• Business

    Ο καθημερινός αγώνας του Σωκράτη Κόκκαλη για την Ιντραλότ και οι 10+3 κινήσεις του από τότε που ανέλαβε και το πηδάλιο του CEO

    Σωκράτης Κόκκαλης

    Σωκράτης Κόκκαλης, πρόεδρος Intracom


    Οκτώ μήνες συμπληρώνονται από τότε που ο Σωκράτης Κόκκαλης αποφάσισε να πάρει πάνω του το μεγάλο «στοίχημα» της απαιτούμενης, πολύπλευρης ανασύνταξης της Ιντραλότ. Αναλαμβάνοντας στο ξεκίνημα του περασμένου Μαρτίου τη νευραλγική θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, παράλληλα με εκείνη του Προέδρου που ήδη κατείχε στην εισηγμένη εταιρεία. Την οποία ο ίδιος δημιούργησε πριν από 27 χρόνια, όντας και ο βασικός της μέτοχος, με ποσοστό που ανέρχεται τώρα στο 20,26%.

    Η επιστροφή Κόκκαλη στο μαχόμενο επιχειρείν ήρθε να καταδείξει με τον πλέον παραστατικό τρόπο τη βούλησή του να ηγηθεί ο ίδιος προσωπικά ,στο πέρασμα της Ιντραλότ στην «επόμενη μέρα». Είναι χαρακτηριστικό οτι ο πολυσυζητημένος επιχειρηματίας, είτε από το «στρατηγείο» του στην Παιανία , είτε από αυτό της οδού Πρεμετής στο Μαρούσι, μετέχει αδιαλείπτως σε σειρά επαφών. Άλλες δια ζώσης και άλλες τηλεφωνικές. Συζητά, ακούει, πληροφορείται, χαράσσει κατευθύνσεις και δίνει εντολές, παίρνοντας παράλληλα και τις τελικές αποφάσεις για το κάθε βήμα της Ιντραλότ. ‘Όλα αυτά, επί καθημερινής βάσεως και ανάλογα με τη ροή των εξελίξεων, που αρκετές φορές απαιτούν πολύωρη ενασχόληση και εποπτεία.

    Στο οκτάμηνο διάστημα που ο Σωκράτης Κόκκαλης έχει αναλάβει και το πόστο του CEO, έχουν γίνει 10+3 κινήσεις στο ευρύτερο πεδίο δράσης του ομίλου της Ιντραλότ, που διαθέτει επιχειρηματική παρουσία, σε 47 κράτη και πολιτείες. Οι κινήσεις αυτές μετουσιώνουν σε πράξη το σχέδιο Κόκκαλη, που βασίζεται σε τρείς άξονες: Την επιλεκτική εκχώρηση μη στρατηγικών παγίων, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα, την αναζήτηση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και τις συμφωνίες για επικερδή συμβόλαια, καθώς επίσης και τη μείωση κόστους.

    Τα τέσσερα νέα συμβόλαια

    Μόλις προ ημερών, η θυγατρική της Ιντραλότ στις ΗΠΑ υπέγραψε επέκταση συμβολαίου για την παροχή λύσεων αθλητικού στοιχήματος στη Λοταρία της Πολιτείας του New Hampshire. Η εταιρεία θα προσφέρει αθλητικό στοίχημα από τις αρχές του 2020 σε περισσότερα από 1.300 υφιστάμενα σημεία πώλησης στην αμερικανική Πολιτεία.

    Αυτό είναι το τέταρτο κατά σειρά συμβόλαιο που έκλεισε η Ιντραλότ, επί ημερών του Σωκράτη Κόκκαλη στο πηδάλιό της. Είχαν προηγηθεί άλλα τρία. Αρχής γενομένης από τον περασμένο Μάιο, όταν η Ιντραλότ μπήκε στην αγορά του Καναδά. Αναλαμβάνοντας το έργο ολιστικής Λοταριακής λύσης, της Κυβέρνησης της British Columbia. Η σύμβαση αφορά σε αρχική συμφωνία για πέντε χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης μέχρι έξι επιπλέον χρόνια.

    Μετά από τον Καναδά, ακολούθησε τον περασμένο Ιούνιο το νέο συμβόλαιο στο Μαρόκο. Για παροχή συνολικής διαχείρισης και λειτουργίας τυχερών παιγνίων. Η σύμβαση έχει διάρκεια 8 ετών ,με δυνατότητα διετούς επέκτασης, ενώ το έργο ξεκινά από την αρχή του 2020.

    Το επόμενο συμβόλαιο ήρθε τον περασμένο Ιούλιο και αφορούσε τη νέα σύμβαση της Ιντραλότ για το sports betting, στην αμερικανική περιφέρεια της Κολούμπια, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα των ΗΠΑ Ουάσινγκτον DC. Ήδη, έκλεισε η δικαστική… παρένθεση που είχε ανοίξει με την προσφυγή ιδιώτη σε ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία και απορρίφθηκαν. Ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την υλοποίηση της σύμβασης που είναι για 5+5 χρόνια.

