• Business

    Nvidia: «Σβήνει» τον ανταγωνισμό με νέο σούπερ τσιπ – Τι υπόσχεται ο γίγαντας της AI

    • NewsRoom
    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang φωτογραφία: Photographer: I-Hwa Cheng/Bloomberg


    Επεκτείνει την κυριαρχία της στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης η Nvidia καθώς ανακοίνωσε το B200 «Blackwell», το τελευταίο της τσιπ, το οποίο μπορεί να κάνει ορισμένους υπολογισμούς 30 φορές πιο γρήγορα από το τρέχον blockbuster της, το H100 «Hopper», που την βοήθησε να φτάσει στην τρίτη θέση της λίστας με τις πιο πολύτιμες εισηγμένες εταιρείες στον κόσμο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γίγαντα της τεχνολογίας, ο οποίος μονοπωλεί την αγορά της ΑΙ (τεχνητής νοημοσύνης) το τελευταίο διάστημα, η μονάδα επεξεργασίας γραφικών Blackwell (GPU) έχει 208 δισεκατομμύρια τρανζίστορ, σε σύγκριση με τα 80 δισεκατομμύρια στο H100 που κυκλοφόρησε πέρσι, αυξάνοντας σημαντικά την υπολογιστική ισχύ.

    Το νέο σούπερ-τσιπ είναι «διπλάσια πιο ισχυρό» όσον αφορά την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, ενώ έχει «πενταπλάσιες ικανότητες» σε «συμπεράσματα», τον ρυθμό με τον οποίο μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης όπως το Gemini ή το ChatGPT μπορούν να παράγουν απαντήσεις.

    Αυτό επιβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang, κατά την χθεσινή παρουσίαση του τσιπ στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών της εταιρείας στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια.

    «Το Hopper είναι φανταστικό, αλλά χρειαζόμαστε μεγαλύτερες GPU (επεξεργαστές εξειδικευμένους στα γραφικά)», δήλωσε ο Huang.

    «Η ποσότητα ενέργειας που εξοικονομούμε, ο χαμένος χρόνος που εξοικονομούμε θα είναι τεράστια. Ο τρόπος που υπολογίζουμε είναι θεμελιωδώς διαφορετικός. Δημιουργήσαμε έναν επεξεργαστή για την εποχή της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης», συμπλήρωσε.

    Μάλιστα, εξήγησε ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο γράφονται οι εφαρμογές, προσθέτοντας ότι το νέο λογισμικό της Nvidia NIM για την εκτέλεση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης θα διευκολύνει την ανάπτυξη του ΑΙ.

    Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει ως στόχο να εδραιώσει τη θέση της ως κύριος προμηθευτής τεχνολογίας AI, που θα επιλέγουν οι εταιρείες.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κολοσσός, στις αρχές του μήνα, ξεπέρασε για πρώτη φορά σε κεφαλαιοποίηση τα 2 τρισ. δολάρια, στα 2,06 τρισεκατομμύρια δολάρια.

    Η κεφαλαιοποίηση του κολοσσού υπολείπεται τώρα μόνο από αυτές των εισηγμένων Microsoft και Apple.

    Μπήκε πολύ γρήγορα στο ακριβοθώρητο κλαμπ των κορυφαίων αμερικάνικων τεχνολογικών κολοσσών και έγινε γρήγορα μία από τις λεγόμενες Magnificent Seven.

    Το «μαγικό» συστατικό στους αμερικάνικους χρηματιστηριακούς δείκτες και ο εφιάλτης των short sellers: η περίπτωση της Nvidia αποτελεί case study για τη Wall Street.

    Σύμφωνα με τον CEO, η τεχνητή γενική νοημοσύνη θα καταφέρει να ανταποκρίνεται στα περισσότερα ανθρώπινα τεστ μόλις σε μια πενταετία.

    Ο Huang, ο οποίος ηγείται του κορυφαίου κατασκευαστή τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT και OpenAI, απέκτησε μία θέση στην τοπ 20αδα των πιο πλούσιων ανθρώπων στον κόσμο.

    Διαβάστε επίσης: 

    Nvidia: Ξεπέρασε και την Aramco σε κεφαλαιοποίηση – Στην 3η θέση μετά τις Apple και Microsoft

    Unilever: Προχωρά σε απόσχιση του βραχίονα παγωτών της – Θα επηρεαστούν 7.500 θέσεις εργασίας

    UBS: Kεφαλαιοίηση άνω των 100 δισ. δολ. ένα χρόνο μετά την εξαγορά της Credit Suisse



    ΣΧΟΛΙΑ