• Business

    Ντράγκαν Σόλακ (United Group): Στο στόχαστρο του σερβικού Τύπου για τα υπέρογκα χρέη των 7 δισ. ευρώ

    • NewsRoom
    Ο ιδρυτής της United Group, Ντράγκαν Σόλακ

    Ο ιδρυτής της United Group, Ντράγκαν Σόλακ (πηγή φωτό: https://united.group)


    «Τώρα που ο Σόλακ είναι στριμωγμένος, δεν θα σταματήσει πουθενά», γράφει το σερβικό Kurir για τον Ντράγκαν Σόλακ, ιδρυτή της United Group. Ο τοπικός Τύπος κάνει λόγο για υπόγειες κινήσεις και πιέσεις προς την κυβέρνηση, ώστε ο μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών και των μέσων ενημέρωσης να γλυτώσει ένα μέρος από τα υπέρογκα χρέη του.

    Όπως γράφει η σερβική Republika, στο τέλος του 2022, τα συνολικά χρέη του Ομίλου United ανήλθαν στο ιλιγγιώδες ποσό των 7,13 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 70% σε σχέση με το 2020. Ο όμιλος βρίσκεται «σε δεινή θέση», «είναι στο νεκροκρέβατο» μεταδίδουν τα σερβικά μέσα, όμως δεν παραλείπουν να αναφερθούν στην πλουσιοπάροχη ζωή που συνεχίζει να κάνει ο Σόλακ με βίλες και ιδιωτικά αεροπλάνα, την ώρα που διογκώνει περαιτέρω τα χρέη του και σε νέες επενδύσεις, όπως στην περίπτωση της Southampton FC, την οποία εξαγόρασε πριν λίγο καιρό.

    Ο μηχανισμός Σόλακ

    Με μία σειρά από μέσα ενημέρωσης και μη κυβερνητικές οργανώσεις, ο Σόλακ κατηγορείται από μερίδα του σερβικού Τύπου ότι έχει στήσει έναν μηχανισμό παραπληροφόρησης, εναντίον της κυβέρνησης και των ανταγωνιστών της.

    Στην πρώτη περίπτωση, όπως μεταδίδεται, ο Σόλακ επιχειρεί να διεκδικήσει χρήματα από τον προϋπολογισμό του κράτους, με στόχο να καλύψει ένα μέρος των υπέρογκων χρεών του.

    Και του αποδίδουν έναν βρώμικο πόλεμο εναντίον όποιων πολιτικών δυνάμεων αντιστέκονται στις προθέσεις του.

    «Ο Ντράγκαν Σόλακ προσπαθεί να πραγματοποιήσει έναν ελιγμό για να μπει στον προϋπολογισμό της Σερβίας μέσω μιας νομικής αγωγής αξίας σχεδόν 600 εκατομμυρίων ευρώ, με την ελπίδα ότι θα απαλλαγεί από ένα μέρος του χρέους του, πετυχαίνοντας να παραμείνει στο παιχνίδι και να σωθεί από την πολιτική σκηνή», αναφέρει η Kurir.

    Και συνεχίζει ότι ο μεγιστάνας υποδύεται το ρόλο του θύματος και του αγωνιστή της δημοκρατίας, ώστε να δημιουργήσει ένα προσφιλές προφίλ στη χώρα.

    Την ίδια ώρα, στο δημοσίευμα γίνεται λόγος και για φερόμενες επιθέσεις στον ανταγωνιστή του, την Telekom Srbija, κατηγορώντας την ότι έχει εκτοξεύσει τα χρέη της, απειλώντας την σερβική οικονομία. «Όλες οι σοβαρές αναλύσεις ειδικών επισημαίνουν ότι το EBITDA της Telekom, ο κύριος οικονομικός δείκτης για τις προοπτικές μιας εταιρείας στην αγορά, είναι πολύ πάνω από τον κύριο ανταγωνιστή της, τον όμιλο United Group του Σόλακ», αναφέρει το σερβικό μέσο.

    Τι συμβαίνει με τη Southampton FC;

    Όταν η United Group διεκδίκησε ανεπιτυχώς τα δικαιώματα μετάδοσης της Premier League, αιφνιδίασε την αγορά με την εξαγορά της Southampton FC έναντι 100 εκατ. λιρών. Μία πιο προσεκτική ματιά στις δαιδαλώδεις συμφωνίες και τη διαδρομή του χρήματος μέσα από μια σειρά εταιρειών του Σόλακ, αποκαλύπτει ότι το δάνειο που χορηγήθηκε από τον όμιλο United δεν συνδέεται άμεσα με τη Southampton, σύμφωνα με αρκετά μέσα ενημέρωσης.

    Οι οικονομικές καταστάσεις δείχνουν ότι το δάνειο των 110 εκατ. λιρών θα πρέπει να έχει αποπληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2024, με την εταιρεία Summer Invest Sarl, η οποία ανήκει στη United και βρίσκεται πίσω από την εξαγορά, σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2021, να είναι υπερχρεωμένη με ανεξόφλητα ομόλογα ύψους άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και δεν είναι μόνο αυτό, καθώς η επένδυση δεν αποδείχθηκε προσοδοφόρα για τον Σόλακ, μιας και ο υποβιβασμός της ομάδας, έχει ρίξει κατακόρυφα την αξία της από την περίοδο πριν την εξαγορά.

    Αν και στο οικονομικό μέρος της εξαγοράς και της αποπληρωμής του δανείου, ο Σόλακ κρατάει θολό το τοπίο, τον τελευταίο καιρό έχει επιδοθεί σε μια σειρά από δηλώσεις για τη στήριξη της ομάδας με αποδέκτες τους οπαδούς της. Υποστήριξε ότι ο υποβιβασμός δεν επηρεάζει τη μακροπρόθεσμη δέσμευση των ιδιοκτητών στον σύλλογο και υποστήριξε ότι θα στηρίξει την ομάδα: «Όταν υποβιβαστήκαμε, θεώρησα σημαντικό να δείξουμε στους ανθρώπους του συλλόγου και στους οπαδούς ότι δεν πάμε πουθενά. Αν μη τι άλλο, θα είμαστε εδώ περισσότερο από πριν».

    Πολυτελής βίος

    «Η καουμπόικη επιχείρησή του, παρά τα χρέη, του έχει χαρίσει 1,5 δισ. δολάρια σε προσωπικό πλούτο», αναφέρει η Kurir για την United Group. Και ο Σόλακ φροντίζει να απολαμβάνει την περιουσία του.

    Εκτός από τη βίλα στη λίμνη της Γενεύης στην Ελβετία αξίας δέκα εκατομμυρίων ευρώ, που ήδη έχει στην κατοχή του, ο Σόλακ αγόρασε και μία υπερπολυτελή βίλα 33 εκατομμυρίων δολαρίων στα νότια της Φλόριντα στις ΗΠΑ, κοντά στην κατοικία του Ντόναλντ Τραμπ.

    Ο Σόλακ, όμως, δεν εγκαταλείπει ούτε τις άλλες πολυτέλειές του, όπως τα ιδιωτικά αεροπλάνα και τα διάσημα γήπεδα γκολφ.

    Διαβάστε επίσης:

    Ντράγκαν Σόλακ (United Group): Οι βίλες στη Γενεύη και τη Φλόριντα, ο πολυτελής βίος και τα χρέη των 7,13 δισ. ευρώ!

    United Group: Μονόδρομος η πώληση assets, στον αέρα οι επενδύσεις στην Ελλάδα;

    H&M κατά Shein για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων – «Κλέβουν τα σχέδιά μας»



    ΣΧΟΛΙΑ