαντά ο δικηγόρος του Μαρτίνη

    dimitrakopoulos

    Σε δήλωσή του στην εφημερίδα, ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του Ανδρέα Μαρτίνη, υποστηρίζει ότι τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ο πρώην πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού έχουν πλέον παραγραφεί, ενώ επικαλείται και προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο πελάτης του:

    «Από κοινού με τον διακεκριμένο συνάδελφό μου, κ. Ιωάννη Θωμά, χειριζόμαστε την ποινική υπόθεση του Ανδρέα Μαρτίνη. Αναφορικά με τις κατηγορίες που ο εντολέας μας αντιμετωπίζει, αυτές τυγχάνουν πλέον στο σύνολό τους παραγεγραμμένες, καθότι, σύμφωνα με την πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου, χρόνος τέλεσης του υπαλλακτικώς μικτού αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων είναι ο χρόνος της πρώτης πράξης νομιμοποίησης, η οποία στην προκειμένη περίπτωση τοποθετείται μεταξύ των ετών 1998 και 1999.

    Παράλληλα, ο Ανδρέας Μαρτίνης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας καρδιολογικής φύσεως, τα οποία καθιστούν την προσωρινή του κράτηση επαχθέστατη, μη αναγκαία και πλήρως δυσανάλογη για την περίπτωσή του.

    Αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύει ένας υπερήλικας και βαριά ασθενής άνθρωπος να πεθάνει μέσα στη φυλακή για παραγεγραμμένες πράξεις. Το δίλημμα, συνεπώς, είναι: Θα τηρηθεί η νομιμότητα ή θα ριχθεί ένας άνθρωπος βορά στην αδηφάγο δημοσιότητα; Η Δικαιοσύνη καλείται να επιλέξει».

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: 

    http://www.mononews.gr/pios-korifeos-axiomatouchos-tis-kivernisis-ine-sti-lista-tis-ubs-2/49400



    ΣΧΟΛΙΑ