• Business

    Ντράγκι-Πορτογαλία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης επιτοκίων ΕΚΤ ή προγράμματος χαλάρωσης

    • NewsRoom
    Ντράγκι

    Μάριο Ντράγκι


    Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άφησε ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, υπεραμυνόμενος, για μια ακόμη φορά, των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ.

    Μιλώντας σε συνέδριο στην Πορτογαλία, ο Ντράγκι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ, ή ακόμη και νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων, εάν ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη δεν πιάσει το στόχο του.

    «Εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε χρήση του συνόλου της ευελιξίας που διαθέτουμε εντός των όρων που ορίζει η αποστολή μας. Εμείς είμαστε εδώ για να απαντήσουμε σε κάθε πρόκληση που θα προκύψει έναντι του στόχου για σταθερότητα των τιμών», δεσμεύθηκε ο Ντράγκι.

    «Η ευρωπαϊκή Συνθήκη ορίζει πως οι ενέργειές μας είναι απαραίτητες για να επιτύχουμε την αποστολή και το έργο μας. Οι περιορισμοί που θέτουμε ως προς τα διαθέσιμα εργαλεία μας είναι άμεσα συναρτώμενοι με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

    Αναφερόμενος στην ευρεία γκάμα των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ, ο Ντράγκι στάθηκε στην επιλογή της μείωσης των επιτοκίων, καθώς και στο ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων (asset purchase program- APP).



    ΣΧΟΛΙΑ