• Business

    Ο επενδυτικός όμιλος Värde Partners στη διεκδίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής

    εθνικη ασφαλιστικη

    Εθνική Ασφαλιστική


    Ανεβάζει τον πήχη του ανταγωνισμού μεταξύ των υποψηφίων επενδυτών για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής η συμμετοχή του ομίλου Värde Partners στη διαγωνιστική διαδικασία.

    Το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο διαχειρίζεται 14 δισ. δολάρια και έχει σημαντικά συμφέροντα στη χώρα μας, καθώς μέσω της θυγατρικής Wert Red, ελέγχει το 56,6% της Trastor ΑΕΕΑΠ, της δεύτερης μεγαλύτερης εισηγμένης ΑΕΕΑΠ.

    Ο έτερος στρατηγικός μέτοχος στην Trastor με 39% είναι η Τράπεζα Πειραιώς.

    Η Värde Partners συμμετέχει επίσης, ελέγχοντας το 31,7% στη Lamda Malls, στο επενδυτικό όχημα, που συγκεντρώνει τα εμπορικά κέντρα της εισηγμένης και στην οποία βασικός μέτοχος είναι η Lamda Development.

    Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τον τρίτο υποψήφιο που πέρασε στη φάση της προεπιλογής για την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς και ανεβάζει το ενδιαφέρον για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, που είναι η μεγαλύτερη ασφαλιστική της χώρας και η μεγαλύτερη θυγατρική του ομίλου της Εθνικής.

    Οι άλλοι δύο υποψήφιοι είναι το επενδυτικό fund CVC Capital Partners και ο κινεζικός όμιλος Fosun. Το CVC Capital Partners διατηρεί επίσης ισχυρά συμφέροντα έχει στην Ελλάδα, μέσω της Hellenic Healthcare Group, που έχει αγοράσει τα νοσοκομεία Metropolitan, πρώην ΙΑΣΩ General και το νοσηλευτήριο Υγεία.

    Η διαδικασία του διαγωνισμού για την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής φαίνεται ότι θα καθυστερήσει, μετά την αναβολή που πήρε η παρουσίαση της εταιρείας στη Fosun, που ήταν προγραμματισμένη για αυτή την εβδομάδα. Η αναβολή αποδίδεται στο γεγονός ότι η προγραμματισμένη παρουσίαση συμπίπτει με την κινέζικη Πρωτοχρονιά, που γιορτάζεται στις 25 Ιανουαρίου.

    Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα έχει γίνει η παρουσίαση της εταιρείας στο επενδυτικό fund CVC Capital Partners, ομάδα του οποίου επισκέφτηκε τη χώρα μας για αυτό το λόγο. Σύμβουλος του CVC Capital Partners είναι η Deutsche Bank και PWC, ενώ σύμβουλος της Fosun είναι η BNP.

    Από την πλευρά της Εθνικής τράπεζας εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση του διαγωνισμού πώλησης, η ολοκλήρωση του οποίου τοποθετείται στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό οι δεσμευτικές προσφορές αναμένετο να υποβληθούν στα τέλη Ιανουαρίου έως τις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά η εξέλιξη της διαδικασίας δεν φαίνεται να επιβεβαιώνει το σχετικό χρονοδιάγραμμα.



    ΣΧΟΛΙΑ