    Αν μη τι άλλο, η τετράδα αυτή των νέων συμβολαίων καταδεικνύει τη βαρύτητα που δίνει ο Σωκράτης Κόκκαλης στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, έχοντας σε πρώτο πλάνο τις επιχειρηματικές συμφωνίες στην Αμερική. Άλλωστε, το 2003 η Ιντραλότ έγινε η πρώτη μη αμερικανική εταιρεία, η οποία κέρδισε διαγωνισμό για συμβόλαιο έργου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναλαμβάνοντας την προμήθεια συστημάτων λοταρίας στη Νεμπράσκα…

    Τι «ασημικά» έχουν πουληθεί

    Πέραν τούτων, ο Σωκράτης Κόκκαλης ως CEO έχει δώσει το «πράσινο φως» και για έξι ακόμη κινήσεις που βελτιώνουν τη χρηματοοικονομική δομή της Ιντραλότ. Από την εκποίηση της θυγατρικής στην Πολωνία αντλήθηκαν 8 εκατ. ευρώ, ενώ έσοδα υπήρξαν και από την πρόσφατη πώληση εξοπλισμού στο Αρκάνσας των ΗΠΑ. Η πώληση στον ΟΠΑΠ της μειοψηφικής συμμετοχής (16,5%) στην «Ελληνικά Λαχεία» απέφερε 20 εκατ. ευρώ. Άλλα 78 εκατ. ευρώ είναι το τίμημα από την εκποίηση της συμμετοχής (20%) στην Ιταλική Gamanet. Eπίσης η Ιντραλότ ανανέωσε την πιστωτική γραμμή με την Bank of America, επεκτείνοντάς την στα 40 εκατ. δολάρια. Στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου υπήρχαν 12,9 εκατ. δολάρια πιστωτικό υπόλοιπο, ώς επιπλέον στήριξη της ρευστότητας της Ιντραλότ, σε περίπτωση που η ίδια θα ήθελε να εκμεταλλευτεί κάποια επιχειρηματική ευκαιρία στις Η.Π.Α.

    Η έκτη κατά σειρά κίνηση στο χρηματοοικονομικό πεδίο, αφορά τις πρόσφατες επαναγορές ιδίων ομολόγων, συνολικής ονομαστικής αξίας 21,2 εκατ. ευρώ. Για τις αγορές αυτές εκταμιεύτηκε αισθητά χαμηλότερο ποσό, καθώς οι τιμές τους είναι κάτω από την ονομαστική αξία. Πλέον, η συγκεκριμένη σειρά των ομολόγων της Ιντραλότ που έχουν ημερομηνία λήξεως τον Σεπτέμβριο του 2024, από τα 500 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική τους αξία, έχει πέσει τώρα στα 473,8 εκατ. ευρώ. Διότι πέραν των πρόσφατων επαναγορών, η εταιρεία είχε αγοράσει και άλλα 5 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς. Η Ιντραλότ έχει ακόμη ένα ομόλογο 250 εκατ. ευρώ, με ημερομηνία λήξεως στις 15 Σεπτεμβρίου του 2021.

    Από τις εκποιήσεις των «ασημικών» μένει να εισπραχθούν τα 78 εκατ. ευρώ από την Ιταλική συμμετοχή, μέχρι τα τέλη της εφετινής χρονιάς. Αν ληφθεί υπόψη ότι τα τρέχοντα ταμειακά διαθέσιμα της Ιντραλότ είναι στα 133,7 εκατ. ευρώ, αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα ξεπεράσουν τα 210 εκατ. ευρώ. Απομειώνοντας αντίστοιχα τον «καθαρό» της δανεισμό που τώρα είναι στα 634 εκατ. ευρώ.

    Η αναδιάρθρωση, ο Τόμας Μίλερ και τα ανοικτά «μέτωπα»

    Εκτός όλων αυτών, ο Σωκράτης Κόκκαλης έχει κάνει και άλλες τρείς κινήσεις, ενταγμένες στο πλαίσιο της λειτουργικής ανασύνταξης, που με τη σειρά της στοχεύει στην περιστολή του κόστους παραγωγής. Κατ’ αρχήν προχώρησε στην αναδιάρθρωση του ομίλου και ειδικότερα όσον αφορά τις Γενικές Διευθύνσεις Operations,Technology, Digital και Commercial. Αναδιαρθρώσεις που έγιναν με στελέχη από το έμπειρο δυναμικό της Ιντραλότ. Ακόμη, τον περασμένο Ιούνιο, αναμορφώθηκε το Δ.Σ της θυγατρικής στις Η.Π.Α με την είσοδο τριών ανεξάρτητων μελών. Ένας εκ των οποίων, είναι ο πρώην πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Ελλάδα, Τόμας Μίλερ που ανέλαβε μη εκτελεστικός Πρόεδρος. Στο γενικότερο πάζλ των εξελίξεων, συγκαταλέγεται και η ίδρυση στις αρχές Οκτωβρίου της εξ ολοκλήρου θυγατρικής εταιρείας Intralot Tech- Singel Memper. Με έδρα την Ελλάδα και με σκοπό την ανάπτυξη λογισμικού και την παροχή πληροφοριακών συστημάτων και υπηρεσιών.

    Αναμφίβολα για τον 80χρονο Σωκράτη Κόκκαλη η Ιντραλότ συνιστά ένα προσωπικό στοίχημα, η έκβαση του οποίου είναι ακόμη ανοικτή. Η ανάπτυξη της λειτουργικής κερδοφορίας στο ζημιογόνο όμιλο με τα αρνητικά ίδια κεφάλαια (θετικά σε επίπεδο εταιρείας που είναι και το πιο βασικό) καθώς επίσης και η αποτελεσματική διαχείριση των δύο μεγάλων ομολογιακών δανείων, είναι εξέχουσες προκλήσεις για τον εξαιρετικό έμπειρο και οξυδερκή επιχειρηματία. Το αν θα τις κερδίσει θα κριθεί από τα ίδια τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν…



    ΣΧΟΛΙΑ