• Business

    Ο υπάλληλος της Eurobank, η EFG Bank και οι offshore-φαντάσματα


    Μια ενδιαφέρουσα ιστορία στο λαβύρινθο των offshore των The Panama Papers, που συνδέει υπάλληλο της Eurobank με υπεράκτια εταιρεία το 2011, φέρνει στη δημοσιότητα η συνδρομητική ιστοσελίδα Inside Story και ο δημοσιογράφος Χάρης Καρανίκας.

    Ενδιαφέρον έχει ότι η δικηγορική εταιρεία που εμπλέκεται η γνωστή Mossack Fonseka παρέχει υπηρεσία προχρονολόγησης εγγράφων και το ότι η τράπεζα της οικογένειας Λάτση, η EFG Bank ήταν η δεύτερη με τις περισσότερες συστάσεις offshore. Στο δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca της νομικής εταιρείας απ’ όπου διέρρευσαν τα έγγραφα των Panama Papers, φτάνει ένα email από διεύθυνση ελληνικού παραρτήματος της Eurobank. Το μήνυμα αφορά τη δημιουργία νέας offshore εταιρείας, της Focsani Inc. με έδρα τις Σεϋχέλλες.

    Ενώ το συγκεκριμένο μήνυμα είχε ημερομηνία 15 Νοεμβρίου 2011, τα επίσημα έγγραφα της νέας offshore στα οποία περιγράφονταν οι δραστηριότητές της είχαν ημερομηνία 10 Οκτωβρίου 2011.

    Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι δημοσιογράφοι ερευνητές του ICIJ και των συνεργαζόμενων μέσων ενημέρωσης βρέθηκαν μπροστά στο «φαινόμενο» της προχρονολόγησης εγγράφων από την Mossack Fonseca.  Πρόκειται για υπηρεσία που παρέχεται από την δικηγορική εταιρεία ώστε να βοηθά τους πελάτες της στις οικονομικές τους υποθέσεις. Σε γραπτή απάντησή της στις ερωτήσεις του ICIJ η Mossack Fonseca δήλωσε ότι η προχρονολόγηση εγγράφων «είναι μια βάσιμη και αποδεκτή πρακτική» που είναι «κοινή στον κλάδο μας και στόχος της δεν είναι η κάλυψη ή η απόκρυψη παράνομων πράξεων».

    Ενδιαφέρον είναι ότι ανάμεσα στις τράπεζες που έχουν μεσολαβήσει για την σύσταση offshore εταιρειών στις Σεϋχέλλες, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στα έγγραφα της Mossack Fonseca, είναι και η τράπεζα EFG Bank Luxembourg, συμφερόντων Λάτση. Συγκεκριμένα, η EFG βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 47 offshore Σεϋχελλών, πίσω από τη Societe Generale Bank & Trust Luxembourg, που εμφανίζεται να έχει ιδρύσει 263. Πολλές από τις προαναφερθείσες offshore εμφανίζονται πλέον ανενεργές. Από την επεξεργασία των στοιχείων από το ICIJ φαίνεται ότι στο top 30 των τραπεζών με ενεργές offshore το 2015 σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους η EFG Luxembourg καταλαμβάνει την 21η θέση με 12 offshore –στην πρώτη θέση εντοπίζεται η Bank Saffra Luxembourg με 287 ενώ στη δεύτερη η HSBC Private Bank Monaco με 169.

    Στα ερωτήματα που τέθηκαν στην ελληνική τράπεζα Εurobank σχετικά με την ίδρυση, τις δραστηριότητες της Focsani το γραφείο τύπου της Eurobank απάντησε ότι δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να συνδέει καθ’ οιονδήποτε τρόπο την Eurobank με εταιρία υπό την επωνυμία Focsani (Seychelles) Inc και ότι η εν λόγω εταιρεία, δεν διατηρεί, ούτε και διατηρούσε ποτέ, λογαριασμό στην Eurobank.

    HSBC 1



    ΣΧΟΛΙΑ