• Τράπεζες

    Εθνική Ασφαλιστική: Στην τελική ευθεία η short list των υποψηφίων

    Παύλος Μυλωνάς. CEO Εθνική Τράπεζα

    Παύλος Μυλωνάς. CEO Εθνική Τράπεζα


    Στη short list των υποψηφίων επενδυτών που θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, αναμένεται να καταλήξει εντός των ημερών η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας, προκρίνοντας προς το παρόν τις υποψηφιότητες του επενδυτικού fund CVC Capital Partners και του κινεζικού ομίλου Fosun.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο κυρίαρχοι υποψήφιοι έχουν λάβει από τους συμβούλους της Εθνικής τράπεζας, Goldman Sachs και τη Morgan Stanley, πρόσκληση για τη συμμετοχή τους στην επόμενη φάση, η οποία τοποθετείται στα τέλη Ιανουαρίου ή το αργότερο αρχές Φεβρουαρίου.

    Ανοιχτοί είναι σύμφωνα με πληροφορίες οι δίαυλοι επικοινωνίας με την εταιρεία ειδικού σκοπού I3CP, ενώ τα επενδυτικά fund Cenetrbridge και Lone Star, φέρονται να μην έχουν λάβει τη σχετική πρόσκληση, χωρίς ωστόσο αυτό να προεξοφλεί τον αποκλεισμό τους.

    Η οριστικοποίηση της short list αποτελεί το το αναγκαίο βήμα προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξουν τα data rooms, διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά τις γιορτές προκειμένου παράλληλα να ξεκινήσουν και οι παρουσιάσεις προς τους υποψήφιους επενδυτές, μέσω των οποίων θα δοθεί πλήρης εικόνα της οικονομικής θέσης της εταιρείας.

    Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Ασφαλιστική είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου και με βάση τα αποτελέσματα του 9μήνου κατέγραψε αύξηση της κερδοφορίας της κατά 18,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 59,2 εκατ. ευρώ (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κόστος της οικειοθελούς αποχώρησης του προσωπικού), ενώ οι εργασίες της ενισχύθηκαν κατά 24,3% και τα ασφάλιστρα ανήλθαν στο τέλος εννεαμήνου στα 578,4 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στο 1,1 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 277,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2018 (803,8 εκατ. ευρώ).

    Από την αναλυτική πληροφόρηση που θα δοθεί μέσω των data rooms θα καθοριστεί και το ακριβές ύψος του τιμήματος που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν οι υποψήφιοι επενδυτές.  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επενδυτές έχουν υποβάλει μη δεσμευτικές προσφορές με βάση τα οικονομικά στοιχεία τέλους του 2018 και το εύρος του τιμήματος που έχει προσφερθεί για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ.

    Οι τελικές προσφορές ωστόσο θα υποβληθούν με βάση τα στοιχεία του α’ εξαμήνου του 2019, σύμφωνα με τα οποία η καθαρή θέση της εταιρείας διαμορφώνεται στο 1,1 δις ευρώ από 804 εκατ. που ήταν στο τέλος του 2018.

    Η αύξηση της καθαρής θέσης είναι αποτέλεσμα της μεταφοράς ομολόγων που ήταν στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο προς διακράτηση στο χαρτοφυλάκιο των τίτλων προς πώληση, πράξη μέσω της οποίας η εταιρεία έγραψε κέρδη 196 εκατ., τα οποία στη συνέχεια μετέφερε στην καθαρή της θέση.

    Η σημαντική ενίσχυση της καθαρής θέσης της εταιρείας ερμηνεύεται ως προσπάθεια από την πλευρά της διοίκησης της ΕΤΕ να πετύχει αυξημένο τίμημα κατά τη διαγωνιστική διαδικασία, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί και από τις προθέσεις των επενδυτών που θα αξιολογήσουν τα οικονομικά της δεδομένα.



    ΣΧΟΛΙΑ