• Business

    Τι είδε το CVC στην παρουσίαση της Εθνικής Ασφαλιστικής

    • Ευγενία Τζώρτζη
    εθνικη ασφαλιστικη

    Εθνική Ασφαλιστική


    Ξεκίνησαν οι παρουσιάσεις στους επενδυτές για την πώληση της εταιρείας. Η σκυτάλη σε Fosun την επόμενη εβδομάδα

    Με την ομάδα του CVC Capital Partners άνοιξε την Πέμπτη και Παρασκευή η αυλαία των παρουσιάσεων της Εθνικής Ασφαλιστικής προς τους υποψήφιους επενδυτές, ενώ τη σκυτάλη παίρνει την προσεχή εβδομάδα η ομάδα της Fosun, στελέχη της οποίας έρχονται στην Αθήνα για αυτό το λόγο.

    Οι δύο ισχυρές συμμετοχές ενισχύουν την πεποίθηση για την θετική έκβαση του διαγωνισμού πώλησης, τη στιγμή που ο κύκλος των υποψηφιοτήτων διευρύνεται και νέα ονόματα εμφανίζονται ως ενδιαφερόμενοι για την εξαγορά της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στη χώρα.

    Μεταξύ των επενδυτών που φέρονται ως διεκδικητές είναι και η νορβηγική ασφαλιστική εταιρεία Vardia, η οποία φέρεται να έχει υποβάλλει επίσης προσφορά.

    Η Vardia αποτελεί ένα μικρό ασφαλιστικό όμιλο, το μέγεθος της οποίας είναι μικρότερο από αυτό της Εθνικής Ασφαλιστικής. Έχει παρουσία στις σκανδιναβικές χώρες και το γεγονός ότι δραστηριοποιείται αυστηρά στον ασφαλιστικό κλάδο, προσδίδει ενδιαφέρον στη διαδικασία, καθώς σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις χαρακτηρίζεται από υψηλό επαγγελματισμό και εξειδίκευση κυρίως στο χώρο των ασφαλίσεων περιουσίας.

    Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας κρατά κλειστά τα χαρτιά της για το κατά πόσο η Vardia, αλλά και οι άλλες υποψηφιότητες και συγκεκριμένα αυτές των I3CP, Centerbridge και Lone Star θα κληθούν να συμμετάσχουν στο δεύτερο γύρο της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, που τοποθετείται στα τέλη Ιανουαρίου έως και μέσα Φεβρουαρίου.

    Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση της τράπεζας εμφανίζεται ικανοποιημένη για την πορεία του διαγωνισμού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το σενάριο της δημόσιας εγγραφής, αν και παραμένει στο τραπέζι αποτελεί το plan B.

    Η αισιοδοξία για την έκβαση του διαγωνισμού ενισχύεται από την παρουσία του CVC, η ομάδα του οποίου κατά την παρουσίαση της Εθνικής Ασφαλιστικής, δεν έκρυψε το ισχυρό ενδιαφέρον του για τη συμμετοχή του στη διεκδίκηση της εταιρείας.

    Υπενθυμίζεται ότι το CVC Capital Partners θεωρείται από τα μεγαλύτερα private equity fund με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 82,5 δις δολάρια και σημαντική παρουσία σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, δραστηριότητα στις ΗΠΑ και στην Ασία.

    Το CVC Capital Partners διατηρεί συμμετοχές στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο, μεταξύ των οποίων σε δύο ασφαλιστικές επιχειρήσεις στη Βρετανία και στη Γαλλία, ενώ ισχυρά συμφέροντα έχει στην Ελλάδα, μέσω της Hellenic Healthcare Group, που έχει αγοράσει τα νοσοκομεία Metropolitan, πρώην ΙΑΣΩ General και το νοσηλευτήριο Υγεία.

    Οι τελικές προσφορές για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής θα υποβληθούν με βάση τα στοιχεία του α’ εξαμήνου του 2019, σύμφωνα με τα οποία η καθαρή θέση της εταιρείας διαμορφώνεται στο 1,1 δις ευρώ από 804 εκατ. που ήταν στο τέλος του 2018.

    Η αύξηση της καθαρής θέσης είναι αποτέλεσμα της μεταφοράς ομολόγων που ήταν στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο προς διακράτηση στο αντίστοιχο των τίτλων προς πώληση, πράξη μέσω της οποίας η εταιρεία έγραψε κέρδη 196 εκατ., τα οποία στη συνέχεια μετέφερε στην καθαρή της θέση.

    Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο που έχει η Εθνική Ασφαλιστική και τα χρηματοοικονομικά κέρδη που αυτό παράγει, συνιστούν σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΤΕ, ισχυρό δέλεαρ που ενισχύει τη θέση της εταιρείας και μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση του τιμήματος κατά την εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.

    Αυτό μένει να επιβεβαιωθεί και από τις προθέσεις των επενδυτών που θα αξιολογήσουν τα οικονομικά της δεδομένα κατά την κρίσιμη φάση της λεπτομερούς ανάλυσης που γίνεται σε αυτή τη φάση του διαγωνισμού.



    ΣΧΟΛΙΑ