• Business

    Ντράγκαν Σόλακ (United Group): Οι βίλες στη Γενεύη και τη Φλόριντα, ο πολυτελής βίος και τα χρέη των 7,13 δισ. ευρώ!

    Ο ιδρυτής της United Group, Ντράγκαν Σόλακ

    Ο ιδρυτής της United Group, Ντράγκαν Σόλακ (πηγή φωτό: https://united.group)


    Για κίνδυνο χρεοκοπίας του ομίλου United Group του Ντράγκαν Σόλακ και δυσθεώρητα χρέη που φτάνουν τα 7,13 δισ. ευρώ κάνει λόγο αποκλειστικό δημοσίευμα στον σερβικό Τύπο με βάση τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου.

    Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, της σερβικής Republika, οι εταιρείες του Ομίλου United είχαν την περασμένη χρονιά επιχειρηματική ζημιά 227,03 εκατ. ευρώ και, και όπως δείχνουν τα πράγματα, η ζημιά φέτος θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά την ώρα που ο ιδρυτής του Ομίλου συνεχίζει ακάθεκτος τον πολυτελή βίο του, ανοίγοντας πόλεμο σε όποιον αντιτίθεται στα σχέδιά του.

    Αναλυτικότερα, όπως γράφει η Republika, στο τέλος του 2022, τα συνολικά χρέη του Ομίλου United ανήλθαν στο ιλιγγιώδες ποσό των 7,13 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 70% σε σχέση με το 2020!

    Ο Ντράγκαν Σόλακ, επίσης, έχει, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, τις μεγαλύτερες υποχρεώσεις με βάση τα εκδοθέντα ομόλογα, ύψους 4,45 δισ. ευρώ, δηλαδή διπλάσιες σε σχέση με πριν από δύο χρόνια.

    Το θέμα, όμως, δεν τελειώνει εδώ: οι εταιρείες εντός του Ομίλου United πραγματοποίησαν πέρυσι επιχειρηματική ζημιά 227,03 εκατ. ευρώ! Πρόκειται για δραματική αύξηση σε σχέση με το 2021, όταν το έλλειμμά τους ήταν 103,31 εκατ. ευρώ.

    Οι εταιρείες του Σόλακ σημείωσαν ιδιαίτερα κακές επιδόσεις το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους ενέγραψαν ζημιές 128,74 εκατ. ευρώ! Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι απολύτως βέβαιο ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη, και λόγω του συνολικού χρέους της United Group, δεδομένου ότι πλησιάζει η προθεσμία για την αποπληρωμή των ομολόγων λήξεως το 2024 και το 2025 – κάτι που επισημαίνει και η τελευταία έκθεση του οίκου Moody’s για τον Όμιλο που δημοσιοποιήθηκε λίγες ημέρες αργότερα.

    Σύμφωνα με το σερβικό Μέσο, οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η United Group του Σόλακ δύσκολα μπορεί να αποφύγει το αναπόφευκτο, αυτό που ξεκάθαρα δείχνουν οι αριθμοί.

    Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του ενδιαφέροντος για την αγορά ομολόγων, η United Group θα πληρώσει πολύ υψηλά επιτόκια για τα ομόλογα έκδοσής της τα επόμενα χρόνια. Τα επιτόκια αυτά είναι περίπου 10% και, εάν λάβει κανείς υπόψη το ύψος του χρέους του Ομίλου, κατανοεί ότι οι ζημιές των εταιρειών μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερες, προειδοποιούν ειδικοί με τους οποίους επικοινώνησε, όπως λέει, η Republika.

    Σημειώνεται επίσης ότι εάν η έκδοση ομολόγου αποτύχει ή εάν η τράπεζα απορρίψει το αίτημα για πίστωση ρευστότητας, η United θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας, κάτι που θα σημαίνει πρόσθετη πίεση για τον πάροχο, αλλά και το κράτος.

    Γιατί ανοίγει πόλεμο ο Σόλακ

    Όλα αυτά, όπως αναφέρεται, απαντούν στο γιατί ο Ντράγκαν Σόλακ και τα μέσα ενημέρωσης που του ανήκουν συμπεριφέρονται νευρικά τον τελευταίο καιρό, αλλά και γιατί η United Group με τους πολιτικούς και τους λομπίστες που έχει στο πλευρό της ανοίγει πόλεμο σε όποιον της αντιτίθεται.

    Υπαρκτός ο κίνδυνος χρεοκοπίας της United Group

    Ο Σόλακ έχει κάθε λόγο να ανησυχεί όταν πρόκειται για τρέχουσες δουλειές. Διότι η United Group είχε επιχειρηματική ζημιά 227,03 εκατ. ευρώ το 2022 και, όπως δείχνουν τα πράγματα, η ζημιά φέτος θα ξεπεράσει το ποσό των 500 εκατ. ευρώ, αναφέρει το δημοσίευμα. Και όλα αυτά όταν οι συσσωρευμένες ζημίες του Ομίλου έχουν ήδη ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

    Βίλες, ιδιωτικά αεροπλάνα, γκολφ και… ποδόσφαιρο!

    Και ενώ καταγράφει καταστροφικά αποτελέσματα στις επιχειρήσεις και στη Σερβία γκρινιάζει διαρκώς για τη θέση των μέσων ενημέρωσης του και την κατάσταση της κοινωνίας, σε προσωπικό επίπεδο ο Ντράγκαν Σόλακ συνεχίζει ακάθεκτος τις αδικαιολόγητες σπατάλες, αναφέρει η Republika.

    Εκτός από τη βίλα στη λίμνη της Γενεύης στην Ελβετία αξίας δέκα εκατομμυρίων ευρώ, που ήδη έχει στην κατοχή του, ο Σόλακ αγόρασε και μία υπερπολυτελή βίλα 33 εκατομμυρίων δολαρίων στα νότια της Φλόριντα στις ΗΠΑ, κοντά στην κατοικία του Ντόναλντ Τραμπ!

    Ο Σόλακ, όμως, δεν εγκαταλείπει ούτε τις άλλες πολυτέλειές του, όπως τα ιδιωτικά αεροπλάνα και τα διάσημα γήπεδα γκολφ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αγορά της Σαουθάμπτον έναντι 125 εκατομμυρίων ευρώ, ενός συλλόγου που, στα χέρια του, κατάφερε να πέσει από την Πρέμιερ Λιγκ για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία.

    Διαβάστε επίσης

    United Group: Μονόδρομος η πώληση assets, στον αέρα οι επενδύσεις στην Ελλάδα;



    ΣΧΟΛΙΑ