• Business

    Ο fund manager που σχεδιάζει να κάνει θεματικό πάρκο τις θρυλικές σήραγγες της MI6

    Angus Murray, Castlestone Management LLC


    Την ιστορία του κορυφαίου ήρωα  μυστικών υπηρεσιών, James Bond, προσπαθεί να αναβιώνει ένας fund manager, ο οποίος αγόρασε τις σήραγγες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κάτω από το κέντρο του Λονδίνου.

     Έναντι 220 εκατ. λιρών, ο Αυστραλός Angus Murray, πρώην στέλεχος της Macquarie, υπέγραψε συμφωνία εξαγοράς των σηράγγων, οι οποίες ανήκαν στην πρώην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών με έδρα στο Λονδίνο, ΒΤ Group Plc.

    Με άρωμα… James Bond

    Η περιοχή, γνωστή και ως Kingsway Telephone Exchange, έκτασης 8.000 τετραγωνικών μέτρων, έχει συνδεθεί ιστορικά με τους κατασκόπους της θρυλικής ΜΙ6.

    Και ο Murray έχει όραμα να εκμεταλλευτεί τον χώρο αυτό, ώστε να τον μετατρέψει σε ένα θεματικό πάρκο και τουριστικό αξιοθέατο, αντίστοιχο του London Eye. Ελπίζει, παράλληλα, να συνάψει συμφωνίες με στούντιο του Χόλιγουντ, όπως η Warner Bros. Discovery και η Amazon.com Inc., η οποία κατέχει πλέον τα δικαιώματα του Τζέιμς Μποντ.

    Παράλληλα, σχεδιάζει συνεργασίες με εταιρείες όπως η Samsung. ή η LG. Υποστηρίζει ότι οι σήραγγες έχουν χώρο για οκτώ φορές περισσότερες οθόνες από τη διάσημη διαφημιστική οθόνη που βρίσκεται στο Piccadilly Circus του Λονδίνου.

    Ο χώρος διαθέτει και ένα μπαρ, το οποίο βρίσκεται στο μεγαλύτερο βάθος, κάτω από τη γη, σε όλη την πόλη του Λονδίνου και στο οποίο σύχναζαν οι εργαζόμενοι που δούλευαν κάτω από το έδαφος στα μέσα του 20ου αιώνα.

    Η ιστορία των θρυλικών σηράγγων

    Οι σήραγγες κατασκευάστηκαν το 1941 και το 1942 για να χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια από τις αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού του Λονδίνου. Ολοκληρώθηκαν αφού τελείωσαν οι βομβαρδισμοί, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιηθούν ποτέ. Μέχρι το 1944, χρησιμοποιούνταν από την υπηρεσία Inter-Services Research Bureau, η οποία στην πραγματικότητα ήταν μία ονομασία κάλυψης για το Εκτελεστικό Στέλεχος επιχειρήσεων, Special Operations Executive (SOE), το οποίο ήταν η  κατασκοπευτική οργάνωση, γνωστή και ως «ο μυστικός στρατός του Τσόρτσιλ».

     Δραστηριοποιήθηκε σε όλη την εμπόλεμη Ευρώπη και τελικά έγινε μέρος της MI6, της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Ο δημιουργός του Τζέιμς Μποντ Ίαν Φλέμινγκ ήταν σύνδεσμος της SOE, η οποία με την κωδική ονομασία ISRB ανέπτυσσε εκκεντρικά όπλα και παγίδες παρόμοιες με αυτές που προσφέρει ο «Κλάδος Q» στα βιβλία και τις ταινίες του Μποντ.

    Γέμιζαν, για παράδειγμα, δέρματα αρουραίων με εκρηκτικά και κατασκεύαζαν ψεύτικους κορμούς που έκρυβαν πυρομαχικά, σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

    Ο εξοπλισμός της SOE απομακρύνθηκε από τις σήραγγες το 1945 κι έκτοτε αυτές χρησιμοποιήθηκαν ως ασφαλές εφεδρικό πολεμικό δωμάτιο» για την αποθήκευση 400 τόνων εξαιρετικά ευαίσθητων εγγράφων. Αργότερα φιλοξένησαν την ασφαλή τηλεφωνική γραμμή που συνέδεε τους προέδρους των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

    Από τα assets στον τουρισμό

    Η BT έθεσε τις σήραγγες προς πώληση πριν από περίπου 15 χρόνια και ο  Murray αποφάσισε να καταβάλλει 12 εκατομμύρια λίρες από δικά του χρήματα, καθώς και χρηματοδότηση από την εταιρεία ιδιωτικών μετοχών του, η οποία λειτουργεί υπό την επωνυμία του ταμείου του, Castlestone Management LLC.

    Ο fund manager διαθέτει ένα αξιόλογο υπόβαθρο στα οικονομικά, όχι όμως στον στον τουρισμό ή την ψυχαγωγία.

    Ο ίδιος πάντως φαίνεται ότι έχει κάνει τους απαραίτητους υπολογισμούς: εκτιμάει ότι η ασφαλής χωρητικότητα των σηράγγων είναι 2 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, ή 625 ανά ώρα. Με μια τιμή εισόδου γύρω στις 30 λίρες, αυτό αντιστοιχεί σε 60 εκατομμύρια λίρες σε ετήσια έσοδα σύμφωνα με τον ίδιο.

    Διαβάστε επίσης:

    «Λίφτινγκ» στο superyacht Nabila – Εκεί γυρίστηκε ταινία με τον Τζέιμς Μπόντ, ανήκε στον Τράμπ που το έκανε καζίνο

    Από τον τραπεζίτη της JPMorgan μέχρι τον παραγωγό του Τζέιμς Μποντ: Η πιο θρυλική έπαυλη του Ηνωμένου Βασιλείου πωλείται έναντι 75 εκατ. δολ. (pics)

    Πιρς Μπρόσναν: Ένας πρώην Τζέιμς Μποντ δοκιμάζεται στον καμβά



    ΣΧΟΛΙΑ