• Business

    Ο άνθρωπος που «ξήλωσε το πουλόβερ» της Folli Follie, έχασε το short στοίχημα της Aphria

    Gabriel Grego, QCM


    Στις 3 Δεκεμβρίου του 2018, η Quintessential Capital Management (QCM), το fund που έγινε ευρέως γνωστό στην Ελλάδα μετά την έκθεση που δημοσιοποίησε και σήμανε την αρχή του τέλους για τη Folli Follie, ανακοίνωνε ένα νέο short στοίχημα, εναντίον της καναδικής παραγωγού κάνναβης Aphria Inc.

    O Gabriel Grego είχε εκφράσει τότε τον σκεπτικισμό του όσον αφορά το ιστορικό εξαγορών της Aphria, θεωρώντας ότι επρόκειτο για κάποιο παράνομο σχήμα το οποίο είχε οργανωθεί από δίκτυο insiders και το οποίο απέβλεπε στη μεταφορά κεφαλαίων από τους μετόχους στους ίδιους. Τα επιχειρήματά του βασίζονταν σε επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποίησαν εκπρόσωποι της εταιρείας του σε επιχειρήσεις που απέκτησε η Aphria στη Λατινική Αμερική και την Τζαμάικα και οι οποίες εμφανίζονταν να είναι άνευ αξίας. Αντιθέτως, η καναδική εταιρεία είχε πληρώσει αδρά για να τις αποκτήσει. Επιπλέον, βάσει της έκθεσης της QCM, οι εξαγορές αυτές πραγματοποιήθηκαν από εταιρείες στις οποίες “κρύβονταν” insiders της ίδιας της Aphria.

    Οι επιπτώσεις της έκθεσης της QCM ήταν ολέθριες για τη χρηματιστηριακή αξία της Aphria. Την ημέρα της ανακοίνωσης η μετοχή της στη Νέα Υόρκη έχασε το 23,42% της αξίας της και την επόμενη έπεσε επιπλέον 25,45%. Δυο μέρες αργότερα, όμως, ένας άλλος ακτιβιστής trader, o Andrew Left, ανακοίνωσε, από τον Twitter λογαριασμό του, ότι “βλέπει” μεγάλα περιθώρια ανόδου για τη βιομηχανία της κάνναβης, για τη δε Aphria, συγκεκριμένα, εκτιμούσε ότι θα μπορούσε να κερδίσει μέχρι και 70%. Την ημέρα εκείνη, η APHA έκλεισε στο +22,84%.

    Κάπως έτσι ξεκίνησε το “ανάποδο” στοίχημα του Gabriel Grego της QCM με τον Andrew Left της Citron. Και αν εμείς στην Ελλάδα ξέρουμε μόνο τον Grego, είναι χρέος μου να σας ενημερώσω ότι ο κ. Left όχι μόνο είναι γνωστός σε οποιονδήποτε trader της αμερικανικής αγοράς σέβεται τον εαυτό του, αλλά πρόκειται για έναν αναλυτή ο οποίος ειλικρινά κινεί την αγορά με μία ανακοίνωσή του. Με σαφή προτίμηση στα short, έχει κατά καιρούς «κουνήσει» μετοχές όπως η Tesla, το Facebook, το Twitter και το Snapchat, ενώ ακόμη και όταν βγάζει έκθεση στην οποία κάνει στροφή 180 μοιρών για μία εταιρεία, η αγορά, αντί να τον “κράξει”, ακολουθεί πιστά το νέο του view.

    Στους 2 περίπου μήνες εξαιρετικά volatile trading που ακολούθησαν στην ούτως ή άλλως ευμετάβλητη αγορά των εταιρειών κάνναβης, νικητής αποδείχθηκε ο Andrew Left, ο οποίος με ανακοίνωσή του, την 1η Φεβρουαρίου, γνωστοποίησε στο επενδυτικό κοινό που τον ακολουθεί, ότι κλείνει τη long θέση του στην Aphria, έχοντας αποκομίσει κέρδη της τάξης του 60%.

    Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι την ημέρα πριν από τη στοχοποίηση της εταιρείας από την QCM, η μετοχή είχε κλείσει στα 7,90 δολάρια, την ημέρα πριν την ανακοίνωση long του Left, η τιμή βρισκόταν στα 4,51 δολάρια και τη μέρα πριν από την έξοδό του από το “στοίχημα”, βρισκόταν στα 8,74 δολάρια.

    Η QCM μετρούσε ήδη ζημιές της τάξης του 10% στις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ η τιμή της μετοχής έχει αποτιμηθεί εκ νέου από τότε, καθώς την Παρασκευή έκλεισε στα 9,60 δολάρια. Στο μεταξύ, επιπλέον πλήγμα στην QCM αποτελεί το τελικό πόρισμα ανεξάρτητης επιτροπής, σύμφωνα με το οποίο οι εξαγορές των λατινοαμερικάνικων εταιρειών στις οποίες προέβη η Aphria έγιναν νόμιμα, αν και σε μεγάλο βαθμό υπερτιμημένα.

    Η επιτροπή εντόπισε επίσης ορισμένες συγκρούσεις συμφερόντων σχετικά με τη σύσταση του ΔΣ και συνέστησε στην εταιρεία να αναθεωρήσει τη σύνθεση του συμβουλίου της, να καθιερώσει μια τυπική διαδικασία για στρατηγικές συναλλαγές και να υιοθετήσει στρατηγική βέλτιστων πρακτικών για τη διαχείριση ενδεχόμενων συγκρούσεων συμφερόντων.

    Τρεις διευθυντές, συμπεριλαμβανομένου του απερχόμενου CEO, Vic Neufeld, σχεδιάζουν να αποχωρήσουν στο τέλος του μήνα, με τον ανεξάρτητο πρόεδρο Irwin Simon να αναλαμβάνει το ρόλο προσωρινού CEO.

    H QCM απάντησε με όση χάρη μπορούσε μέσω Twitter, μετά τη δημοσίευση του πορίσματος και την πανηγυρική αντίδραση της διοίκησης της Aphria, με σύντομο μήνυμα που έλεγε τα εξής: “Επικροτούμε την ανεξάρτητη επιτροπή για τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετώπισε το ζήτημα και για τις σημαντικές αλλαγές που πρότεινε στο Συμβούλιο της Aphria και στις επιχειρηματικές τακτικές της. Το πόρισμα συμπλέει σε μεγάλο βαθμό με τα ευρήματά μας περί υπερτιμολόγησης των εξαγορών και για σύγκρουση συμφερόντων. Ελπίζουμε ότι η εταιρεία, θα μπορέσει να γυρίσει σελίδα”.

    Check and mate σκέφτηκε μάλλον η Aphria, της οποίας το διάγραμμα σας παρουσιάζουμε από κάτω, με ημερομηνία έναρξης την 30η Νοεμβρίου και λήξης τη 15η Φεβρουαρίου:

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: H δικαίωση του Gabriel Grego της QCM: «Η Folli Follie δεν θα μπορεί πλέον να εξαπατήσει τους αφελείς»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποφασιστικό crash test για την Folli Follie ο έλεγχος της PwC

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δύο Έλληνες, μία μετοχή που καλπάζει και ένα story που τα έχει όλα…



    ΣΧΟΛΙΑ