• Business

    Ο Αντ.Μανιαδάκης κόντρα στην κρίση με αυξήσεις 3,5% στους εργαζομένους

    Αντώνης Μανιαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Minoan Lines


    Γενναίες αυξήσεις υποσχέθηκε για το 2016-2017 ο όμιλος Grimaldi για όλους τους εργαζομένους στις Μινωϊκές Γραμμές πηγαίνοντας κόντρα στην οικονομική δυσπραγία που βιώνει η ελληνική ακτοπλοϊα και γενικότερα η ελληνική οικονομία.

    Κατόπιν εισηγήσεως του διευθύνοντος συμβούλου των Μινωϊκών Γραμμών κ. Αντ.Μανιαδάκη αλλά και ομόφωνης απόφασης των μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας, επήλθε συμφωνία με τους εργαζομένους για αυξήσεις της τάξεως του 3,5%, συμπεριλαμβανομένων και των ναυτικών. Πρόκειται για απόφαση η οποία σε δύσκολους καιρούς ενισχύει το επιχειρηματικό προφίλ της εταιρίας, τόσο απέναντι στους επιβάτες της όσο και απέναντι στους εργαζόμενους της.

    minoan linesΑναφορικά με την οικονομική πορεία των Μινωϊκών Γραμμών, το 2014 αποτέλεσε μια περίοδο κατά την οποία συνεχίσθηκε η βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρίας, τόσο ως προς τον κύκλο εργασιών όσο και ως προς τα λειτουργικά και καθαρά κέρδη μετά απο φόρους.

    Ειδικότερα, ο τζίρος των Μινωϊκών Γραμμών για το 2014 διαμορφώθηκε σε 168,2 εκατ.ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 3,5% σε σύγκριση με το 2013. Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 20,2 εκατ.ευρώ το 2014, εμφανίζοτας αύξηση 25,5% σε σχέση με το 2013. Τέλος, τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, για το 2014, διαμορφώθηκαν σε 0,1 εκατ. ευρώ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το έτος 2014, ο κλάδος της επιβατηγού ναυτιλίας συνέχισε να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες κυρίως λόγω της σημαντικής πτώσης του μεταφορικού έργου, ως απόρροια της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών καθώς και του υψηλού ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών του κλάδου. Ομως, η εταιρεία, με τον κ.Αντ. Μανιαδάκη στο τιμόνι της, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, έχοντας υλοποιήσει μια σειρά αποφάσεων, βελτίωσε σημαντικά τις οικονομικές της επιδόσεις.
    Όσον αφορά τον τραπεζικό δανεισμό, οι Μινωϊκές Γραμμές είναι απολύτως συνεπής στο πρόγραμμα αποπληρωμής των δανειακών της υποχρεώσεων και πληροί το σύνολο των οικονομικών όρων (covenants), όπως αυτοί αναγράφονται στη σχετική σύμβαση ομολογιακού δανείου. Συνέπεια των παραπάνω είναι η μείωση των καθαρών χρηματοοικονομικών εξόδων της εταιρείας κατά 44,2% περίπου το 2014 έναντι του 2013.
    Επιπρόσθετα, το Μάρτιο του 2014 ολοκληρώθηκε με επιτυχία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ποσού 30,6 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι, το Νοέμβριο του 2013 είχε ολοκληρωθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 50,5 εκατ. ευρώ. Οι παραπάνω εξελίξεις ενδυναμώνουν περαιτέρω τη χρηματοοικονομική διάρθρωση της εταιρείας και της επιτρέπουν να ξεπεράσει την οικονομική κρίση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.



    ΣΧΟΛΙΑ